TORNAR
PUBLICITAT

Jordi Monedero: "Cada cop estem més preparats i veiem les onades amb antelació"

Entrevistem Jordi Monedero, director assistencial hospitalari al Consorci Sanitari

societat
Dimarts, 2 març 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

El doctor Jordi Monedero, director assistencial hospitalari de l'Hospital Universitari i el Consorci Sanitari, i els professionals del centre han entomat un any inusualment intens i colpidor. Fa dotze mesos ja que es conviu amb la COVID-19 al centre, amb onades de més o menys intensitat. Sobretot, queda el record de les primeres setmanes del març i l'abril del 2020. Ara, quan es compleix un any dels primers casos de coronavirus, parla amb AnoiaDiari de com es lluita contra la pandèmia i com s'han adaptat als canvis.

És ja un any amb el virus. Quins canvis ha ocasionat en l'organització del centre i com s'afronta ara?

El centre ara mateix està dividit en dos circuits d'atenció, un en funció de si és positiu de COVID-19 o sospitós, i un altre per a les altres tipologies de pacients. És un dels aspectes més laboriosos en la nostra organització i que comporta més dificultats activar.

Quin ha estat el pitjor moment?

Els dos primers mesos, març i abril del 2020. Sense cap mena de dubte: va ser rebre l'impacte de la primera onada. Ara pots saber quan vindrà una "onada" i fer canvis, però en aquells moments, en una setmana va venir de cop, el pic de l'onada. No teníem informació ni capacitat de preparació, i sumat als professionals malalts. Teníem molta activitat i manca de professionals.

Des de fora, atenent els números, la tercera onada ha estat molt més dura que la segona, a la tardor. Les administracions o la ciutadania no han calibrat bé els efectes de les "obertures"? Què ha fallat?

No ha fallat res en concret, realment. És una epidèmia que té una variació estacional, ni que sigui perquè quan fa més fred, estem més dins de casa, i hi ha menys ventilació, cosa que facilita la transmissió del virus. I també hi ha conductes individuals que no segueixen les recomanacions, però he de dir que la immensa majoria de la població sí que les segueix. Les segueixen, tot i les dificultats i l'impacte emocional i socioeconòmic. Hi ha elements que faciliten la transmissió i s'ajunten. Potser Nadal en època d'estiu, com a l'hemisferi sud, no hauria provocat el mateix efecte.

Les mesures de contenció del virus han permès que hi hagi menys casos de grip estacional? Han confluït les dues casuístiques?

Hi ha pocs casos de grip, és una qüestió d'ecosistema. Els virus respiratoris necessiten uns hostes, que són els mateixos éssers humans. Si hi ha un virus que ocupa l'espai, l'altre no el té. El virus de la grip ha trobat menys població susceptible d'infectar-se, i hi ha la gent que la va tenir fa un any i és immune. Les mesures de rentada de mans, distanciament social i mascareta, també han afavorit que hi hagi menys infeccions de grip.

El Govern va anunciant els canvis en les restriccions i la normativa gairebé sobre la marxa, amb una setmana d'antelació. Com afecta això a la planificació dels recursos del centre?

El cicle vital del virus i les onades és prou conegut. Sabem quan tindrà impacte en la nostra estructura. Primer veiem com afecta l'atenció primària i aleshores ja ens consta que en deu dies hi haurà ingressos i deu dies més tard els ingressos a l'UCI.

L'avenç de la vacunació permetrà que es mantingui l'activitat quirúrgica? Hi ha algun horitzó de tornar a l'estrès del març del 2020 o el gener del 2021?

Ara mateix estem fent activitat quirúrgica normal, no només oncològica i urgent. Encara tenim molts malalts a l'UCI, però. Espero que mai més ens trobem com el març del 2020. I l'avantatge és que els professionals estan vacunats, per tant, mai en tindrem tants de baixa. Eren 400 aleshores. Respecte al gener d'enguany, si hi ha una quarta onada o repunt de la tercera, la problemàtica bàsica seria a l'UCI, i hauríem de disminuir l'activitat quirúrgica.

En l'apartat personal. Quan veu que s'arriba a l'any i que es repetiran les situacions (una Setmana Santa o un Sant Joan) amb aquest context, com se sent? Com estan els ànims dels professionals? Com es desconnecta?

La tercera onada ha estat molt dura, però la resposta dels professionals ha estat excel·lent com sempre. Cada cop estem més preparats i veiem les coses amb més antelació. En la tercera onada ens vam activar correctament, una setmana abans que ens arribés la pressió. L'ànim es manté alt, volem continuar treballant, però mantenim un nivell de tensió també molt alt: si abaixem la guàrdia, el virus torna a entrar a l'Hospital Universitari. És un nivell constant de tensió i cansament.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.

Usuari registrat

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

Identificar-se amb el correu electrònic