TORNAR

Els últims dies del Molí Nou

Una piscina que tancarà aviat

societat
Dijous, 20 agost 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Amb la calor que fa aquest mes d’agost, qualsevol excusa es bona per anar-se a remullar. Per això, hem estat a la piscina del Molí Nou d’Igualada, un lloc d’oci intergeneracional, per tal de copsar-ne l'ambient. I és que tant la gent gran, que prefereix banyar-se al matí, com els joves, que prefereixen fer-ho la tarda, mantenen aquest espai com un dels punts de trobada imprescindibles de cada estiu. No obstant, la piscina del Molí Nou té els dies comptats, ja que al novembre el nou complex del Puigcornet li prendrà el relleu. Una decisió que no agrada a tothom.

El Molí Nou tancarà portes al novembre

El servei de bibliopiscina

La piscina descoberta

Els usuaris més fidels

La Rosa, que és la recepcionista de la piscina del Molí Nou, ens comenta que el mes d’agost és quan hi ha menys banyistes i es nota que molta gent està de vacances, mentre que al juliol hi ha més ocupació. No obstant, la Rosa diu que si ho comparem amb l’any passat, sí que es percep la crisi, ja que els abonaments han augmentat en aquests mesos; la gent no marxa tant de vacances i ve a banyar-se.

La responsabilitat de la Mònica, que fa de socorrista per segon estiu consecutiu, no recau en controlar les entrades i els diners, sinó en estar sempre alerta per qualsevol possible accident. La socorrista diu que el més important de la seva feina és la prevenció: ‘Procuren que no hi hagin coses que provoquin perill, que no es facin piruetes i, sobretot, que la gent es respecti i es comporti’. Això sí, la Mònica acaba confessant-nos que al matí, quan la piscina està calmada, aprofita també per gaudir d'una bona capbussada.

De fet, és a primera hora quan arriba la gent gran, que sempre ha estat la franja d’edat més fidel i fa moltíssims anys que no falten a la seva cita estiuenca: ‘Aquí ens sentim molt bé, ens encanta. És com casa nostra, una família’ explica en Josep. Quan arriba l’hivern no canvien de casa sinó d’habitació, perquè baixen a la piscina de baix. En Josep i els seus amics ens expliquen que, cada matí, venen i es passen hores enraonant, neden i, els més esportistes, aprofiten per jugar al frontó. Una rutina que estimen.

Ja cap al migdia, la piscina es comença a omplir de joves, que aprofiten l’estiu i vénen els mesos que no marxen fora de la ciutat de vacances. El Pere, un d’ells, ens diu que igual que els avis, la piscina és el punt de trobada amb els amics fins a la vesprada. En poques ocasions perquè ‘la gent és força cívica’, però alguna vegada són precisament els grupets de joves els que donen més feina a la socorrista, que els avisa que no facin massa l’animal.

Però, més enllà de grans i joves, la piscina també acostuma a estar força plena de famílies, de pares i nens, aquests últims els grans usuaris de les bibliopiscines, una de les novetats que els últims anys s’han estés arreu: una paradeta on s’hi poden trobar llibres, revistes i diaris. L’Arian, responsable d’aquest servei al Molí Nou, ens explica que entre els més petits tenen molt èxit els llibres amb ‘alguna cosa per fer’ com buscar dibuixos, comptar i jugar, com per exemple els ‘Wally’, o bé altres obres clàssiques com ‘Les tres bessones’, ‘Mortadelo y Filemón’ i els contes d’acudits. De fet, els infants queden sovint tan embadalits que gairebé no cal ni vigilar-los. Per altra banda, els nois llegeixen la premsa esportiva, les noies les revistes, i la gent de més edat els diaris.

De trasllat

Com hem vist, el Molí Nou manté aquests dies la seva afluència habitual d’usuaris, però, previsiblement, són els seus últims dies. A principis de novembre, els serveis que fins ara oferia aquesta instal·lació es traslladaran al nou complex del Puigcornet, que prendrà el relleu al Molí Nou, i serà gestionat per la nova societat Anoia Esports SL, formada pel propi Club Natació Igualada, l’empresa especialitzada Sports Assistance 2000 i la promotora Proinosa.

Des de la seva construcció l'any 1934, durant la II República, s’han realitzat diverses reformes a la piscina del Molí Nou. Sílvia Torreblanca, regidora d’esports d’Igualada, però, reitera que el deteriorament de les instal·lacions és notable i que, si bé encara resta per veure quin serà el seu futur, la piscina tancarà al públic en finalitzar el període d’estiu, mantenint obertes només les pistes de frontennis.

Un dels factors que més van impulsar la construcció del nou complex del Puigcornet va ser la forta demanda dels cursets de natació. La pròpia Torreblanca afirma que, junt amb Les Comes, aquesta nova instal·lació permetrà doblar l’oferta dels cursos per a nadons -amb gent en llistes d’espera que tindran preferència- a més d’acollir els cursos de natació escolar.

Aquest nou espai esportiu, situat al costat de l’estadi atlètic, aposta també per una vessant més lúdica, més enllà de l’esportiva, segons la regidora, que diu que serà un gran canvi en positiu. Molts dels usuaris del Molí Nou, però, comenten que els dol molt la decisió de l’ajuntament i que trobaran a faltar la piscina quan la tanquin, perquè ‘són masses anys venint cada estiu’.

Així doncs, el nou complex del Puigcornet encara necessitarà força temps per guanyar-se la mateixa fidelitat i confiança que ha aconseguit la piscina del Molí Nou. Els espais es transformen i els seus usos canvien, però la memòria perviu i per a centenars de persones són moltes hores i molts records acumulats en aquesta piscina.

Núria Olivé


2 Comentaris

j

josep

igualada

20 d'agost 2009.14:36h

Respondre

un reportatge ben bonic i interessant. es una època que aviat tindrá també el seu final. el món canvia. felicitats anoiadiari per auqestn document periodístic.

U

Usuari del Molí Nou

20 d'agost 2009.08:23h

Respondre

Molt bona descripció d’aquest petit món que és la piscina del Molí Nou durant el juliol i l’agost. Fantàstica la foto dels senyors asseguts al banc. És el primer que veus quan entres...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.