TORNAR

Els alcaldes demanaran a la Generalitat que digui quin serà l’encaix de l’Anoia en les vegueries

La divisió territorial segueix geenrant polèmica

politica
Dilluns, 22 juny 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Consell d’Alcaldes celebrat la setmana passada al Centre Tecnològic Comunitari de Masquefa, amb la presència d’una trentena d’alcaldes i regidors, va posar de nou sobre la taula el debat territorial. Els alcaldes van proposar fer una petició conjunta de la comarca per instar el Govern de la Generalitat a pronunciar-se i prendre una decisió sobre quin serà l’encaix que l'Anoia tindrà en la futura divisió territorial per vegueries i com aquesta afectarà la comarca.

El delegat del Departament de Salut a la Catalunya Central, Toni Iruela

Els alcaldes presents al darrer consell

El president del Consell Comarcal, Xavier Boquete, va manifestar que l’Anoia “té tres realitats diferents, amb sensibilitats diferents” –en referència a l’Alta Anoia, la Conca d’Òdena i l’Anoia Sud- i va afegir que “no tota la comarca s’identifica amb la futura vegueria de la Catalunya Central”. En aquest sentit, Boquete va afirmar que “és la mateixa comarca de l’Anoia la que ha de buscar la solució per a la comarca”, i va afegir que “aquesta solució no ha de passar necessàriament perquè anem tots junts cap a la mateixa vegueria”.

En el Consell d’Alcaldes també es va informar de la moció aprovada en el darrer ple del Consell Comarcal en què es demana a la Generalitat que s’ubiquin a Igualada futurs serveis territorials que s’hagin de descentralitzar. El president del Consell Comarcal va desvincular l’oferiment per acollir delegacions del debat territorial. Així, Boquete va dir que “davant el procés de descentralització iniciat per la Generalitat seria bo que algunes delegacions estiguin a Igualada i no ens veiem obligats a anar a Manresa o Vic per a tot”.

El Govern Territorial de Salut es constituirà abans de final d’any

D’altra banda, el delegat del Departament de Salut a la Catalunya Central, Toni Iruela, va anunciar que el Govern Territorial de Salut de la comarca de l’Anoia es constituirà abans de final d’any. L’objectiu d’aquesta òrgans és dotar els municipis de més autonomia i poder de decisió en l’organització i la prestació de serveis sanitaris en el seu territori per tal de millorar l’assistència que s’ofereix als ciutadans. Els Governs Territorials de Salut, que s’estan constituint a tot Catalunya, estan integrats per representants de la Generalitat i del món local (ajuntaments i consells comarcals).

El SEM, Localret, el CESCA i Control de qualitat de l’aire

També en l’àmbit sanitari el Consell d’Alcaldes va comptar amb les intervencions de la doctora Núria Torres i el doctor Josep Maria Soto, del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Els dos professionals van explicar que el SEM ha incrementat els recursos per garantir una ràpida i eficient actuació davant les emergències i urgències sanitàries. En l’actualitat el SEM compta amb 63 unitats de suport vital avançat, 354 de suport vital bàsic, 4 helicòpters medicalitzats i 16 vehicles d’intervenció ràpida distribuïts estratègicament en tot el territori català per garantir l’atenció en urgències i emergències amb el mateix temps de resposta. A l’Anoia el SEM va intervenir l’any 2008 en un total de 12.407 incidents, i el telèfon Sanitat Respon va atendre 9.911 trucades.

D’altra banda, representants del Consorci Localret van proposar als municipis anoiencs que s’uneixin, i també amb els d’altres comarques, per poder negociar com a un únic i gran client la contractació dels serveis de telefonia mòbil, fix i internet amb les operadores, ja que al seu entendre ‘aquesta unificació es tradueix en un important estalvi per als municipis en la factura de serveis de telecomunicacions, el qual es reinverteix en infraestructures’.

També es va nomenar l’alcaldessa de Calaf, Maria Antònia Trullàs, representant dels alcaldes de la comarca a la Comissió Permanent del Consell Econòmic i Social de la Comarca de l’Anoia (CESCA).

Finalment, els alcaldes van poder conèixer la nova línia d’investigació sobre el control de la qualitat de l’aire i la contaminació odorífera iniciada des de fa un any per l’Associació d’Investigació de les Indústries del Curtit i Annexes. També van aprovar una moció de suport a la candidatura de Masquefa a ser proclamada Ciutat Gegantera el 2012.

I.J


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.