TORNAR

Els bars i restaurants de la comarca, a l'expectativa per la llei antitabac

Afirmen que la normativa hauria d'haver estat més clara des del principi

Salut
Dimecres, 6 octubre 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L’Organització Mundial de la Salut va criticar fa uns dies la llei vigent a l’Estat espanyol en matèria de tabac, ja que porta a la confusió pel gran nombre d’excepcions: en uns bars es pot fumar mentre que en d’altres no, i en un bon nombre s’han delimitat zones a vegades de manera gairebé simbòlica. A l’Anoia els responsables dels establiments critiquen l’ambigüitat de la norma actual, i es mostren escèptics a l’hora de creure que la nova normativa, que ha de prohibir fumar a tots els espais públics tancats, entri en vigor el proper 1 de gener, tal com s’anuncia.

El bar de l'Hotel Amèrica, amb les dues zones separades

La llei actual va obligar als establiments menors de 100 metres quadrats a escollir si deixaven o no fumar, mentre que els més grans s’havien de plantejar serioses reformes si volien habilitar un espai per a fumadors. Al final, els bars i restaurants han adoptat mesures del tot dispars, i més d’un ha canviat la seva elecció inicial en funció de la clientela o de les necessitats del negoci.

Genera confusió

Des del Gremi d’Hostaleria i Turisme de l’Anoia, el president Pere Santos critica la poca definició del govern en aquest àmbit, amb la llei del 2006 i afirmant, ara, la imminent prohibició total: ‘La majoria dels hostalers ja estan esperant que arribi la prohibició total, sobretot perquè la situació actual comporta confusió i, a vegades, situacions incòmodes amb els clients’. Santos diu que la llei vigent ‘ha perjudicat a molts restauradors de la comarca, els uns perquè han fet grans inversions que no amortitzaran i d’altres perquè tampoc s’ha inspeccionat tots els locals, de manera que s’han creat greuges entre els que complien la normativa i els que no’. El president del GHITA pensa que la prohibició total del tabac a bars i restaurants no té per què influir en el negoci: ‘Al principi potser sí, però la gent s’hi acostuma, només cal veure el que passa en d’altres països’.

Un dels establiments on van fer reformes és el bar de l’Hotel Amèrica, d’Igualada. El director del centre, Carles Carol, explica que es va optar per dividir el bar en dos espais: fumadors i no fumadors. ‘Vam voler conservar la barra, que considerem que és emblemàtica, de manera que vam separar-ho tot amb vidres’, afirma. Total: una inversió d’uns 60.000 euros. Carol es queixa també de la ‘manca de previsió, i de la desinformació en la qual ens trobem des del sector’, i opina que el fet de prohibir totalment fumar sí que incidirà en el negoci: ‘El client del bar és més de cafè, de copa, i de tabac’. Els números són clars, ja que les vendes en un cantó o altre de la barra són força diferents.

Així doncs, vista l'experiència, nombrosos bars i restaurants de la comarca consultats per aquest diari resten a l'expectativa de què passarà, i dubten que a partir de l'any que ve s'entri directament amb aquesta normativa. I és que el tabac, explica la Carme, del restaurant Prats-Jardí, 'mou molts diners'.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.