TORNAR

El centre d’Igualada té el 15% dels locals comercials buits

La zona presenta diversos problemes que la fan poc atractiva per als negocis

economia
Dilluns, 3 maig 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Recentment es va presentar el Programa d’Orientació per als Equipaments Comercials de la ciutat, un estudi encarregat per Igualada Comerç UBIC. L’estudi analitza el teixit comercial de la capital de l’Anoia i el comportament dels consumidors. Per exemple, es detecta un 46% de ‘fugues’ en material esportiu (igualadins que surten de la ciutat per comprar aquests articles a fora) i un 20% en mobles. A banda d’això, el treball evidencia que la zona d’excel·lència comercial, el centre, presenta un total de 97 locals tancats.

Local desocupat al carrer d'Òdena

Establiment buit a la Rambla de Sant Ferran

Segons l’empresa que ha elaborat l’estudi, Procom, les compres fora de la ciutat en determinats articles són normals, ja que els clients les realitzen dues o tres vegades l’any i no els importa desplaçar-se. D’altra banda, el treball conclou que en l’alimentació fresca els igualadins aposten fortament pel mercat municipal. Pel que fa a l’atracció de clients als establiments locals, un 50% correspon a igualadins, un 25% per veïns de la Conca i l’altre 25% a ciutadans de la resta de la comarca. Segons una enquesta realitzada, els problemes principals que detecten aquests clients potencials són l’aparcament i els accessos a la ciutat.

Al centre, locals desocupats

En la presentació del POEC va sorgir la problemàtica per llogar i vendre locals comercials situats al centre de la ciutat, cosa que es reflecteix en un 15% de desocupació. Segons Pere Subirana, delegat territorial a l’Anoia del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària, el centre presenta zones més atractives de cara al lloguer i la venda i d’altres que no ho són tant: ‘La demanda se centra en els carrers d’Òdena, Sant Magí, l’Argent i la Rambla de Sant Isidre’. En canvi, la resta de vies evidencien molts més locals tancats. Segons Subirana, ‘el centre pot ser una zona comercial d’excel·lència’, però per aconseguir-ho s’haurien de prendre un seguit de mesures.

Per exemple, abaratir la zona blava i els preus dels aparcaments soterrats per facilitar l’accés dels compradors, i crear també una zona verda que puguin utilitzar els veïns. I és que aquesta és també una de les causes de poca activitat, segons explica, ja que ‘els clients, com més a prop, millor’. La població al centre d’Igualada ha disminuït i s’ha transformat en els últims anys: molta gent no pensa que sigui un bon indret per viure-hi ja que troben dificultats per aparcar-hi el vehicle o bé accedir a determinades zones. A més, molts edificis es troben en mal estat però els propietaris no els rehabiliten, perquè no els surt a compte invertir-hi molts diners quan després els hauran de llogar o vendre a uns preus relativament baixos.

Valor afegit

Una altra de les dificultats és ‘l’excessiva regulació’, que fa replantejar als possibles comerciants d’establir-se al centre perquè haurien de fer una gran inversió per adaptar els locals a totes les normatives. Segons Subirana, s’ha d’entendre que el centre històric té unes peculiaritats, i que no se li pot exigir el mateix que en una zona més nova. Per últim, el delegat del Col·legi d’API explica que s’hauria de donar valor afegit a aquesta àrea, per exemple amb una xarxa de fibra òptica potent que donés servei a les empreses que la necessiten per treballar. Segons Subirana, ‘s’ha d’aconseguir que el centre d’Igualada sigui un lloc interessant per viure i treballar’.


8 Comentaris

R

Rafel

Igualada

4 de maig 2010.19:01h

Respondre

JOAN:
El virus que afectó a la comarca de la Anoia es el que les afecta actualmente a Ud., que no saben evolucionar i solo busca su propia comodidad, sin pensar en que se ha de buscar el bien y... Llegir més progreso común.
Como quiere que el comercio urbano prospere si lo gente como Ud.prefiere ir a comprar en grandes superficies instaladas siempre fuera de la ciudad (desplazamiento, tiempo perdido, consumo de combustible, contaminación, trato frio, todas casi iguales, invitando al consumismo, ocio barato, etz).
En cuanto a estar con la familia, creo que el lugar más adecuado para hablar, jugar i disfrutar de ella no es un local cerrado u oscuro.
El tren de la comarca no se pierde solo, lo pierden la gente que no sabe o no quiere defender su territorio.
A pesar de todo le invito a que se una a los todavia ”anoiencs” que intentan defensar el comercio tradicional, la tienda del pueblo i la convivencia familiar tradicional.

