TORNAR

Un jove igualadí crea una web en resposta a la llei Sinde

Qomun ofereix més de 100 obres lliures de drets d'autor

cultura
Divendres, 11 febrer 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dijous el ple del Senat va aprovar la llei Sinde que permetrà el tancament de pàgines web de descàrregues de continguts subjectes a drets d’autor per ordre judicial. Com totes les accions, aquesta també provoca reaccions i l’igualadí Dario Castañé ha cerat un directori amb enllaços a obres lliures de drets perquè la gent pugui consumir legalment cultura digital de manera gratuïta.

Qomun és el nom de la web creada per l’informàtic igualadí que després d’un mes des de la seva creació ja compta amb un volum de 100 obres lliures de drets d’autor i ha registrat 1.600 visites. Segons Dario Castañé ja feia temps que pensava en crear una pàgina d’aquest tipus: ‘Sempre he estat usuari de cultura lliure però l’aprovació de la llei Sinde és un bon impuls pel meu directori’

Hi ha obres lliures de drets d’autor...

Música, imatges, vídeo, literatura i software són les diferents categories de contingut a les que poden trobar els usuaris de Qomon. Per a cadascuna de les obres que hi ha, el seu autor ha especificat què en poden fer els seus usuaris o consumidors. Castañé es dedica de verificar una per una que les obres que puja a la seva pàgina tinguin una llicència lliure.

Segons Castañé costa molt trobar pel·lícules de hollywood o de grans productores amb llicència lliure així com best sellers, ja que els seus editors vetllen per protegir-ne els drets. De totes maneres, hi ha obres com el Quixot que són de domini públic i això indica que tothom té dret a fer-ne ús. D’aquesta manera, en la pàgina web de Qmon s’hi podria trobar perfectament la versió original de l’obra de Cervantes però en cap cas les edicions posteriors comentades per autors.

Altres directoris semblants

Castañé explica que hi ha directoris amb continguts lliures especialitzats com per exemple Jamendo és conegut per la gran quantitat de música que té. Pel què fa al Software, Castañé explica que és un món a part amb molts directoris amb llicències lliures.


1 Comentaris

D

David Regordosa

Igualada

11 de febrer 2011.09:43h

Respondre

El projecte de Qomun, va sorgir ja fa un temps. Es quelcom mes que un ”contratac” a la llei Sinde. De fet,avans que s’aproves la famosa llei, Qomun ja era 100% funcional i ja gaudia de força... Llegir més contingut.
Com a usuari d’ aquesta web i d’altres similars, agraeixo un munt aquesta iniciativa.
La xarxa está plena de cultura lliure, el veritable problema en moltes ocasions, es trobar-la.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.