TORNAR

Entesa i PP aproven el refinançament a 10 anys del 30% del deute de l'ajuntament igualadí

Modificació de crèdit i un pla de sanejament per equilibrar el pressupost

politica
Dimecres, 15 juliol 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després de més d'una hora i mitja de discussió, els grups municipals de l'Entesa i el PP, com ja havien aprovat abans del recés,  han permès fer prosperar la proposta de l'equip de govern: aprovar el refinançament del 30% del deute de l'ajuntament a 10 anys, amb una modificació de crèdit que adopta les propostes de l'equip popular, i un pla de sanejament que permetria equilibrar el pressupost aquest 2009 i mantenir-lo en els propers 2-3 anys, segons ha exposat l'equip de govern

EL públic assistent va aguantar les més de tres hores que va durar el ple

Els grups municipals de CIU i ERC han proposat mirar cap a les empreses municipals abans de buscar els diners en un refinançament.

La proposta de l'Entesa ha prosperat amb els vots favorables del PP

L'acord entre els grups municipals de l'Entesa i el PP han permès tirar endavant la proposta de l'equip de govern, que detalla que un 30% del deute de l'ajuntament, un 12 milions d'euros, sigui refinançada a 10 anys. La modificació de crèdit aprovada inclou les esmenes presentades pel partit popular, definint que un 110.000€ es destinin als serveis a les persones, 1.275.000 pel centre cívic al barri set camins, 90.000 per ajudes per als llibres de text, 50.000 per un banc d'aliments de Càritas, 153.000 per l'atenció domiciliària i la llei de la dependència, i 693.000 per la reforma de la Plaça Pompeu Fabra. Tant l'Entesa com el PP han insistit amb l'aposta social que es fa amb la modificació de crèdit.

La proposta de l'equip de govern parla també d'un pla de sanejament que defineix les línies pel reequilibri pressupostari pels propers 2 i 3 anys, amb una aposta clara per la contenció de la despesa tant a l'exercici 2010 com el 2011.

CiU i ERC no ho aproven i fan propostes alternatives a partir de SIMA

El grup municipal de CiU, que tot i que ha aprovat les esmenes fetes pel PP, per compartir la finalitat social de les mateixes, no ha aprovat la proposta de l'Entesa, ha criticat la gestió econòmica i financera de l'equip de govern 'que ens ha portat a aquesta situació', coincidint en la crítica amb el grup municipal d'ERC.

Marc Castells i Joan Torras han lamentat que les justificacions de recuperació i d'ingressos pels propers anys, amb els que 'recolzen' la proposta de refinançament, siguin tan poc realistes: 'amb un increment de les taxes i els impostos pels igualadins, un increment d'ingressos per la construcció que són impensables venint de la crisi en la que estem, i una previsió de passar d'un percentatge d'endeutament que frega el 110%, quasi el màxim que permet la Generalitat, a un 95% en tres anys'.

Castells i Torras han fet els seus propis números assenyalant ‘l’important cost que tindrà pels igualadins aquest refinaçament del deute ja que ‘sense tocar res pagaríem 375.280€ del que devem del crèdit, però pagarem, al refinançar-lo, més d’1’3 milions d’euros en concepte d’interessos’.

Els suggeriments alternatius que han fet tan Torras com Castells tenien la mirada posada en les societats municipals. Marc Castells ha proposat retornar a l’ajuntament els diners que es van concedir a SIMA com una ampliació de capital per tal de fer l’obra del pàrquing i que al final la societat no farà. Joan Torras ha insistit en el fet d’aprofitar l’existència de 4 societats municipals que tenen un pressupost de 700.000 euros ‘i no tenen cap altra raó de ser que el fet d’haver-se constituït’.

El PP fa decantar la balança

De nou el suport del PP ha estat clau per fer prosperar una proposta de l’equip de govern. El portaveu popular, Pere Calbó, ha insistit que si aquest dimarts ‘l’ajuntament no aprova aquestes mesures, no podran fer ni una sola de les operacions previstes en le pressupost del 2009, ni l’actuació al barri sant agustí, ni l’escola taller, perquè no podrem demanar crèdits’. Ha afegit que si no es tirava endavant la proposta ‘en 2 mesos hi hauria importants problemes de tresoreria, i que perdrem els diners pendents de la Diputació si no fem algunes de les actuacions previstes i per les quals hem de rebre aquests diners’.

Calbó i el tinent d’alcalde, Jordi Riba, han tornat a apel•lar a la importància de la negociació i el diàleg per arribar a un pacte i poder tirara endavant ‘mesures necessàries per al funcionament de l’ajuntament’. Han coincidit a deixar com a obsolet el diàleg d’esquerres i dretes assenyalant ‘que ja es veu qui no permetria fer prosperar mesures socials com les de la modificació de crèdit’.

Per la seva banda el tinent d’alcalde, Jordi Riba, ha insistit en què les operacions de refinançament s’han anat fent cada mandat dels del 1992 i que un refinançament del 30% del deute ‘no és cap cosa exagerada, quan hi ha ajuntaments que ho han fet amb la meitat o més del deute’.

Malauradament el debat, que des d’un inici ja s’ha vist com s’acabaria resolent, no ha servit per aportar gaires novetats ni punts e vista, sinó que una vegada més han servit per atacar-se entre els grups, per fer-se retrets de decisions anteriors i especulacions de comportaments passats i futurs.


4 Comentaris

L

Leo

Igualada

15 de juliol 2009.22:34h

Respondre

Quin cost te per a cada igualadi aquesta operacio? o el bancs ho fan gratis??

J

Josep

Igualada

15 de juliol 2009.18:32h

Respondre

Només recordar que quan el Sr. Aymamí va guanyar l’alcaldia, va criticar enormement - i amb tota la rao- que l’alcalde de convergencia havia deixar un deficit molt gran.
El rector no s’en... Llegir més recorda de quan era escolà.

m

marc

igualada

15 de juliol 2009.17:16h

Respondre

josep, no t’hi esforcis que el amics (altrament dits càrrecs de confiança) no s’allunyen de la menjadora.

j

josep

anoia

15 de juliol 2009.13:05h

Respondre

Pregunto si les empresses que necessiten urgentment refinanciament, tenen les mateixes condicions que l’Ajuntament?.
O fa falta que votin també a favor el PSOE -que no el PSC-, IC-Verds i PP... Llegir més junts?
I si en lloc de refinanciar -que té un cost altíssim pels ciutadfans- mioressin de reduir despessa?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.