TORNAR

La Festa dels Reis d'Igualada ja és Festa Popular d'Interès Cultural

El reconeixement és per a tot el cicle de Reis: Els dies 28 de desembre i 1 i 5 de gener

cultura
Dimarts, 7 desembre 2010. 15:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Falten pocs dies perquè els infants igualadins gaudeixin d'una de les festes més lluïdes i viscudes de la ciutat; el dia 28 de desembre el Patge Faruk arribarà a les comes i portarà, com cada any, l'alegria als més petits obrint un cicle de festes que finalitza amb la cavalcada el dia 5 de gener. Però enguany la festa tindrà un regust especial ja que acaba de ser declarada Festa Popular d'Interès Cultural per la Generalitat de Catalunya, un reconeixement que satisfà als organitzadors i a la ciutat.

Després de quatre anys demanant el reconeixement, la Generalitat de Catalunya ha publicat al DOGC la declaració de la Festa dels Reis d'Igualada Festa Popular d'Interès Cultural considerant que la celebració igualadina és una festa oberta a tothom, amb elements d'interès cultural, caire festiu i que gaudeix d'una àmplia acceptació popular, respectant així els criteris que demana aquest reconeixement.

El cicle de Reis

Tot i que segurament un dels actes més esperats és la cavalcada del dia cinc, el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat ha reconegut tot el cicle de la Festa de Reis, és a dir, l'arribada del Patge Faruk el dia 28 a les Comes, la recepció de cartes que té lloc el dia 1de gener i la cavalcada de Reis que se celebra el dia 5.

Més de 100 anys d'història

La declaració de Festa Popular d'Interès Cultural reconeix una festa que ja és centenària. L'any 1899 els 3 Reis de l'Orient van sortir damunt de cavalls per primera vegada pels carrers igualadins i ja aquell any van repartir paquets als nens de les famílies necessitades. Des d'aleshores, i malgrat la pausa que es va viure durant la guerra civil, la festa s'ha celebrat sense cap interrupció. Al 1961 es van introduir les primeres carrosses i la festa ha anat vivint els canvis convertint-se en una de les celebracions més emblemàtiques i viscudes de la ciutat.

Una ciutat bolcada en la festa

Un dels èxits de la Festa dels Reis d'Igualada és la gran participació ciutadana, cada any més de 500 patges reparteixen uns 2000 paquets a domicili, ajuden els infants a obrir-los i parlen amb ells tot embadalint els més petits. A més a més, des des de l'arribada del patge Faruk fins el dia de Reis la ràdio local emet missatges radiofònics dels enviats d'Orient. En aquestes dates, els patges tampoc obliden els avis, els malalts o els nens de famílies desfavorides i, seguint amb una de les raons de ser de la festa, s'intenta que tots aquests col·lectius rebin un regal el dia de reis.


4 Comentaris

D

Dolors VALLS

16 de gener 2012.13:11h

Respondre

Enhorabona!! És un orgull igualadí la Cavalcada dels Reis.

v

vilarrubias

IGD

10 de desembre 2010.08:52h

Respondre

Les meves sinceres felicitacions a la Comissió de la Cavalcada de Reis d’Igualada.Ara, a buscar la declaració de PATRIMONIAL. La de popular és el primer esglaó de les consideracions de... Llegir més declaració.
Aquesta, com la dels Tonis i (algun dia potser?) la Festa Major, han de ser FESTES PATRIOMONIALS D’INTERÈS NACIONAL.
Un plaer ser a la festa, any rera any.
Que grandiosa que pot ser Igualada, de vegades !

m

marina

igualada

8 de desembre 2010.11:34h

Respondre

Moltes Felicitats!!!!!

r

ricard d.

Igualada

7 de desembre 2010.16:58h

Respondre

Felicitats a tots els que fan que la festa sigui aquesta festa tan igualadina i tan bonica.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.