TORNAR

Aprovat el projecte de llei de les vegueries

De moment, sense la del Penedès

politica
Dimecres, 3 febrer 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Govern català ha aprovat aquest dimarts el projecte de llei de la nova ordenació territorial. Les actuals 4 províncies deixaran pas a 7 vegueries, entre les quals de moment no es troba la del Penedès. La primera fase consistirà en convertir les actuals províncies en vegueries, i posteriorment es crearan els tres territoris nous. Així, quan entri en funcionament el nou sistema, l'Anoia quedarà integrada dins de la Catalunya Central.

Després d'aquesta aprovació començarà el tràmit parlamentari, que culminarà amb el desplegament gradual de la nova organització. En primer lloc les 4 diputacions es reconvertiran en vegueries, i a continuació es crearan els tres nous àmbits previstos: la Catalunya central, l’Alt Pirineu-Aran i les Terres de l’Ebre. En total, doncs, 7 vegueries que coincidiran amb els actuals àmbits de desconcentració i gestió administrativa de la Generalitat.

I el Penedès?

La diputada anoienca d’ERC al Parlament, Marina Llansana, explica que ‘no es tracta de renunciar a la vegueria Penedès’, sinó del fet que aquest territori encara es troba en una fase prèvia. ‘Tot just aquest desembre es va aprovar la creació de l’àmbit territorial del Penedès, primer pas per avançar cap a una vegueria’. Precisament aquesta aprovació va suscitar la declaració d’intencions de diversos municipis del nord de la comarca, que van deixar clara la seva preferència per la Catalunya Central.

Llansana també recorda que aquest projecte de llei 'deixa les portes obertes a noves vegueries i també a noves comarques' en els articles 4, 5 i 6, ja que preveu quins mecanismes s’han de seguir i quins requisits són indispensables per a crear-ne. A més, Llansana ha posat de manifest que ‘el Penedès ja compleix els requisits que marca el projecte de Llei per poder esdevenir vegueria’. Tot i això, la Plataforma Vegueria Penedès ja ha manifestat el seu descontentament amb el Govern, i ha explicat que treballarà perquè s’accepti una esmena que reculli l’esperada vegueria.

Crear o eliminar vegueries

En el projecte de llei aprovat pel Govern es recull la possibilitat de crear, modificar i fins i tot suprimir vegueries. Segons el text, la proposta en qüestió ha de justificar-ne els motius, i anar acompanyada d’un estudi de viabilitat, així com d’una anàlisi sobre l’impacte geogràfic, demogràfic, econòmic i social de la proposta. Si la proposta prové de municipis o vegueries, ha de tenir el consentiment explícit de dues terceres parts dels municipis afectats, i també com a mínim de dues terceres parts de la població de la vegueria.

Rebuig a la Catalunya Central

Per la seva banda, Pere Calbó, portaveu del Partit Popular a l’Ajuntament d’Igualada, ha manifestat que rebutja ‘l’adscripció que fa el Govern de la Generalitat de l’Anoia a la Catalunya Central. Aquesta adscripció només s’entén que es pugui fer des d’un despatx a Barcelona i sense haver trepitjat el territori’. Calbó també diu que no s’han escoltat les ‘peticions legítimes de l’Anoia’, i que el territori ha de reaccionar per mostrar el seu rebuig a aquesta proposta.

Disgust del territori

Després de l’anunci del Govern de la Generalitat de la presentació del projecte de llei de Vegueries, la plataforma per la Vegueria Penedès ha emès un comunicat d’urgència, en el qual manifesta ‘el nostre més profund disgust i malestar per la decisió de presentar un projecte amb set vegueries sense comptar-hi la del Penedès, en un clar exercici de menyspreu de la veu del territori que s’ha manifestat a favor de la vegueria pròpia repetidament i amb ampli consens, començant pels quatre consells comarcals i la gran majoria dels ajuntaments’. La plataforma també espera que del tràmit al Parlament n’acabi sortint un text que ‘reculli els anhels tan democràticament i majoritàriament manifestats pels penedesencs’.


12 Comentaris

J

Josep

6 de febrer 2010.16:30h

Respondre

Ens ho hem de fer mirar, dons de nou es repeteix l’historia, com que som tant catalans i ens volem diferenciar dels espanyols, creem una nova divisió territorial amb el nom de Vegueries, sense... Llegir més mirar quin es el origen d’aquest nom i quines repercussions socials i econòmiques van tenir en el seu temps. Dons se s’hagués mirat això s’hagués vist que les vegueries tenien nomes una funció . Recaptar impostos i tenir el poble ben sotmès. Aquest nom no es precisament un bon començament de una nova distribució territorial. S’hagués pogut fer servir la imaginació. Per acabar-ho es fa una distribució que quasi es la mateixa que la dels Corregiments d’en Felip V. Bravo! Crec que ens ho tindríem de fer mirar per un psicoanalista o millor un psiquiatra, dons lo nostre es ja de bojos. Quan fem una policia pròpia , i com que som molt catalans i ens volem distingir d’Espanya anomenem a la nostra policia com el ”Cos de Mossos d’Esquadra”. ”Las Escuadras de Paisanos Armados” , en català els Mossos d’Esquadra , que va esser una policia civil creada per les tropes de Felip V , formada per paisans armats col·laboradors del nou regim del rei Borbó que ens va arrabassar els nostres furs i llibertats, per combatre els reductes dels resistents fidels al Arxiduc Carles. Per fer-ho mes entenedor, eren com els falangistes de la passada guerra incivil que desprès del 39 anaven amb la pistola al cinto per aniquilar a tots els desafectes al Nou Regim del Dictador.Com dic mes amunt , ens ho hem de fer mirar.

