TORNAR

Urbanisme no accepta el POUM d`Òdena per incompliment de la normativa

El document, que ha costat 414.000 euros, no contemplava la memòria ambiental necessària i incomplia algunes condicions essencials del pla

societat
Dijous, 6 octubre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aprovat provisionalment a corre-cuita pocs dies abans de les eleccions municipals, el POUM d’Òdena ha estat retornat a l’Ajuntament anoienc després que Urbanisme hagi detectat incompliments en diferents aspectes de la normativa. Carles Casanova i Pep Solé, Alcalde i Primer Tinent d’alcalde de Promoció econòmica posen en dubte el procediment seguit per l’anterior equip de govern, recorden que aquest pla, que ara s’haurà de tornar a redactar, ha costat més de 400.000 euros als odenencs i lamenten que el municipi perdrà, com a mínim un any, per tornar a tenir un Pla d’Ordenació urbanística.

Carles Casanova i Pep Solé

Ni Pep Solé ni Carles Casnova havien mostrat mai el seu acord amb el POUM dissenyat que contemplava la creació de 370 hectàrees de sòl industrial pel que havia de ser el polígon de la Zona Franca. Ara, el Pla aprovat provisionalment el passat mes de maig amb els vots de PSC i l’antic grup de CiU a l’Ajuntament, ha estat retornat per Urbanisme i s’haurà de redactar de nou.

Els principals motius que s’exposen per la denegació del Pla d’Ordenació Urbanística és, en primer lloc, el fet de no haver esperat a rebre l'informe medioambiental adequat. D'aquesta manera, El POUM va ser aprovat provisionalment sense que l’Ajuntament comptes amb l’apovació de la memòria ambiental, un document imprescindible per poder portar al ple un projecte com aquest. Aquest és, només, el primer dels incompliments que presenta el POUM odenenc.

D’aquesta manera, un POUM que va costar 414.000 euros, una xifra desmesurada per la redacció d’un document d’aquestes característiques en un municipi com Òdena, incomplia algunes de les normatives imposades per Urbanisme. Així, no es permet la conversió en sòl industrial de gairebé la meitat del polígon Nord fins que no hi hagi l’eix transversal ferroviari, obliga a preveure més zones verdes i reubicar les que ja hi havia i no permet la reconversió en sòl industrial de les zones on actualment hi ha ubicades empreses en situació d’alegalitat a prop del torrent de Fàtima.

Qui pagarà el POUM?

La redacció del POUM ha costat 414.000 euros, dels quals l’Ajuntament ja n’ha pagat un 80%. Segons ha explicat Casanovas, l’antic equip de govern va signar un conveni amb la família Singla –propietària de bona part dels terrenys de Can Morera- i la Zona Franca on s’especificava que ambdues parts pagarien el total del cost de la redacció del pla si les seves terres quedaven qualificades com a sòl industrial. Ara, una vegada retornat el Pla per part d’Urbanisme, el nou equip de govern es pregunta qui pagarà el cost d’aquest projecte.

Mesures del nou ajuntament

Davant d’aquesta situació, que demostra els errors del disseny del POUM, el nou equip de govern està disposat a prendre ‘les mesures necessàries’ contra tots els responsables de l’aprovació d’aquest projecte. Carles Casanova afirma: ‘No acabem d’entendre la defensa tècnica ni jurídica d’aquest POUM pels membres de l’Ajuntament’.

I ara què?

Ni Carles Casanova ni Pep Solé han estat clars a l’hora d’explicar què faran a partir d’ara: ‘Ens trobem davant d’un full en blanc, podrem aprofitar algunes parts però s’ha de tornar a dissenyar el projecte’. Tot i així, ambdós membres de l’actual Ajuntament han recordat que cap dels dos partits estava d’acord amb el polígon de Can Morera i que en campanya proposaven els terrenys del pla d’Òdena, ubicats entre l’aeròdrom i Castellolí, per destinar-hi el sòl industrial del municipi.

Tot i així, Casanova ha apuntat que ara cal tornar a fer el pla i seguir tots els procediments necessaris. D’aquesta manera, el municipi no tindrà un nou POUM fins, com a mínim, d’aquí un any. El batlle odenenc ha volgut recordar a tots aquells que els acusaven de posar pals a les rodes, que ‘per culpa de la seva mala gestió, ara el municipi perdrà un temps preuat’.


