TORNAR

Un any més, un pressupost aprovat sense sorpreses

Entesa i PP voten 61,7MEUR pel 2010 que CiU i ERC rebutgen

politica
Dijous, 31 desembre 2009. 04:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Un any més, l'Ajuntament d'Igualada ha aprovat el pressupost del 2010 sense sorpreses, fruit de l'acord previ entre l'Entesa i el PP. En total puja a 48,9 milions, que en el cas del consolidat, que inclou els organismes i societats dependents, són 61,7 milions. Tan CiU com ERC han votat en contra d'aquest pressupost, qualificant-lo amb adjectius com 'imprudent' i 'frívol' respectivament, i criticant l'acció política que s'amaga darrera les xifres.

Inversions més destacades i del FEIL

Taula del pressupost consolidat

El ple ha finalitzat a la una de la nit

Com va passar l'any passat, el govern de l'Entesa ha aprovat el pressupost del 2010 amb el suport del PP, tot i que aquesta vegada en un ple extraordinari a un sol dia de tancar l'any. Un suport popular al govern municipal que s'ha repetit en el cas del POUM. Un pressupost que ja avançàvem en publicar l'acord d'aquests dos grups municipals i que, amb el vot negatiu de CiU i ERC, ha tingut un resultat final de 12 vots a favor i 8 en contra.

El pressupost 2010

El Pressupost puja a 48,9 milions d’euros i el consolidat (que inclou els organismes i societats dependents) de 61,7 milions d’euros. La capacitat inversora de l’Ajuntament ascendeix a 6,7 milions d’euros. I la inversió que es canalitzarà a través de les empreses municipals és de 9 milions d’euros.

Per altra banda, l’Entesa i el PP han acordat les obres de les que es sol·licitarà el finançament al Fons Estatal, entre elles la construcció d’una xarxa local de fibra òptica (1,5 milions d’€), un carril bicicleta a l’avinguda Europa (131.000€) o les millores Parc Puig Cornet (150.000). Pel que fa als tributs municipals es congelen, llevat de l’increment del 2% de l’IBI.

Aquestes són les inversions més destacades. També podeu consultar el pressupost detallat de les pàg. 6-19, o bé comparar-lo amb el del 2009.

Una entesa ferma...

Lluny de les divisions ideològiques que separen les formacions que integren el govern de l'Entesa del Partit Popular en altres municipis, l'acord pactat s'ha escenificat al ple en els discursos. Jordi Riba, regidor d'Hisenda, ha volgut destacar un pressupost de contenció dels ingressos fiscals, que manté la política d'inversions amb instruments propis i aliens, prioritzant el desenvolupament del comerç i l'ocupació i el benestar social'. Riba ha reiterat la 'bona salut econòmica de l'Ajuntament', que 'compensa el deute amb la creació de patrimoni'.

En sintonia amb Riba, el portaveu 'popular', Pere Calbó, ha destacat la contenció, així com l'entesa en les prioritats del pressupost, i les inversions previstes. Per Calbó, 'el seu ha estat un sí crític per la manca de certes previsions, però una aposta per l'estabilitat i responsabilitat'.

... i crítica notable de CIU i ERC

Tots dos partits, a més de posicionar-se en contra del pressupost, han coincidit a lamentar la manca de voluntat de l'Entesa per arribar a un acord amb la resta de l'oposició.

Per Marc Castells, portaveu de CiU, el pressupost 2010 'és un exercici imprudent perquè es basa en l'increment fiscal i adopta l'endeutament com a solució fàcil [...] amaga inversió encoberta [...] i presenta uns números inflats'. Segons Castells, unes xifres pròpies d'un 'govern desgastat i sense il·lusió [...] que pateix una situació financera pèssima i que no té capacitat de reacció' davant l'actual context.

El propi Castells també ha criticat la gestió d'empreses municipals com SIMA, que ha tingut pèrdues importants i una reducció d'ingressos contemplada al pressupost, a més del contrast entre regidories i polítiques: un 10% menys a entitats, una disminució del 90% a l'Estiuet Jove i 7.000 totals de turisme.

Per la seva banda, Joan Torras, portaveu d'ERC, ha criticat la 'frivolitat i manca de rigor d'algunes partides', com la disminució d'entre un 5 i un 10% de les societats municipals, o bé rebaixes notables de Joventut i Infància, així com Cultura i Festes: un 20% per 2on any del Saló de la Infància, un 11% de la Festa Major o d'un 40% en els actes de Nadal.

Amb una diagnòsi similiar a CIU, per Torras un pressupost que 'mostra un model esgotat de ciutat que no té marge de maniobra i no aporta cap nova idea [...] i més refinançament del deute [...] i política de zones blaves'. 'Uns pressupostos recolzats pel PP gens d'esquerres'.

Altres punts del ple

Abans de tancar la sessió extraordinària a la una de la nit, amb la votació del POUM, també han prosperat altres punts: les noves tarifes dels bitllets de transport públic urbà d'Igualada, la regulació de les subvencions a les entitats sense ànim de lucre, el paquet de projectes del FEIL 2010 o bé nous carrils bici al Polígon.

Documents adjunts

Pressupost 2010



1 Comentaris

E

E. Dalmases

Igualada

25 de gener 2010.15:19h

Respondre

En algunes ciutats es persegueix als conductors només amb afany recapatori, d’altres (com el de Puigcerdà) demostren ser... Llegir més intel·ligents:
http://www.3cat24.cat/noticia/492185/catalunya/LAjuntament-de-Puigcerda-recompensara-en-metallic-els-conductors-que-no-cometin-cap-infraccio

Aquí es demostra qui sap gestionar i qui viu als núvols.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.