TORNAR

Continua creixent l’atur a l’Anoia, però més lentament

A la comarca s’ha arribat, aquest febrer, als 11.537 desocupats

economia
Dimecres, 3 març 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Dimarts es van fer públiques les dades de l’atur corresponents al mes de febrer, en què s’evidencia que les xifres no paren de créixer. Això sí, sembla que ho fan de manera més lenta si es comparen amb el mes passat: si del desembre del 2009 al gener passat a l’Anoia hi va haver 335 aturats més, del gener al febrer n’hi ha hagut 125 de nous.

Oficina del SOC, a Vilanova

Aquest mes de febrer hi ha hagut 125 nous aturats a l’Anoia, cosa que porta la comarca a arribar als 11.537 desocupats. Tot i que la pujada és general, hi ha excepcions. Així, en diverses poblacions més petites, com Bellprat, Castellolí, Orpí o Veciana, el nombre d’aturats ha disminuït respecte del gener. Però no només en aquests municipis, sinó també en d’altres amb més habitants: Capellades (-12) i Vilanova del Camí (-26), per exemple, han vist baixar les seves dades de desocupació. Malgrat això, en d’altres pobles les xifres han augmentat considerablement, sobretot en llocs com Santa Margarida de Montbui (+27), Piera (+59) i Igualada (+83).

En el conjunt de Catalunya, l’atur ha crescut en un 2,3% aquest febrer, en concret hi ha 13.404 aturats més. De fet, es tracta de la tercera comunitat autònoma amb més increment intermensual, per darrere d’Andalusia i de la Comunitat Valenciana. Cal destacar, també, que a Catalunya ha augmentat més l’atur femení que el masculí, i que el sector que més aturats aporta són els serveis (7.953 aturats més que el mes de gener passat).

El problema: la manca de crèdit

Segons Severiano Duran, secretari general de CCOO a l’Anoia, les dades continuen essent negatives perquè continua la destrucció d’ocupació. Amb tot, Duran destaca com a fet positiu que hagi ‘augmentat la contractació, encara que sigui temporal’. Però des de CCOO s’apunta sobretot a un fet important: les dificultats de les empreses per obtenir finançament. Severiano Duran afirma que hi ha dues empreses a la comarca, una del sector paperer i l’altra del metall, que tenen previst fer una important inversió que, entre les dues, comportaria la creació de més de 100 llocs de treball. El problema és, segons Duran, les traves que se’ls posen des de les entitats financeres i també des de l’Institut Català de Finances per obtenir el crèdit suficient per dur a terme aquesta inversió. ‘I no es tracta de projectes a llarg termini, sinó que ja hi ha fins i tot comandes confirmades: es podrien crear aquests llocs de treball d’aquí a 2 mesos’, explica Duran. També afirma que des del sindicat s’estan fent gestions per ajudar aquestes empreses.

Fomentar la rehabilitació d’habitatges, un camí

Des d’UGT, el secretari d’Anoia, Alt Penedès i Garraf, Francesc Rica, opina que les dades de l’atur de febrer ‘evidencien que hi ha un alentiment en el creixement de la desocupació’, i que ‘a partir d’ara s’ha d’anar cap a la remuntada’. Rica també apunta que la destrucció d’ocupació ve motivada en part per la falta de liquiditat de les empreses, i pels alts interessos en les pòlisses de crèdit. Des d’UGT es creu que les mesures anticrisi que s’estan debatent aquests dies ajudaran a la recuperació de l’ocupació. En aquest sentit, Rica valora positivament la iniciativa de fomentar la rehabilitació dels habitatges per ocupar gent en la construcció, mesura plantejada pel govern: ‘La construcció és necessària, i aquesta mesura pot beneficiar el petit empresari (instal·ladors, petits industrials...) i els autònoms. La gent respon a aquestes mesures, com s’ha vist en el pla Renova’t de finestres i tancaments. A més, s’ha de tenir en compte que a la comarca pot repercutir positivament en les empreses dedicades als materials de construcció i obres, actualment amb dificultats’. Rica diu que el foment de la rehabilitació d’habitatges pot revertir la tendència negativa per als autònoms: ‘l’últim trimestre del 2009 van desaparèixer uns 400 autònoms a la comarca’.

Dades per municipis (febrer 2010)

Argençola 6
Bellprat 4
El Bruc 168
Cabrera d'Anoia 145
Calaf 274
Calonge de Segarra 6
Capellades 455
Carme 67
Castellfollit de Riubregós 5
Castellolí 20
Copons 24
Igualada 3.716
Jorba 5
La Llacuna 45
Masquefa 718
Montmaneu 6
Òdena 332
Orpí 12
Piera 1.453
Els Hostalets de Pierola 227
Pobla de Claramunt 218
Els Prats de Rei 23
Pujalt 2
Rubió 9
Sant Pere Sallavinera 3
Sant Martí de Tous 65
Sant Martí Sesgueioles 24
Santa Margarida de Montbui 1.268
Santa Maria de Miralles 11
Torre de Claramunt 403
Vallbona d'Anoia 125
Veciana 5
Vilanova del Camí 1.642
Total 11.537


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.