TORNAR

Els Moixiganguers ja són 'una colla de 8'

Els morats aconsegueix descarregar l'esperat 4 de 8

cultura
Diumenge, 22 agost 2010. 13:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Jornada d'eufòria i alegria immensa per a la colla castellera igualadina, els Moixiganguers. Aquest diumenge al migdia, en l'exhibició que ha tingut lloc a la plaça de l'Ajuntament, han aconseguit descarregar l'anhelat 4 de 8 —un castell per al qual havien estat assajant fort aquests últims dies—, el conegut popularment com a 'carro gros', que els converteix en una 'colla de 8'.

L'Àguila de la Ciutat, a l'ofici solemne

Celebració al balcó de l'Ajuntament

El 4 de 8 dels Moixiganguers

Els igualadins han encarat el repte amb valentia, i han carregat i descarregat amb seguretat el 4 de 8 —fita també històrica, ja que és la primera colla que el carrega i descarrega en el primer intent. L'han afrontat just després dels espadats d'entrada portats a terme pels igualadins i per dues colles de reconegut prestigi: els Minyons de Terrassa i els Castellers de Vilafranca.

Així, després de descarregar amb èxit el 4 de 8, els Moixiganguers han celebrat amb abraçades, crits i molta alegria la fita aconseguida, i han estat felicitats pels igualadins que s'havien concentrat a la plaça per donar-los suport. També els han felicitat personalment l'alcalde, Jordi Aymamí, i el Salero, Marcel·lí Valls —que també és Moixiganguer.

Després d'aquest històric 4 de 8, que eleva la plaça de l'Ajuntament a categoria de 'plaça de 8', els morats també han carregat el 5 de 7 i el 3 de 7 per sota. Els Minyons de Terrassa també han completat amb èxit un 4 de 8, la torre de 7 i el 3 de 8. Els Castellers de Vilafranca han deixat bocabadada la plaça amb el seu 4 de 8 amb agulla, el 3 de 9 amb folre, el 3 de 8 amb agulla i el pilar de 7 amb folre.

Acabada l’exhibició castellera, els Moixiganguers han pujat a l’Ajuntament per celebrar-ho amb una ‘hissada’ des del balcó. Seguidament, l’alcalde, els regidors i el Salero han fet un reconeixement a la feina feta pels morats, en aquesta jornada de diumenge però també en els seus quinze anys d’història. El cap de colla, Miquel Bernadí, ha agraït el suport rebut a la plaça, i l’escalf de tots els ciutadans i col·laboradors que han fet costat als Moixiganguers en aquest dia memorable.

Podeu veure més imatges de l'actuació castellera a la fotogaleria.

Espectacular, històrica, emocionant, corprenedora, fantàstica… Són els primers adjectius que poden venir al cap després de viure l’exhibició castellera de Sant Bartomeu, corresponent a la Festa Major igualadina, que tingué lloc el diumenge al migdia, amb un cartell d’autèntic luxe, doncs als morats amfitrions, enguany els acompanyaven els Castellers de Vilafranca i els Minyons de Terrassa.

Els igualadins, havien anunciat la mateixa setmana, i accelerant els pronòstics de la tècnica, el quatre de vuit en primera ronda. Els assajos previs havien aconsellat als seus responsables avançar l’atac definitiu a la nova categoria dues setmanes, i aprofitar d’aquesta manera els estímuls i sensacions especials que dona l’exhibició de Sant Bartomeu a Igualada. I tal dit, tal fet. En primera ronda, actuant primers, els Moixiganguers davant una enorme gernació, planten els baixos i la pinya del carro gros. Segons i terços veuen les mides correctes, i les gralles comencen tot seguit a convertir-se en la referència sonora que marca la batuta cap a l’objectiu somniat. Els castell puja tranquil, força parat, quadrat. A l’entrada de la canalla,

una petita indecisió, però només això, petita, com un lleu respir abans d’atacar el cim, que s’assoleix tot seguit, davant una plaça que embogeix. No s’ha acabat, però, queda la baixada, que potser un pèl més bellugadeta, però sense perdre ni molt menys les formes generals, comença a obrir-se camí. La canalla vola per sobre el tronc, quints i quarts veuen l’objectiu més a prop, i tant sols pocs instants després, les pors, les temences, el “quan serem una colla de vuit?”, deixen lloc a les llàgrimes d’alegria i emoció, a l’objectiu complert, al millor regal del quinzè aniversari, a l’admiració de tota una plaça que veu com els morats igualadins aconsegueixen en el seu primer intent, descarregar el quatre de vuit, el carro gros, el passaport

a la categoria de vuit, el somni fet realitat. I és que no són gaires les colles que ho han aconseguit fer-ho com els Moixiganguers, a la primera, i amb una més que acceptable execució.

Però aquest èxit esclatant, no va desconcentrar a la colla dirigida per Miquel Bernadí. En segona ronda, per tranquil.litzar, potser per baixar una mica el ritme cardíac, els

Moixiganguers afronten el cinc de set, el sostre de la colla fins fa només un any. Una solvent execució torna a confirmar que li tenen ben presa la mida a aquesta construcció, que es descarrega de forma satisfactòria. I en tercera ronda, el tres de set aixecat per sota, un any després d’assolir-lo per primera vegada a la mateixa plaça. En aquesta ocasió, el mateix resultat final, és a dir, descarregat, sense passar ni molt menys els patiments i emocions d’un any enrere. En això, també es notà, que la colla evoluciona més que adequadament.

