TORNAR

Muriel Casals: 'Òmnium considerarà una agressió qualsevol modificació de l'Estatut'

La presidenta de l'entitat conversa amb Antoni Dalmau a Igualada

societat
Dissabte, 19 juny 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
'La societat civil davant dels reptes del país' és el títol del debat que van protagonitzar aquest dijous al Teatre de l'Aurora Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, i l'escriptor i soci d'Òmnium-Anoia, Antoni Dalmau. Durant la vetllada es va parlar de política, de llengua, d'educació, de la possible sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut i de la importància de programes com les parelles lingüístiques o el 'Quedem?'.

Muriel Casals i Antoni Dalmau

Sobre la tasca que es porta a terme des d'Òmnium per fomentar el coneixement i ús del català, Muriel Casals va explicar que precisament s'ha signat un conveni amb el Barça per ensenyar la llengua als jugadors estrangers. En aquest sentit, la presidenta d'Òmnium va manifestar que 'és important que els nouvinguts aprenguin el català, tots, i també aquells mediàtics i famosos que a vegades actuen com a exemple per a la societat'.

Per la seva banda, Antoni Dalmau es va mostrar preocupat 'per la distància que hi ha entre els avenços en el camp polític i i social de reforçament de la identitat catalana' i, en canvi, la configuració sociològica real del país. Muriel Casals compartia en part aquesta visió, però opinava també que 'es pot ser catalanista i sobiranista en el sentit més pràctic, mantenint els lligams sentimentals amb Espanya'.

La sentència del Constitucional

En l'àmbit polític, Dalmau manifestava que la hipotètica sentència del Tribunal Constitucional no respectuosa amb l'Estatut català 'pot ser catastròfica en algun terreny, com el de la llengua. Seria inacceptable una sentència que digui que hi ha una llengua de primera i una llengua de segona'. Casals va coincidir amb això, i va expressar que 'Òmnium considerarà una agressió qualsevol mofidicació de l'Estatut, per petita que sigui'. En cas que això es produeixi, la presidenta de l'entitat va dir que 'Òmnium es manifestarà, i actuarà com un paraigües aglutinador per donar resposta a la sentència'. També va manifestar que 'caldrà exigir als nostres polítics que respectin la voluntat del poble que els ha votat'. Casals va reconèixer que seria una posició difícil per la Generalitat, però que 'si abdiquen també és fatal: és la pèrdua de confiança total'.

Finalment, en ser preguntada sobre la crisi —Muriel Casals és economista—, va respondre que 'ara és l'hora de la distribució de les rendes i els recursos, això ha de ser més important que el creixement.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.