TORNAR

Àlex Molinero: ‘Ara és moment d’anar a vendre a la Xina’

El responsable de l'oficina de FITEX a la Xina explica les claus del canvi i les oportunitats per a les empreses anoienques

economia
Dimecres, 9 febrer 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Àlex Molinero és el responsable de l’oficina que FITEX té a Hong Kong des de fa 6 anys i que compta amb quatre persones responsables de fer recerca en el mercat xinès i buscar els millors proveïdors per a les empreses anoienques que en formen part. Des de Xina, Molinero explica en primera persona els canvis que està vivint el país i el nou projecte de l’oficina amb comercials xinesos per vendre el producte de les empreses anoienques en el mercat xinès i engegar una relació bilateral. A l’altra banda del món, David Garcia, gerent de FAGEPI també en fa la seva lectura.

Vista de Hong Kong

‘Des que vam arribar a Hong Kong, aviat farà 6 anys, les coses han canviat molt a Xina i han canviat molt ràpidament’. –Això és el que explica Molinero que puntualitza que els primers 3 o 4 anys van ser plans i sense gaires canvis en el mercat però en les darreres temporades els canvis han esdevingut a un ritme vertiginós.

Aquests canvis, que tenen a veure amb la modernització del país, de la indústria i l’augment de la renda per càpita dels seus ciutadans, fan que les empreses anoienques que s’aprovisionen a la Xina cada vegada obtinguin preus menys competitius. Una de les tasques de l’oficina de FITEX a la Xina és vetllar per aconseguir contractes amb el millor preu, qualitat, servei i transport: ‘Fins ara treballàvem molt pel sud però ara estem movent-nos molt pel país i buscant noves zones comercials que siguin més competitives.

Malgrat els problemes, són imprescindibles

David Garcia, gerent de FAGEPI, reconeix que l’increment en els preus de matèries primeres, en els costos laborals i el desenvolupament del mercat interior han fet que el diferencial que obtenen les empreses anoienques entre fabricar a la Xina i fabricar a localitzacions més properes hagi disminuït però subratlla que durant el 2010 la Xina ha produït el 50% de tot el producte tèxtil mundial i que avui per avui és impossible prescindir-ne.

‘A la Xina hi ha de tot’- apunta Molinero que explica que actualment hi ha països del sud-est asiàtic com Bangladesh, Vietnam i sobretot, la Índia que comencen a industrialitzar-se però moltes vegades no compten amb tots els elements necessaris per produir una peça de roba completa: ‘A vegades els falta un fil concret, botons, cremalleres...’ a més Molinero apunta que encara els queda molt per avançar en qualitat i disseny: ‘Nosaltres no podem entrar en aquests mercats perquè no som prou grans, no som un Inditex o una H&M’. Per tant, segons el president de l’oficina de FITEX a Hong Kong, de moment, la Xina segueix sent la única opció segura.

Una altra de les solucions per a empreses de FITEX és portar la producció al Nord d’Àfrica, però segons apunta Molinero, 'la situació política que s’està vivint actualment està creant recel entre molts inversors'.

Un mercat per anar-hi a vendre

Segons David Garcia, ara cal aprofitar la situació que està vivint la Xina en benefici de les empreses anoienques i apunta que és un bon moment per anar-hi a vendre. Aquesta opinió és compartida amb Molinero que explica: ‘La Xina és un mercat enorme que no ha sentit a parlar de crisi (ha crescut a un ritme del 9% anual durant els darrers 7 anys) i la renda per càpita dels seus ciutadans comença a augmentar’. Per tot això, ‘ara és un bon moment per anar a vendre a la Xina’. Segons Molinero, des de fa un any s’està treballant en crear una oficina de ventes aprofitant l’estructura i el personal que FITEX té a l’oficina de Hong Kong i ajudar les empreses anoienques a vendre a la Xina. Segons Molinero a finals de l’estiu passat ja hi havia empreses interessades i ara s’està treballant tot fent recerca i buscant línies de comercialització a la Xina.


1 Comentaris

r

ricard

igd.

9 de febrer 2011.17:14h

Respondre

Una pregunta només: que se’n sap dels resutlats de ls ”missió igualadina” a la Xina de fa uns mesos, política sobretot, quantes fàbriques venen a l’Anoia?.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.