TORNAR

Les consultes, al centre de totes les mirades

anoiadiari·cat t'ofereix en temps real les dades de tots els pobles de Catalunya

politica
Dissabte, 12 desembre 2009. 17:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Quan falten poques hores perquè l'Anoia segueixi l'exemple de Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà), les consultes populars per la independència estan protagonitzant l'actualitat política catalana. L'impacte final d'una iniciativa ciutadana que ha cridat a les urnes a prop de 700.000 catalans dependrà dels resultats d'aquest diumenge, però en temps de desafecció política el ressò que ha generat és molt gran, també entre mitjans de referència internacional com són Le Monde i la BBC. Des d'anoiadiari·cat t'oferirem en temps real les dades de les gairebé 170 poblacions que estan cridades a les urnes, amb xifres i gràfiques. Només t'hauràs de connectar aquí.

Una imatge de l'acte del PSC, amb Isidre Molas assegut a l'esquerra de l'alcalde Aymamí

Una mostra dels resultats en temps real que anoiadiari·cat oferirà quan hi hagi dades

Prop 2.500 veïns d'Els Prats de Rei i Hostalets podran votar aquest diumenge si estan d'acord o no amb què Catalunya esdevingui un nou estat de la Unió Europea.

A través d'anoiadiari·cat podràs seguir el recompte de vots -quanta gent ha votat i què ha votat- al minut. Estarem connectats amb la Coordinadora per la consulta sobre la independència i t'oferirem en temps real les dades per poblacions, amb xifres i gràfiques. Només t'hauràs de connectar aquí. A més d'informar de l'ambient que es viurà a Els Hostalets de Pierola i Els Prats de Rei i els seus resultats, doncs, anoiadiari·cat també oferirà els resultats de totes les altres poblacions catalanes, gairebé 170, que tenen una cita amb les urnes.

El centre de les mirades

De nou, Internet s'està convertint en una bona eina on trobar informació, opinions i tots els detalls d'aquestes consultes populars. Per exemple, el diari directe!cat ha creat un microbloc participatiu, que hem incorporat a la portada d'anoiadiari·cat, i xarxes socials com el Facebook, on hi podem trobar 73 referències a coordinadores. Aquest és el cas de Tous decideix o d'IGDecidim.

L'impacte final d'una iniciativa ciutadana que ha cridat a les urnes a prop de 700.000 catalans dependrà dels resultats d'aquest diumenge, però en temps de desafecció política el ressò que ha generat és molt gran. També entre mitjans de referència internacional com són Le Monde i la BBC, amb un editorial i un reportatge respectivament (traductor).

El dia previ al '13-D', el Departament d'Interior de la Generalitat ha dit, per mitjà de Joan Boada, que garantirà la seguretat i desenvolupament normal d'aquestes votacions, en cas que puguin sorgir manifestacions il·legals contràries a la seva celebració. En relació als partits polítics, les declaracions dels diferents líders continuen, des d'ERC, que ha estat present a Sant Jaume de Frontanyà, fins a socialistes i populars, que treuen pes a les consultes o critiquen la posició dels que hi donen suport.

Isidre Molas: 'Són 'legítimes com activitat privada, però no són un referèndum'

El PSC-Igualada va homenatjar els militants que porten trenta anys al partit i els caps de llista municipals de la capital de l'Anoia, aquest divendres al Centre Cívic. Amb la presència de diferents regidors i alcaldes socialistes de la comarca, com Teo Romero o Jordi Aymamí, i gairebé un centenar de persones, el convidat especial va ser Isidre Molas, president del PSC.

En ser preguntat per certes abstencions o fins i tot vots a favor d'alguns regidors del seu partit en relació a les consultes, Molas va afirmar que 'ho entenc gairebé tot, però, evidentment, l'actitud del partit és veure-les com una activitat privada', ja que si bé 'ells en diuen consultes independentistes, això no és un referèndum, perquè en aquesta iniciativa 'no hi ha cens contrastat, no hi ha oposició ni debat públic... encara que es realitzin 5, 100 o 1.000 consultes municipals'.

'Si els organitzadors no pretenen substituir els poders públics no hi ha problema, tots els privats poden consultar a qui vulguin i fer la propaganda que vulguin. Nosaltres també fem eleccions primàries, però no en diem consulta popular', va afegir el president del PSC, que també va afirmar que aquesta iniciativa 'no té res a veure amb la participació ciutadana, perquè aquesta ve regulada per la llei i hi ha unes conseqüències clares, com que les persones que hi participen saben que la seva opinió tindrà un efecte conegut per endavant'.

D'altra banda, Molas va dir que el seu partit està definint des de fa uns mesos el seu programa marc, però sense cap mena de condicionament per una possible sentència negativa del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. 'Estem en un procés de diàleg i obertura del partit cap a l'espai ideològic del centre-esquerra. Ara començarem la segona fase, un cop fixats els criteris'. El president del PSC va afegir que 'el socialisme no és un bé d'un dia, sinó que hi ha una llarga tradició democràtica de gent que vol fer una societat més lliure, justa i solidària'.


3 Comentaris

E

Eduard

Igualada

12 de desembre 2009.20:32h

Respondre

Aquests del PSC sembla que tinguin POR que el poble s’expressi. Us fa POR la veritable DEMOCRÀCIA (poder del poble) ?

e

eRIC

Igualada

12 de desembre 2009.19:39h

Respondre

El PSOE de Catalunya (ex-PSC i ex-socialistes), a l’hora de les eleccions, acostuma a tractar a la ciutadania com a ruquets. Només cal veure com a les campanyes electorals enlloc d’explicar el... Llegir més seu programa (si és que en tenen) intenten posar la por al cos a la gent amb la cantarella de ”ui, que ve el llop (referint-se al PP)”. A partir d’aquí que els voti qui vulgui ... En 30 anys MAI han votat diferent que el PSOE de la resta d’Espanya al Congreso de los Diputados, d’això se’n diu defensar Catalunya.

s

sergi

igd

12 de desembre 2009.17:28h

Respondre

No sé si és gaire democràtic no promoure la participació ciutadana en tots els àmbits en general i en el de les consultes populars en particular. El PSC està sortint una mica mogut en la foto.... Llegir més La Catalunya real que es diuen que defensen correspon a una societat sotmesa i agenollada. La Catalunya real és la que anirá a votar a les consultes per la independència de Catalunya!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.