TORNAR

Arbres caiguts un any després de les ventades

El Consorcio ha cobert els desperfectes de quasi tota la comarca

Dijous, 21 gener 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest diumenge farà un any de les ventades que van provocar un bon desordre en boscos i municipis d’arreu de Catalunya. A l’Anoia un parell d’instituts van perdre part de la teulada, que ara ja tenen nova, i molts dels boscos que van caure segueixen a terra. El risc d’incendis, la mala situació del mercat de la fusta i la no-explotació dels boscos, fan que la situació en què es troben moltes hectàrees de bosc de la nostra comarca sigui delicada. Pel que fa a la cobertura dels assegurats, el Consorcio va cobrir la pràctica totalitat de la comarca, 31 municipis.

Una grua retirant les restes de la teulada de l'IES Montbui, el gener del 2009

L'IES Alexandre de Riquer va perdre part de la coberta

Molts arbres caiguts al gener del 2009, segueixen a terra

La ventada va arrencar arbres arreu de la comarca

Camins i urbanitzacions netes, boscos impossibles

Un any després de la devastadora ventada alguns espais han recuperat la normalitat. Els camins estan nets, les urbanitzacions i municipis amb el mobiliari restablerts, però els boscos, són pocs els que s’han netejat d’arbres caiguts i troncs i branques. La Generalitat va destinar a l’Anoia 320.000 euros en ajuts per poder desembrossar els boscos i retirar els arbres caiguts, d’aquestes 53 actuacions previstes, unes 400 Ha, només se n’han finalitzat 5, i els propietaris tenen fins el 31 de maig per portar-les a terme. Quin és el problema? Josep Jorba Coordinador de la Federació d'ADF de l'Anoia, explica que el cost de la recollida i tala de la fusta fa que el propietari hi surti perdent, ja que, en molts casos, com que la fusta no es pot vendre la subvenció no cobreix els costos i els propietaris opten per no fer res.

La fusta, una nosa i un risc

Hectàrees d’arbres caiguts reposen, des de fa un any, amb la certesa que no es recollirà la fusta ni el brancatge caigut. El mercat de la fusta s’ha vist agreujat per la caiguda del sector de la construcció, ni aglomerats, ni mobles nous, i la fusta sobra i es podreix als boscos tocats per la ventada. És més car recollir-la, tallar-la i guardar-la que deixar-la allà on és. Aquesta fusta, però, que en alguns casos a l’estiu era encara verda, s’ha assecat o corcat i el risc d’incendis és més elevat.

Associació de propietaris Serra de Rubió

Aquesta associació, formada per propietaris privats de diferents municipis de l’Anoia i el Bages, s’han organitzat conjuntament per poder tallar i aprofitar els arbres caiguts. La subvenció de la Generalitat, 25.000€, no els dona per cobrir els costos, però minimitzen recursos i organització en la neteja de 70 Ha de 35 propietaris, i compten amb una ajuda de la Diputació com a associació que són.

Precisament aquest dilluns reprendran la feina de neteja, ja que els freds i la pluja de les darreres setmanes han impedit seguir amb la feina. El president de l’Associació, Josep Rius, també president de la federació d'ADF del Bages explica que si poguessin treballar sense parar en tres mesos enllestirien, però que hi ha molts camps sembrats que els dificultaran la tasca.

Tot i que els propietaris renuncien a la fusta, que es cedeix per fer front a la recollida, l’ús que se’n pugui fer d’aquesta és molt limitat. La venda al mercat usual és pràcticament impossible, ni al sector paperer per fer pasta de paper. Una de les alternatives que a la zona de l’Alta Anoia i al Bages es ve estudiant des de fa un temps és la biomassa, que ja s’utilitza en alguns municipis anoiencs com Argençola, on en tenen cinc calderes.

Consorcio cobreix les destrosses de 31 municipis

Tot i que no va ser fins a l’estiu que el Consorcio va incloure dins la seva cobertura quasi tots els municipis de la comarca, excepte Castellfollit i Calonge, la pràctica totalitat de les compensacions s’han resolt. Així ho ha explicat Toni Puiggròs, de la corredoria d’assegurances M.Piqué, que ha afegit que el volum de feina que va suposar per totes les corredories els primers dies després de la ventada va ser desmesurat. Van tramitar un 1.100 informes en poc més de 3 dies, entre l’oficina d’Igualada i la de Barcelona, una tasca, ha recordat Puiggròs, ‘que els corredors d’assegurança vam fer sense cap cost pels assegurats’.

Els centres educatius amb normalitat

Els instituts de Montbui i de Calaf van perdre la teulada per la ventada, i les pluges que van seguir van agreujar les tasques de neteja. A l’IES Montbui el guix moll de les parts de la planta superior es van haver de retirar i tornar a enguixar de nou, una tasca que sumada a la construcció de la nova telada va fer que haguessin de conviure amb els operaris 2 mesos, tot i que no va interferir en les classes, a banda dels 3 dies de desenrunament, perquè van compartir espais amb el CEIP Antoni Gaudí. Al CEIP Montbou, tot i que l’afectació no va ser de tanta magnitud, fins aquest gener no es va aprovar per ple la partida pressupostària que ha de permetre l’arranjament d’uns elements protectors solars per les finestres, que han estat cobertes amb plàstics fins ara. A Calaf van anar més ràpid i tot i que els alumnes de l’IES Alexandre de Riquer van estar 2 dies sense classes, amb un mes ja van tenir la teulada nova.

Podeu retrobar les imatges de les destrosses a la galeria fotogràfica


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.