TORNAR
PUBLICITAT

La Diputació de Barcelona garanteix la conservació de les ruïnes ibèriques i romanes dels Prats de Rei

A l'espera del projecte definitiu, la cala arqueològica es protegirà amb una lona

cultura
Divendres, 22 novembre 2013. 18:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Diputació de Barcelona garantirà la conservació de les ruïnes ibèriques i romanes dels Prats de Rei. Així ho va anunciar oficialment aquest dissabte al migdia el diputat d'Infraestructures, Urbanisme i Habitatge de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, acompanyat de l'alcalde dels Prats de Rei, Francesc Duocastella.

Vista de la cala arqueològica en l'actualitat

La Diputació de Barcelona es farà càrrec de l'actuació de conservació de les restes situades a la Plaça del Santuari de la Verge del Portal, donant així resposta al clam popular per conservar-les. La societat civil i de l'Ajuntament del municipi havien mostrat el seu desig de que no és reblís la cala arqueològica, i de que es deixessin les restes a la vista de tothom, protegint-les i cobrint-les però no soterrant-les.

Un cop finalitzades les tasques arqueològiques, l'administració va posar de manifest una manca de pressupost per dur a terme un projecte de museïtzació de l'espai que podria portar a soterrar les restes si no es trobava una via alternativa. Això va fer organitzar una recollida de signatures a través de la Xarxa Sikarra (integrada per diverses entitats de la Segarra Històrica), i va fer moure diferents formacions polítiques amb representació al Parlament. A més Xarxa Sikarra, l'Ajuntament del Municipi i l'Empresa Cat Patrimoni van presentar fa una setmana un projecte alternatiu que va demostrar que una conservació de les restes, modesta però digne, podia implicar una despesa econòmica assumible.

Per altra banda, l'Ajuntament del municipi va sol·licitar des del primer moment a la Diputació de Barcelona que fes una valoració de la possibilitat de tirar endavant un projecte de conservació de les restes, que finalment és el que es tirarà endavant .

El projecte de conservació i museïtzació encara no està redactat i de moment, a l'espera d'això el que es farà serà una coberta provisional per protegir el jaciment de les inclemències meteorològiques. La subvenció de la Diputació de Barcelona haurà de permetre no només cobrir o protegir les restes deixant-les a la vista sinó també museïtzar l'espai col·locant-hi uns plafons informatius. La redacció i execució del projecte, que podria costar sobre uns 70.000 euros podria estar enllestida en 8 mesos.

La importància de les restes

La troballa, que es va produir de forma accidental aquest estiu en el transcurs d'unes obres, podria indicar l’existència d’un gran oppidum ibèric des d'on s'hauria comerciat amb mercaders grecs (fet que lligaria amb la moneda trobada prop del jaciment del s. III ANE que podria haver estat d'aquest poblat i on s’hi llegeix el mot “Sikarra), i amb les posteriors làpides romanes que parlen del “municipium Sigarrensis” (s. I a III) localitzades fa anys al mateix nucli.

Les restes, doncs, es poden considerar el Km. 0 de la història de la Segarra. Es tractaria dels vestigis de la que hauria estat la capital d'aquest extens territori, ara repartit en tres comarques i tres províncies diferents, però que conserva una identitat pròpia. Fins al descobriment del jaciment la situació de Sikarra era un misteri, però després de les troballes la seva localització es pot assegurar en un 99%. Ara les restes d'aquest important nucli de població ibèric, després d'haver estar enterrades i oblidades durant 2.200 anys, sembla que es podran contemplar definitivament.




2 Comentaris

A

Alta Anoia

24 de novembre 2013.09:16h

Respondre

En tirarem bon tros a la olla de tot aquest afer.

X

Xarxa Sikarra

23 de novembre 2013.11:13h

Respondre

Estem profundament feliços i orgullosos del resultat obtingut. Allò que fa poc més d’una setmana semblava estar dat i beneït per manca de recursos, s’ha aconseguit salvar mercès a... Llegir més l’expressió decidida, valenta, constructiva, compromesa i il·lusionada de la societat civil organitzada a través de la xarxa d’entitats de la Segarra històrica i el suport d’uns pocs representants públics i polítics.
L’esforç ha enfortit els lligams dels territoris i la població integrada dins els límits de la Segarra natural i projecta cap al futur la identitat comuna, i suposa la preservació i posada en valor d’un element de patrimoni de cabdal importància històrica i científica per a tot el país i generador de dinamisme i enriquiment cultural, turístic i educatiu.
No obstant, el manifest demana no tan sols que el jaciment no es tapi, sinó que es museïtzi i es museïtzi bé. Vetllarem per tal que això sigui així ja que, com a principi, una mala museïtzació acabaria sent un fiasco i generaria anticossos en la societat envers el patrimoni. Confiem que es faci bé, no pas a qualsevol preu i molt menys per sortit del pas i repartir medalles.
#salvemSIKARRA!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.