TORNAR

12 informadors vigilen diàriament els boscos de l’Anoia

Cap incendi important ha assetjat els boscos de la comarca

Dilluns, 9 agost 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després de les nevades i les ventades d’aquest hivern, es preveia un estiu complicat pel que fa al nombre i magnitud dels incendis forestals a Catalunya, per això i com cada any, la Diputació de Barcelona, els ajuntaments dels municipis amb terreny forestal i els ADF’s comarcals han posat en marxa un dispositiu de vigilància i prevenció d’incendis a totes les comarques de la província. A l’Anoia hi ha 12 informadors que cada dia recorren els boscos de la comarca per informar-ne als usuaris, prevenir incendis i dissuadir als ciutadans de realitzar accions perilloses. Anoiadiari ha seguit amb un dels informadors la ruta de Tous i Bellprat per entendre’n la feina i la importància que té pels nostres boscos.

L'informador informa a veïns

Vistes des d'un dels punts de bona visibilitat

L'informador s'orienta amb un mapa

L'informador vigila la zona

De mitjans de juny a principis de setembre és l’època amb més risc pels incendis forestals, per això durant aquests mesos des de dos quarts de dotze del matí fins a dos quarts de vuit del vespre, 12 informadors recorren els boscos de tots els municipis de la comarca (menys Igualada i Calaf) per comunicar als bombers de possibles incendis, informar als usuaris del bosc i dissuadir-los de fer activitats de risc.

Encara hi ha moltes conductes de Risc

Segons Núria Ruiz, enginyera de zona, tot i la informació de la que disposem els ciutadans, en els boscos encara es cometen moltes infraccions, com per exemple gent fent-hi barbacoes. A part d’això, els informadors també vigilen durant el temps de sega que els pagesos prenguin les mesures adequades, que les basses i punts d’aigua estiguin en bones condicions i que no hi hagi cap incidència en les línies elèctriques. Xavier Casanova, informador de la ruta de Tous i Bellprat afirma: ‘Fins ara, tothom amb qui m’he trobat al bosc, ha respost bé a les meves advertències i ha entès el perill que suposava l’activitat que estaven fent’.

Cap incendi important a l’Anoia

En el que portem d’estiu no s’ha produït cap incendi important a la comarca. Segons Núria Ruiz, això es deu al fet que la pluja persistent durant l’hivern i la primavera ha deixat humitat en els boscos i hi ha menys risc d’incendi. De totes maneres Xavier Casanovas admet que: ‘el sotabosc està molt brut i això també és perillós’. Des del Juny fins ara, a l’Anoia s’han detactat 9 casos d’incendi i en total s’han cremat 1’6 hectàries, unes dades realment molt petitetes.

La feina dels informadors

Cada informador té una ruta establerta que normalment engloba dos municipis. A la comarca hi ha 12 rutes diferents i per a cada ruta hi ha dos informadors que es tornen cada 5 o 6 dies. Cada informador recórrer una mitjana de 70 km diaris per camins de bosc. La tasca dels informadors no és en cap cas apagar un incendi, tot i així duen una petita motxilla d’aigua al jeep per si mai es trobessin amb un principi de foc, poguessin actuar. En cas d’incendi, els informadors també servirien com a punt de suport dels bombers, simplement per informar-los dels millors camins per arribar el més ràpidament possible al nucli del foc.

A cada ruta hi ha els anomenats ‘punts de bona visibilitat’ des d’on els informadors poden visualitzar una gran extenció de bosc i detectar columnes de fum. Els informadors van dotats amb una ràdio per comunicar possibles perills al control i per informar cada dues hores de la seva posició i petites incidències. Durant l’estona que vam estar seguint amb Xavier Casanova i Núria Ruiz la ruta de Tous i Bellprat, dos informadors van alertar de possibles focs al Bruc i Vilanova del Camí i Xavier Casanova va fer una informació preventiva a una família holandesa que estava passant les vacances en una masia de la zona.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.