Per acomiadar-se d’aquest dia tant especial, vano de cinc, i pilar de quatre al balcó. Recepció consistorial posterior per commemorar l’efemèride, i a celebrar-ho en família o amics. La feina feta, les millors sensacions passades, l’orgull de portar una camisa, l’escalf d’una plaça que estima, acarona i anima els seus, els Moixiganguers, la seva particular moixiganga.

Els castellers de Vilafranca acompanyen el 3 de 9 amb una espectacular actuació

Pel que fa a les colles foranes, els Castellers de Vilafranca protagonitzaren el segon gran focus d’atenció de la diada. En primera ronda, plantaren amb una insultant execució, el quatre de vuit amb l’agulla, que descarregaren sense aparents problemes, davant una enorme expectació pel que pogués deparar la jornada. A la segona ronda, arribà el moment culminant de la seva actuació. El tres de nou, tornava a aparèixer després d’uns quants anys sense

construccions d’aquest nivell a la plaça de l’Ajuntament d’Igualada. Una execució ràpida i aparentment senzilla, portava a la segona gran alegria de la jornada, amb un tres de nou descarregat amb una autoritat esclatant. Fins i tot el més neòfit preguntava per la plaça si aquesta colla preparava quelcom més gran per ben aviat, doncs com se sol dir, els verds enguany tornaren a imposar els millors galons a la plaça igualadina, sense pràcticament despentinar-se. Però aquí les emocions no s’acabarien. En tercera ronda, els vilafranquins plantaren també un bonic tres de vuit amb agulla, que es veia a Igualada per primer cop. Altra vegada, sense massa problemes per descarregar-lo. I en ronda extra de pilars, un aparentment

fàcil pilar de set amb folre, també descarregat, a la primera. Senzillament sensacional, per treure’s el barret.

D’altra banda, els Minyons de Terrassa, fidels a la seva cita amb la plaça igualadina, i una mica curts d’efectius en la seva tornada de les vacances, plantaren i per aquest ordre, el quatre de vuit, la torre o dos de set, i el tres de vuit, tot descarregat a la primera. Tancaven actuació amb dos pilars de cinc simultanis.

Jordi Segura - Moixiganguers d'Igualada

Ofici solemne

Abans de l’emocionant jornada castellera s’ha celebrat una Missa solemne a la Basílica de Santa Maria, plena de gom a gom. L’ofici ha comptat amb el ball de l’Àliga i amb l’actuació dels Bastoners. Prèviament s’havia celebrat una cercavila d’anada a l’ofici, amb la participació de les colles d’imatgeria festiva de la ciutat.

Podeu veure més imatges de la cercavila i l'ofici a la fotogaleria.


14 Comentaris

A

Anna

24 d'agost 2010.13:05h

Respondre

Moltes felicitats a tota la colla! Ens vau fer emocionar.
Adjunto l’enllaç del vídeo que hi ha al Youtube
http://www.youtube.com/watch?v=odl2Kq-iaEU

C

Carme

Igualada

24 d'agost 2010.10:01h

Respondre

Enhorabona Moixigangers!!!
Per l’esforç,valentia,coratge,amistat....i trevall d’equip...
Que aquest valors perdurin i s’escampin....
Felicitats a tots....

j

josep minguet

vilanova del cami

23 d'agost 2010.17:25h

Respondre

Vau ficar-me la pell de gallina. Que aquesta trempera duri molts anys.

E

Eduard

Igualada

23 d'agost 2010.17:22h

Respondre

Felicitats !!! Proper objectiu descarregar el 2 de 7 ?

M

Marta Prat

Igualada

23 d'agost 2010.16:16h

Respondre

Felicitats Moixiganguers!!!!!!!!

A

Albert

Igualada

23 d'agost 2010.16:01h

Respondre

Força, equilibri, enginy i seny. Visca els Moixiganguers d’Igualada.

S

Sílvia

Castellolí

23 d'agost 2010.13:24h

Respondre

Enhorabona i Felicitats ... el treball ben fet i un bon grup humà facilitat els èxits !
Endavant per nous reptes !

v

vilarrubias

igualada

23 d'agost 2010.00:40h

Respondre

Moltes, moltíssimes Felicitats !

Que per molts anys, ens heu arribat al cor, per valents i per entregats a la tasca !!!

Sou un exemple !

A

Antoni

Òdena

22 d'agost 2010.22:52h

Respondre

Nanos, que grans que sou¡¡¡ Això vol dir que heu pencat molt, felicitats¡¡¡

I

Inri

Igualada

22 d'agost 2010.21:50h

Respondre

Em sap greu no haver-ho pogut viure en directe. Moltes felicitats!!!

L

Laia

Els Prats de Rei

22 d'agost 2010.19:06h

Respondre

Enhorabona Moixiganguers!!!

A

Albert

Igualada

22 d'agost 2010.17:43h

Respondre

Moltes felicitats, ja sou de primera!!!!

j

jordi

igualada

22 d'agost 2010.16:03h

Respondre

felicitats morats!

L

Laura

Igd

22 d'agost 2010.14:28h

Respondre

Felicitats catacracks! Orgullosa de ser igualadina!!!! :)

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.