TORNAR

Jordi Pujol: 'Vivim un moment difícil que requereix una resposta molt sòlida'

El president de la Generalitat conclou l'acte parafrasejant la cançó 'Jenifer' dels Catarres en la que Pujol protagonitza una de les estrofes

politica
Dissabte, 10 setembre 2011. 15:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol, va protagonitzar la conferència institucional de la Diada en un Teatre de l'Ateneu ple de gom a gom. Pujol va tenir un discurs clarificador, carregat d'intencions, amb aspiracions independentistes, amb dosis d'autocrítica, integrador i gens poruc que va acabar amb una sorpresa pels espectadors quan el president va fer un elogi a la lletra de la cançó de l'estiu, 'Jenifer' que explica la història d'amor entre un català i una 'xoni de castefa'.

Jordi Pujol i Josep Miserachs

El Teatre de l'Ateneu ple de gom a gom, cantant els Segadors

Un escenari ple de simbologia i un acte patriòtic per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Després de les paraules de Marc Castells per presentar l'acte, el primer tinent d'alcalde, Josep Miserachs va llegir un manifest institucional que, tal com va dir el mateix protagonista: 'No és ni vol ser neutre, és un manifest partidista'. D'aquesta manera va explicar i lamentar el setge que havia viscut Catalunya en els darrers 300 anys, va insistir en la idea que 'Catalunya no és un país normal ni normalitzat' i amb un to esperançador va afirmar: És una excepció que existim, és un miracle'. Citant a Ovidi Montllor va dir: ' hi ha gent que no li agrada que es parli, es pensi o s'escrigui en català... és la mateixa gent a qui no els agrada que es parli, s'escrigui o es pensi.

Exemples d'independències recents

Jordi Pujol va començar la conferència posant exemples de països que en el darrers anys havien aconseguit la independència i va fer especial èmfasi en els països bàltics que no haurien imaginat mai ser independents: 'Estònia, Letònia i Lituània són països que actualment se n'estan sortint, la viabilitat econòmica d'una Letònia independent demostra que a Catalunya també seria possible'. Un altre exemple repetit pel president Pujol va ser el del Québec, on, malgrat trobar-se enmig d'un 'oceà anglosaxó' i estar per sota de la mitjana a nivell econòmic del Canadà, han aconseguit sobreviure i persistir com a poble.

Una via esgotada

En un acte d'humilitat, reflexió i autocrítica, Pujol va confessar: 'Fa 65 que m'he mogut en una línia política que no té continuïtat, i això és un drama personal, però sobretot és un drama de país'. Segons Pujol, una vegada demostrat que la via de l'encaix està esgotada: 'L'altra via és la independència, que és molt difícil, Espanya no explotarà com ho va fer la URSS'.

El català, l'ànima de la nostra identitat

Pujol també es va afegir a la defensa de la llengua, afirmant: 'El català serveix per ser', recordant que 'estem envaïts lingüisticament i afirmant, contundent: 'Tenim país'. Tot per perpetrà que el Català és l'ànima de la nostra identitat i per concloure la conferència: 'Vivim en un moment difícil que requereix una resposta molt sòlida'.

'Jenifer', la sorpresa de la jornada

En una mena d'apèndix, Pujol va recordar que ja estava fora de la conferència, el president va sorprendre els espectadors fent servir la lletra del que, per a molts ha estat la cançó de l'estiu, Jennifer. En quest tema dels Catarres s'explica una història d'amor entre un noi 'de la ceba' i una 'xoni de Castefa' i Jordi Pujol protagonitza una de les estrofes de la cançó: jo que voto convergència i que tinc somnis eròtics amb en Jordi Pujol. Després de llegir la lletra de la cançó, va treure'n una conclusió integradora, recordant que hem de fer que tothom se senti d'aquí.

Fotogaleria


1 Comentaris

A

Anna

10 de setembre 2011.17:20h

Respondre

Si voleu sentir Jordi Pujol versionant la Jennifer dels Catarres : www.goear.com/listen/8df125d/jordi-pujol-jennifer-jordi-pujol-els-catarres

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.