TORNAR

Tot a punt a Igualada per al Festival per la Independència

Se celebra aquest dissabte 16 d’octubre amb un complet programa d’actes

politica
Dijous, 14 octubre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Falten ja pocs dies perquè la capital de l’Anoia aculli el Festival per la Independència. Es tracta d’una iniciativa organitzada per la societat civil amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la independència a través de diversos actes, com són una taula rodona, una manifestació festiva o una tarda de concerts. anoiadiari·cat hem parlat amb els diversos músics i grups que hi actuaran, per saber què en pensen d’aquesta iniciativa i, sobretot, de la finalitat que persegueix.

Carles Belda i el Conjunt Badabadoc

Cia. Sapastre

Cesk Freixas

Meritxell Gené - Foto: Xavier Cols

Els actes del Festival són variats i pensats per a totes les edats. Per aquest motiu hi participarà també el grup d'animació Cia. Sapastre. Un dels seus components, Roger Planell, ha explicat que la companyia ja ha actuat en actes similars, com en la campanya del referèndum de la ciutat de Manresa, i que són actes ‘als quals val la pena participar, obrint a més el ventall d’activitats cap a un públic més infantil i familiar’.

Cesk Freixas: 'Cal que ens despertem'

Un altre dels músics participants és el cantautor penedesenc Cesk Freixas, autor de cançons com 'La petita rambla del Poble Sec', inclosa dins del seu tercer treball, 'La mà dels qui t'esperen'. Freixas ha afirmat que el Festival per la Independència 'és una bona manera d'aglutinar forces i fer pressió popular per tirar endavant un procés d'alliberament nacional'. Tot i que el músic creu que la repercussió d'aquest tipus d'actes moltes vegades no és la merescuda, afirma que no deixa d'haver-hi un fort poder de convocatòria per a què sigui un dia simbòlic. Segons Cesk Freixas, 'cal despertar d'aquest adormiment general, i amb actes com aquest ens reafirmem en el nostre dret legítim de lluitar'. De totes maneres, el cantant ha sentenciat que paradoxalment 'quant més creix l'independentisme menys vots independentistes hi ha'.

L’Eric, bateria de la formació Badabadoc —que també actuarà amb Carles Belda dissabte a Igualada—, pensa que actes com aquest ajuden a ‘veure l’independentisme com un fet normal. Crec que l'independentisme ha de tenir un discurs positiu i buscar la unitat i aquest tipus d'iniciatives fomenten aquestes dues coses’. Segons el bateria, l’independentisme no és cap ideologia, sinó ‘un fet natural que necessiten tots els pobles per viure de manera normal i evitar conflictes econòmics i socials. De totes maneres, és evident que darrera la independència ha d'articular-se un programa social. Per tant, el millor camí és obtenir en primer lloc una majoria social i que després es transformi en una majoria al parlament’.

Meritxell Gené: 'Hem de sortir al carrer'

Finalment, la cantautora Meritxell Gené pensa que aquest tipus d’iniciatives ‘són totalment necessàries’, ja que ‘Catalunya viu un moment decisiu, i els ciutadans hem de sortir al carrer i reivindicar les nostres llibertats, què volem ser’. Gené diu que la iniciativa li fa pensar en la famosa frase de Vicent Andrés Estellés: ‘No et limites a contemplar aquestes hores que ara venen, baixa al carrer i participa. No podran res davant un poble unit, alegre i combatiu!!’. Per a la cantautora, el més important és que cadascú de nosaltres refermi el seu compromís, i que pensi en la manera com pot contribuir en aquest camí cap a la independència. El repertori de Meritxell Gené a Igualada inclourà peces del seu darrer treball ‘Sota els llençols’, així com poemes de Màrius Torres que ha musicat i adaptat.

Programa d'actes

Els actes del Festival per la Independència, que tindrà lloc a Igualada el proper dia 16, s'iniciaran a les 11h amb la taula rodona formada per l'historiador i eurodiputat Oriol Junqueras; per Francesc Ribera 'Titot', músic i cantant; pel matemàtic Josep Guia; i finalment la lingüista mallorquina Rosa Calafat. Tot seguit, hi haurà una manifestació popular pels carrers d'Igualada amb la participació de grallers, geganters, tabalers i bastoners. Un cop finalitzada la manifestació tindrà lloc un dinar popular a la pista de l'Ateneu Igualadí. Pel que fa als concerts, a les 16h actuarà la Cia. Sapastre, amb un espectacle per als més petits; també hi actuaran Carles Belda i el conjunt Badabadoc, Meritxell Gené i Cesk Freixas. Finalment, i per tancar els actes, hi haurà el fi de festa amb el punxa-discs PD CAT. Tots els actes tindran lloc a l'Ateneu Igualadí i es podrà gaudir de servei de barra durant tot el dia.

Les reserves per les entrades es poden fer a l’adreça festivalperlaindependencia@gmail.com o trucant al telèfon 669218695. També es poden comprar els tiquets anticipadament en dos punts a Igualada: la taverna catalana El Clot del Clos (Carrer del Clos, 53) o el bar l’Envelat (Carrer Òdena, 37) per l’assequible preu de deu euros que inclouen el dinar i els concerts. Si només es vol accedir al concert, el preu és de cinc euros.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.