6 Comentaris

D

Desperançat

Òdena - Sant Pere

10 d'octubre 2011.09:23h

Respondre

Crec realment que com ve a dit Guisado, el Sr. Sole desitja el que ja defensava anteriorment, que no vol de cap de les maneres el poligon!! i ara que te les responsabilitats de govern vol fer creure... Llegir més que s’ha fet tot de forma incorrecte i que tot el que han fet els anterior no serveix de res.
Això és el que li agradaria al Sr. Sole, que pel que es veu, deu tenir la vida resolta, però li recordo que a la comarca hi ha desenes i desenes de families sense treball, i que si hi ha un sector econòmic que aposta per aquest territori és per crear riquesa i treball... sino, perque volen fer un poligon? Perque fer un polígon fantasme, on s’urbanitzi, pero si no hi ha industries de que serveis?
El que no deu entendre els senyors alcades d’Òdena (Sole i Casanovas) és qué significa el Consorci de la Zona Franca!! Senyors, vagin allà on està aquest consorci operant, i veuran que genera aquesta gent que és diu Zona Franca... i a més, no se perquè, però té el nom de BARCELONA!!! Vagin si us plau, i vegin que conté la Zona Franca... potser empreses que en els polígons de la Conca no hi deuen cabre... i veuran que genera al seu voltant... de ben segur que riquesa.
Ahh... i m’ho deixava, gràcies Sr. Solé i Sr. Casanovas, gràcies a vostès Sant Pere, Pla de la Masia i Manyoses tornem a ser INDUSTRIAL!!! Gràcies novament!!
El Sr. Sole li molesta el polígon de la Zona Franca perque té a prop, relativament, l’Espelt, i com que no li agrada... ara el vol col•locar a tocar de St. Pere... espero que no sigui així com desitja aquest alcalde.

m

montse

odena

6 d'octubre 2011.16:18h

Respondre

Que assumeixi la resposabilitat l’anterior equip de govern, això és el que hauria de ser i que per un error d’ells no en surtim perjudicats els del poble. De fet ja diuen que qui la fa la paga... Llegir més no??? doncs a veure si es veritat. Hauria de sortir el resposable i donar la cara dels errors comesos.

r

responsables

6 d'octubre 2011.14:22h

Respondre

L’equip redactor del POUM són professionals que sota la direcció del Dr. Arquitecte Miquel Domingo i Clota no han fet bé la feina. Han de cobrar aquesta feina?. Haurien d’assumir la seva... Llegir més negligència: un equip tècnic no pot firmar cap imposició política si tècnicament no és acceptable.
Ara, si malgrat tot, poden emparar-se en que la desició d’aprovar el POUM defectuòs i inacabat, a corre cuita abans de les eleccions, va ser de l’equip de govern que dirigia el senyor Francisco Guisado, aleshores, que assumeixin la responsabilitat del despropòsit aquests polítics que ho van gestionar.

D

David

Òdena

6 d'octubre 2011.11:45h

Respondre

Em sembla una auténtica barbaritat el cost d’aquest informe, això d’entrada. Després que el sufragi d’aquest quedi supeditat a la requalificació d’uns terrenys d’un particular, no vull... Llegir més veure un tracte de favor aqui... Que no es complissin els mínims termes per a la seva presentació, això es de jutjat de guàrdia. Que el poble necesita un lloc on crear empreses i feina, es més que evident, però això s’ha de fer amb el cap i no pas amb la butxaca d’alguns, perque si ara em de tornar a esperar a la redacció d’un nou projecte, i ens tornarà a costar els calers, el poble no guanyarà res, i això no ha de quedar impune, algú ho haura de pagar, i espero que no ens torni a tocar a nosaltres, els veins.

m

menys desesperançat

6 d'octubre 2011.11:30h

Respondre

Com molta gent, vaig presentar al·legacions al POUM d’Òdena. Entre d’altres temes qüestionava les deficiències esmentades en aquesta notícia. Van rebutjar-les. Amb fatxenderia. Per això,... Llegir més m’agradaria que ara, l’equip de govern anterior tornés a llegir les al·legacions i les respostes que van enviar i que corregissin, demanessin perdó o s’expliquessin amb sinceritat. Sense un bon gest d’aquesta mena, que no es pensin que poden tenir cap credibilitat per fer oposició. I la oposició és molt necessària, perquè el sistema el volem i necessitem que sigui democràtic.

I

Indignat

Òdena

6 d'octubre 2011.07:37h

Respondre

Bona noticia ! Per sort encara a vegades es demostra que les coses s’han de fer ben fetes, complint les normatives i aplicant la lògica, tres punts que l’anterior govern d’Òdena estava a anys... Llegir més llum de saber que significaven. Els fets ho demostren, ara amb el POUM,, fa temps amb el cadastre, etc...
Estaria bé que algú diguès tambè que 414.000€ per un POUM d’un municipi com el d’Òdena es un cost excessiu (nomès cal fer una ullada per internet als costos de POUMS d’altres municipis) i que aquí hi ha ”sucat pa” fins hi tot l’apuntador i mes si tenim en compte que faltaven moltes coses (masies, memòria ambiental, etc....) es a dir la feina es va deixar feta a mitges, encara pitjor.
Un desastre mes d’aquests que ara els haurem de pagar amb retallades el poble !! Injust !!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.