E

Eduard

Igualada

4 de febrer 2010.17:33h

Respondre

Que quatre gats, segons la Guiomar, hagin aconseguit que vora el 90% dels municipis dels 2 Penedès, el Garraf i l’Anoia hagin votat a favor de la Vegueria Penedès, no deu ser a causa d’una... Llegir més opinió tan simplista com la del seu comentari.

G

Guiomar Bassas

Igualada

4 de febrer 2010.09:20h

Respondre

La Vegueria Penedès és una autèntica bestiesa. Qualsevol geògraf o historiador desmuntaria el tinglado dels impulsors de la plataforma. No té ni cap ni peus. Una altra cosa és que l’Anoia com... Llegir més a tal està en un moment complicat. Està clar que formar part de la Catalunya Central és anar amb els més pobres de Catalunya, però és que com a mínim a l’hora d’anar a demanar a Barcelona no seríem l’última merdeta, cosa que sí ens passaria sent de la Regió1 o de la barbaritat suprema que és la Vegueria Penedès. Jo crec que CiU hauria de començar a desmarcar-se d’aquest projecte de vegueria que només impulsen quatre il·luminats amb interessos (el lobby del cava, els hostelers del Garraf, i un grup de comunicació anoienc). Amics d’Anoiadiari...per què no investigueu en aquesta Plataforma. Qui la financia ? Qui està darrera d’aquesta plataforma a l’Anoia ? (quatre gats, quatre i només quatre, això sí molt poderosos). Se’m cau la cara de vergonya quan llegeixo alguns titulars de suposada ”premsa” anoienca: on és l’objectivitat ? No m’extranya que sigui GRATUÏTA...Abans de perdre el temps escrivint barbaritats, podrien dedicar-se a recaptar fons per Haití...

e

eRIC

Igualada

3 de febrer 2010.21:15h

Respondre

Salvador, però ens han preguntat on volem anar ? No ens han consultat res, com sempre.

S

Salvador

Igualada

3 de febrer 2010.20:08h

Respondre

-Els de l’Anoia NO volem anar al Penedes. Ningú ens ho ha preguntat perquè si ens ho pregunten la resposta serà un NO aclaparador.

R

Ramon

Igualada

3 de febrer 2010.17:04h

Respondre

Però Ester, a l’Ajuntament d’Igualada com a mínim hi havia consens entre el PP, CiU i ERC i al Consell Comarcal també i per tan la majoria estava d’acord amb la Vegueria Penedès.
El que no... Llegir més entenc ara es que el conseller Ausàs que es d’ERC proposi una cosa contraria a la que diu el seu partit a l’Anoia i del que tambe va aprovar l’Executiva Nacional d’ERC.
Que hauràn de fer ara els republicans de casa nostra?, que en pensa la Marina Llansana de tot això?, crec que com vulgarment es diu, els han deixat amb el cul a l’aire i al meu parer sense cap necesitat.

e

eli

3 de febrer 2010.16:55h

Respondre

I qui ho deicideix que els de l’anoia volem anar cap el Penedès, i la Central què? quan se’ns ha preguntat?

j

juanjo

igualada

3 de febrer 2010.15:43h

Respondre

sembla com si a igualada hi ha molt seguidisme del que es diu des de vilafranca... falta iniciativa propia i no tant seguidisme

E

Ester Vich

Igualada

3 de febrer 2010.14:49h

Respondre

No sento cap afinitat amb la Vegueria Penedès. Com menys vegueries, millor.
Consens? no n’hi ha. Mireu l’Ajuntament d’Igualada.

M

Maria

3 de febrer 2010.13:00h

Respondre

Si segons la llei existeixen les vegueries de Barcelona, Girona i Lleida perquè no es diu Tarragona enlloc de Camp de Tarragona ?

E

Eduard

Igualada

3 de febrer 2010.12:47h

Respondre

El 90% dels ajuntaments de la possible vegueria Penedès (Alt i Baix Penedès, Garraf i Anoia) han votat a favor de la Vegueria Penedès, això no és consens ?
Les Diputacions són uns gran... Llegir més ”caramels”, no us penseu pas que desapareixeran. Vinga, tots funcionaris fins que rebenti el país !

D

Domènec

Igualada

3 de febrer 2010.10:04h

Respondre

Fa un moment veia la entrevista de Josep Cuní a Jordi Ausàs a TV3. Pregunta Cuní: Cal fer ara la redistribució territorial en vegueries? Resposta: Cal fer-la perque ho diu l’Estatut. Pregunta:... Llegir més Per què no una vegueria Penedès? Resposta: perque no hi ha consens polític. Pregunta: I el canvi no farà crèixer el nombre de funcionaris de l’administració? Resposta: No, en absolut, les diputacions provincials desapareixeràn i seràn els mateixos. Pregunta: I com aconseguirà que un funcionari de Barcelona es desplaci i vagi a treballar, per exemple, a la vegueria central? Resposta: Estem fent una llei.
Això és explicar-se bé i donar raons! Ha crescut encara més en mi la sensació de que si voto en les properes eleccions només aconseguiré donar una carta blanca per que diguin ”sóm la veu del poble” i després només s’escoltin entre ells

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.