TORNAR

Igualada, contundent a favor de la llengua

Més de 600 persones es van aplegar a la Plaça de l'Ajuntament

societat
Dimarts, 13 setembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Més de 600 persones es van aplegar la tarda d’aquest dilluns en l’acte organitzat per Òmnium Cultural per defensar el model d’immersió lingüística. El lema ‘Per un país de tots, l’escola en català’ en el balcó de l’Ajuntament presidia una plaça plena de senyeres i estelades i ciutadans amb ganes de defensar la llengua pròpia. 5 persones, representants de diferents col·lectius, van llegir un manifest que reivindicava la defensa d’un model que garanteix la democràcia, la llibertat i la cohesió social.

Els moixiganguers a punt de fer el pilar

La lectura del manifest

La plaça s'omple de gent per defensar la llengua

La plaça de l’Ajuntament d’Igualada, com moltes d’arreu de la comarca i de Catalunya, es va omplir de ciutadans amb ganes de manifestar el seu rebuig per la sentència del Tribunal Superior de Justícia. Mestres, colles i entitats de la ciutat, regidors de l’Ajuntament, pares i alumnes van respondre a la crida fet per Òmnium Cultural.

En el manifest, que va ser llegit per cinc representants de diferents col·lectius: M.Àngels Gabarró, Gil Torné, Carme Riera, Núria Romeu i Maria Colom es va apel·lar a la democràcia, el multilingüisme, la cohesió social i la llibertat per defensar un model d’escola basat en la immersió lingüística. M. Àngels Gabarró obria el discurs de manera contundent: ‘Els mestres serem valents (...) Intentar imposar els criteris d’una minoria és antidemocràtic, intentar treure’n rèdit electoral és populista, fer creure que es defensa el castellar per debilitar el català és mentir, dividir la societat és irresponsable’. Durant el manifest també es va fer referència als èxits del model i la seva exportació en altres territoris i es va concloure amb una crida a la defensa d’un model que garanteixi la democràcia, llibertat i cohesió social.

Per la seva banda, Marc Castells, que va assistir a l’acte de protesta, es va mostrar satisfet de la resposta ciutadana: ‘és un estímul veure com tanta gent s’ha aplegat aquí per defensar allò que creu just, que és que el català sigui la llengua vehicular a l’escola’. Castells va recordar que el català ‘és la llengua feble, i se l’ha d’ajudar’.

Els moixiganguers van alçar un pilar que, precedint el cant dels Segadors, va concloure la concentració.

Reaccions de Pere Calbó

Marc Castells va agrair la presència del popular en l’acte institucional i després de les declaracions de Calbó, Castells va recordar que l’Alcalde d’Igualada no pot influir en la conferència del president Pujol. Satisfet de l’acte institucional, Castells va recordar que amb la referència a ‘Jenifer’, Pujol va ‘posar Igualada la mapa’

Fotogaleria


1 Comentaris

I

Ismael

Igualada

13 de setembre 2011.20:27h

Respondre

Érem molts, però encara no prous !!
un bon acte, llàstima del so perquè els de darrere no vam sentir res.
”Català a l’atac” aquí no ens podem quedar !

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.