C

CLIO

Igualada

4 de maig 2010.17:24h

Respondre

Al final l’Aymamí i companyia han convertit Igualada en allò que volien: una ciutat dormitori !
Renault, el que va millor de tot és desplaçar-se pel carril bici que tan sols dóna la volta a... Llegir més tota una illa d’empreses del polígon.
Si la zona blava era per fomentar la rotació de vehicles i ajudar al comerç perquè no s’ofereixen els primers 15 o 30 min. gratuïts, evidentment no es farà perquè només té un afany recaptador ... i els comerços van tancant mentre els igualadins van a comprar a Abrera, Manresa, etc.

M

MEGANE

IGD

4 de maig 2010.14:50h

Respondre

A Renault. Si noi tens tota la raó, ès pot anar arreu a peu i en bicicleta sobretot a buscar els nens al Monalco. Et convido a passar-hi a hores puntes

R

Renault

igualda

4 de maig 2010.11:16h

Respondre

Sonia, no t’has plantejat mai anar camiant al centre des de la N-II?
Quan trigues caminant? 10 minuts? 15 minuts com a molt? No es una mica un abus anar al centre en cotxe? No et moriras si camines... Llegir més com s’ha fet tota la vida..
Quant trigues en cotxe?
Es que heu de anar en cotxe a totarreu?
Si ara et treuen les zones blaves, acavaras igualment al parquing, pq no trovaras lloc per aparcar.
Ves a peu, q fa salut i ciutat.

j

j.m.

igd

3 de maig 2010.23:04h

Respondre

una posible repsosta podria ser que a l’ajuntament no hi ha comerciants ni industrials i que des d’aquest ajuntament mai s’ha cregut en una ciutat industrial, cap de comarca, sino en una vila... Llegir més de serveis ... i axí ho tenim ara.

E

Eduard

Igualada

3 de maig 2010.22:36h

Respondre

Aquesta és la Igualada de serveis que volia l’Entesa x Igualada.

S

Sonia

Igualada

3 de maig 2010.22:12h

Respondre

La veritat ès que el centre d’Igualada esta bé per passejar, però pels
que vivim a peu de la Crta. N-II, Avda Catalunya o Mestre Muntaner
(aquesta via te tants noms que ja no sé com... Llegir més anomenar-la) es pesadet
desplaçar-se en cotxe cap al centre. Sempre acabo al parking i ja no
es pels diners que al final mès car surt donar voltes sino l’estonada
per sortir del parking de la creu, sempre avall visitant totes les plantes.
Estaria bé suprimir les zones blaves qui ho façi segur que guanya les
eleccions! Temporalment, fins que s’acabi la ”Crisi” alla pel 2022.

J

JOAN

IGUALADA

3 de maig 2010.20:08h

Respondre

No se que virus afecta a la comarca de l’anoia, que parece que vivimos en el siglo XII, aki no se evoluciona y vamos como los cangrejos marcha atras. El siguiente articulo refleja lo que se esta... Llegir més convirtiendo igualada.Empezando desde las infraestructuras que no tenemos, es penoso que hemos tardado un monton de años en tener un trozo de autovia desde igualada hasta la panadella, mientras desde madrid hacian una autovia de madrid a valencia para ir los madrileños a la playa. Tenemos un tren del año de la pera, que es vergonzoso que para ir a barcelona tarde mas de una hora, que el al autobus para ir a barcelona sea caro.
¿Como quieren los pocos comerciantes que su negocio prospere o que alguien quiera abrir un negocio en Igualada? A mi me gusta mi ciudad pero entiendo a mucha gente, que se a comprar fuera de aqui.Si tuviesemos alguna gran superficie, como tiene manresa, terrassa,etc...en la cual se pudiera comprar qualquier articulo y donde familias puedan estar con sus hijos viendo el cine o un chikipark etc..la gente no se iria a comprar fuera e incluso gente de otras comarcas vendrian a comprar aki, pero no se que miedo hay en igualada, que no quiere que pase esto. Igualada se ha convertido en ciudad dormitorio desde ya mucho tiempo, y la gente se marcha a trabajar fuera
de aki. Estamos perdiendo el tren en la comarca y eso no nos interesa,por el bien de nuestra comarca.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.