TORNAR

Jornada intensa a l’Observatori de Pujalt amb Francesc Mauri

L’igualadí Jordi Camins hi va presentar el seu darrer llibre

Dimarts, 13 abril 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El divendres 9 d’abril l’Observatori de Pujalt va viure una jornada intensa d’activitats. Passats uns minuts de les 18h, l’igualadí Jordi Camins, va presentar el seu darrer llibre 'La glacera d’Aneto. Efectes del canvi climàtic en imatges'. El Jordi ens va parlar sobre el que són les glaceres, les parts d’aquestes i com està afectant l’actual canvi climàtic a la glacera d’Aneto. Uns minuts abans de les 19h era el torn de Francesc Mauri, home del temps de TV3, qui va realitzar una xerrada sota el títol: 'Canvi Climàtic: Què hi podem fer?'.

Glacera d'Aneto (2009)

Glacera d'Aneto (1985)

Francesc Mauri, a l'observatori de Pujalt

El Francesc va parlar dels darrers canvis climàtics que ha patit la Terra i va recordar que hi ha diferents factors naturals que ens porten a patir aquests canvis. Va comentar que hi ha hagut èpoques amb temperatures molt més elevades que l’actual, però, actualment el canvi mesurat és més ràpid i a més l’home n’és el principal responsable. El Francesc va posar sobre la taula petits gestos que podem fer cada u de nosaltres per posar el nostre granet de sorra com per exemple usar electrodomèstics de baix consum o conduir de forma suau. Acabada la xerrada va ser el moment de les preguntes, el Jordi Camins i en Francesc Mauri van contestar durant gairebé una hora les preguntes dels assistents.

Uns minuts abans de les 21h s’acabaven les preguntes i es donava pas a l’observació astronòmica de cel profund gràcies a una desena de telescopis de membres de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona i de l’Anoia, Aster i AstroAnoia. Les persones que es va quedar van poder observar els planetes Venus, Mart, Saturn i també cúmuls d’estrelles galàxies i nebuloses.

Observatori de Pujalt

Properes conferències de Jordi Camins

Per tercer any consecutiu i amb el suport del CADS (Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible), s’inicia un nou cicle de conferències a càrrec de Jordi Camins, amb el títol ‘El Canvi Climàtic a les Glaceres dels Pirineus’. Entitats, ajuntaments o qualsevol col·lectiu d’arreu de Catalunya interessat en la informació, sensibilització i educació, pot sol•licitar la celebració d’una de les conferències a la seva població.

L’objectiu de les conferències és conèixer per mitjà d’imatges comparatives dels darrers 25 anys, el retrocés i extinció de les glaceres dels Pirineus i els efectes del canvi climàtic, explicant prèviament de manera bàsica com 'funcionen' i quina és la dinàmica d’aquests aparells glacials, fent també un breu repàs de la història del clima i les glaciacions, per acabar amb un torn de preguntes o col·loqui.

L’inici del cicle de conferències coincideix aquest any amb la publicació d’un nou llibre: La glacera d’Aneto. Efectes del canvi climàtic en imatges, on per mitjà de 263 imatges comparatives es pot observar, pas a pas i des de diferents indrets, el deteriorament de la Glacera d’Aneto en els darrers 30 anys, i fins que a finals de l’estiu passat es va fraccionar en dos aparells glacials independents, com a conseqüència de la disminució del gruix i de l’extensió del gel. Com tots els altres aparells glacials dels Pirineus, la Glacera d’Aneto, la més extensa de la serralada, es troba ja en un clar procés d’extinció. En els darrers 150 anys ha perdut un 77% de la seva superfície glaciada, i si les actuals condicions climàtiques persisteixen, deixarà d’existir abans de meitats de segle.

A Igualada hi ha previstes dues presentacions del llibre, la primera el dia 19 d’abril a les 19,30 hores a la Biblioteca Central d’Igualada, i la segona a la sala d’actes del Club Excursionista UECANOIA el dia 21 d’abril a les 20 hores. A Barcelona serà a la sala d’actes del Museu de l’Esport el dia 20 d’abril a les 18,30 hores.

Aquesta publicació, que es podrà trobar ja a les llibreries la diada de Sant Jordi, coincideix amb la nova web de Jordi Camins, www.gelicehielo.com amb continguts referits a les glaceres, els llibres i cicles de conferències de l’autor, noticies de mitjans de comunicació i espai per a les opinions dels lectors, visitants de la web i assistents a les conferències.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.