TORNAR

Unes 800 persones van participar dissabte en el Festival per la Independència

La taula rodona amb Josep Guia, Rosa Calafat, Titot i Oriol Junqueras, un encert

politica
Dilluns, 18 octubre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Igualada va acollir aquest dissabte la primera edició del Festival per la Independència, un seguit de propostes culturals i reivindicatives que, en global, van mobilitzar un total de 800 persones segons els impulsors de la iniciativa. L’organització ha valorat el desenvolupament de la festa de manera molt positiva, i ha explicat que les opinions dels qui van prendre-hi part van ser, també, molt bones. Podeu veure més imatges del Festival a la fotogaleria.

El dinar popular

La interessant taula rodona, a l'Ateneu

La manifestació va recórrer els carrers d'Igualada

El debat que va portar a l’Ateneu Josep Guia, Rosa Calafat, Titot i Oriol Junqueras va ser d’allò més interessant. Més d’un centenar de persones s’hi van acostar per sentir les opinions dels quatre ponents que, cadascú des de la seva visió, defensen la independència. Dues idees van quedar molt clares: la valoració positiva de la feina feta però reconeixent que encara en queda molta per fer, i la necessària presència en aquest procés del conjunt dels Països Catalans —representats a Igualada aquest dissabte pel valencià Josep Guia i per la mallorquina Rosa Calafat.

Per què la independència?

El periodista Jordi Gabarró, que va ser l’encarregat de moderar el debat, va plantejar als ponents per què cal la independència. Josep Guia va parlar de dues respostes, complementàries: perquè ens correspon i perquè ens convé. També Junqueras va dir que amb el ‘perquè volem’ n’hi hauria d’haver prou, encara que el discurs s’ha d’adaptar en funció de qui és el receptor: ‘si volem tenir la independència, hem de convèncer les altres persones amb arguments econòmics, culturals, socials... de tot tipus’. Tots quatre ponents van coincidir en què aquest darrer any s’ha avançat molt en el camí cap a la independència, però que evidentment encara queda molt per fer.

Després de la interessant xerrada va començar una manifestació festiva pels carrers d’Igualada, encapçalada per una gran estelada i pel lema ‘Independència és llibertat’. La marxa va comptar amb la participació de diversos grups de cultura popular de la ciutat i també de fora. Sobre la manifestació, Bernat Dámaso, de l’organització, apunta que ‘es va voler recollir la línia encetada el 10 de juliol: la societat catalana no està acostumada a manifestar-se, i l’acte de dissabte volia ser un primer pas per mostrar que podem i hem de sortir al carrer, i més de manera unitària’. Dámaso diu que hauria pogut participar-hi més gent, però que en qualsevol cas el més important era crear aquesta presència, que les persones que passejaven pels carrers veiessin l’esperit unitari i festiu, i que algunes fins i tot s’hi afegissin.

Un 40% dels participants, de fora d’Igualada

Després de la manifestació, que va acabar-se a la plaça de l’Ajuntament, va tenir lloc un participat dinar popular a l’Ateneu. ‘Un moment que volíem que fos per compartir, per conèixer-nos’, explica Dámaso. I és que prop d’un 40% de les persones que van participar en un o diversos actes del Festival era de fora d’Igualada, amb una presència important de persones del nord de la comarca, de Capellades, de les Borges Blanques i de la comarca del Baix Llobregat.

Ja a la tarda, el grup d’animació infantil Cia. Sapastre va encetar els actes amb un espectacle que va fer les delícies dels més petits. Carles Belda i el conjunt Badabadoc, Meritxell Gené i Cesk Freixas van acabar d’arrodonir la vetllada.

En global, la valoració que fa l’organització d’aquest primer Festival és molt positiva, i de fet la intenció és que hi hagi properes edicions d’aquesta jornada festiva i cultural però, sobretot, reivindicativa.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.