TORNAR

La gestió del nou CAP d’Igualada, en mans dels metges?

CCOO denuncia ‘la privatització de la sanitat’ i rebutja totalment la mesura

societat
Dijous, 21 gener 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
En matèria sanitària, un dels temes pendents aquesta setmana és la gestió del nou Centre d’Atenció Primària d’Igualada, que s’està construint just al darrere de l’Hospital. Ara, quan les obres ja estan avançades, s’ha plantejat el tema de qui gestionarà el nou equipament. La direcció podria recaure en una cooperativa de professionals, fórmula que ja funciona a altres centres, o bé en el Consorci Sanitari de l’Anoia. El sindicat CCOO s’hi oposa perquè això pot repercutir ‘en un pitjor servei’.

El nou centre completarà l'oferta sanitària de la ciutat

El centre es construeix just al darrere de l'Hospital

Les obres del nou CAP, molt avançades

Segons expliquen des de Comissions Obreres, l’any 1995 la Generalitat va aprovar una modificació de la Llei d’Ordenació Sanitària, que obre les portes a la gestió de l’atenció primària a cooperatives de professionals, que són entitats de base associativa (EBA) amb ànim de lucre. Precisament a aquest model és al qual s'oposa el sindicat.

'Menys serveis per abaratir costos'

Comissions Obreres ha fet públic un comunicat en el qual es posiciona rotundament en contra de la ‘privatització de la sanitat’, i en què rebutja la possibilitat que ‘el nou CAP d’Igualada sigui gestionat per una cooperativa amb fins lucratius (EBA)’. Segons CCOO, la gestió per part de cooperatives de professionals pot tenir diversos inconvenients, com la ‘selecció adversa del pacient’ (és a dir, que es rebutgin els pacients que poden generar més despesa) o bé ‘que es donin menys serveis dels que es necessiten per abaratir el tractament de l’episodi’. El sindicat també es queixa de la manca d’assumpció de risc real, ja que s’obtindran beneficis si l’exercici és favorable i, en canvi, es poden traspassar ‘les possibles pèrdues al sistema sanitari si l’actuació de l’empresa-cooperativa sanitària resulta ineficient’.

Cooperativa de metges

Un equip de professionals, format per metges i infermers, optarà a la gestió del nou CAP, constituïts com a Societat Professional Limitada. Pels partidaris d’aquesta fórmula, una gestió cooperativa implica que els professionals estan molt motivats i que coneixen les necessitats del territori, cosa que repercuteix positivament en l’atenció dels usuaris. Aquest és un sistema que ja funciona en diversos centres sanitaris catalans, com per exemple l'Equip d’Assistència Primària de Vic, una entitat formada per quinze socis (onze metges i quatre infermers).

Consorci sanitari

Qui també s'ha mostrat interessat per assumir la gestió d'aquest centre és el Consorci Sanitari de l’Anoia, que ja porta la direcció de l’Hospital d’Igualada. Aquest ens, en el qual participen el Servei Català de la Salut, l’Ajuntament d’Igualada i el Consell Comarcal de l’Anoia, és una de les alternatives més fortes a l'equip de professionals en cooperativa.

La porta, però, no es tanca només a aquestes dues opcions: la gestió podria recaure també en altres tipus de societats com les fundacions.


5 Comentaris

i

igualadí cabrejat

22 de gener 2010.00:45h

Respondre

Vaja! així que ara CCOO ha fet amistat amb l’Aymamí, president del consorci que vol guanyar el concurs al nou ambulatori. El mateix Aymamí que posa cadenes i parcs perquè la gent que anem a... Llegir més l’hospital entrem al seu parking de pago. Suposo que ara compta amb l’ajuda dels seus amiguets de Iniciativa que han convençut a CCOO perquè el recolzi. Viure per veure...

J

Jordi

Igualada

21 de gener 2010.20:57h

Respondre

Pere, l’has clavat. L’Hospital d’Igualada ha guanyat uns quants premis, però cal dir que tots són premis de gestió econòmica. Suposo que una de les maneres que tenen de reduir costos no deu... Llegir més tenir res a veure amb el fet que l’Hospital d’Igualada no disposi d’una plaça de cardiòleg fix.

m

malpensat

Igualada

21 de gener 2010.19:37h

Respondre

El problema no és que s’ho quedi una ”cooperativa de metges”, sinò QUI HI POT HAVER DARRERA. Aquesta és la clau de tot plegat, i si no, temps al temps.

m

malalt

IGD

21 de gener 2010.17:58h

Respondre

CCOO sempre demanarà que s’administri des de la pròpia Administració per així enrasar a la baixa. CCOO pregona la mediocritat. El discurs és sempre el mateix. Volen fer por al ciutadà dient... Llegir més que baixarà la qualitat i que l’atenció serà més baixa.
Res mes lluny de la realitat.
Les experiències que he vist per la tele sempre és mostren com a positives. S’optimitzen el recursos i es millora la qualitat. Precisament to el contrari del que anuncien els de CCOO.
Ja n’hi ha prou de tant discurs de que tot sigui públic amb l’excusa que el privat serà pitjor. Ni cas a CCOO.
Absolutament imprescindible que s’implanti en aquest CAP un model de gestió privat. L’Administració ja controlarà el que faci falta. I sobretot que preguntin sobre la qualitat que es dona al receptor del servei, no pas a CCOO.

P

Pere Arnau

Igualada

21 de gener 2010.08:25h

Respondre

Esperem que si es fa un concurs aquest sigui net i que guanyi el millor. Personalment m’agradaria més que el guanyés la cooperativa de metges, més orientada a la qualitat del servei que no pas... Llegir més a la política que ja coneixem del consorci: precaritzar la sanitat pública amb l’argument d’”optimitzar la gestió”. L’únic que busquen és el seu propi benefici i malmetre el que queda del sistema públic de sanitat... Molta sort !

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.