TORNAR

Premis Ciutat d'Igualada en femení

Primer premi en composició igualadí, en pintura capelladí

cultura
Dilluns, 30 novembre 2009. 09:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els Premis Ciutat d'Igualada entregats aquests diumenge tenen un clar protagonisme femení. Dels nou guardons entregats sis són per a dones. Entre els guardonats hi ha l'igualadí Carles Prat, guanyador del premi Paquita Madriguera de Composició Musical, i la capelladina Elisenda Castells amb una obra seleccionada en anteriors certàmens. L'ajuntament ha informat a anoiadiari que està estudiant si el fet que aquesta obra ja hagués estat exposada comporta incompliment de les bases. L'acte d'entrega dels premis va comptar amb diverses actuacions musicals i artístiques de formacions igualadines com els Protons, les Sextetes i la ballarina Mònica Esteve.

Irene Tarrés, Poesia Joan Llacuna- foto: M.Hidalgo

Quelic Berga, Art Digital Jaume Graells - foto: M.Hidalgo

Ana Gil, Escultura Josep Campeny- foto: M.Hidalgo

Carme cabús i Maribel Nogué, Narrativa Josep Còdol- foto: M.Hidalgo

Elisenda Castells, Premi Gaspar Camps- foto: M.Hidalgo

Carles Prat Vives, Premi Paquita Madriguera- foto: M.Hidalgo

Els guanyadors dels Premis Ciutat d'Igualada 2009 - foto: M.Hidalgo

Aquest diumenge el Teatre de l'Ateneu Igualadí va acollir l'entrega d'una nova edició dels Premis Ciutat d'Igualada de Creació Artística. Entre els guardonats hi ha hagut, de nou, un sol primer premi igualadí, pel jove compositor Carles Prat. En clau municipal s'ha entregat un segon premi, el de narrativa breu, per la igualadina Maribel Nogué, i a nivell comarcal ha estat una capelladina, Elisenda Castells, qui ha rebut el Premi de Pintura. L'Ajuntament d'Igualada està estudiant, juntament amb el mantenidor del premi el fet que aquesta obra tot i que no fou premiada al 3r Premi de Pintura Torres-Garcia Ciutat de Mataró 2009 si que va ser exposada al públic aquest estiu am la Caixa Laietana del municipi convocant. L'ajuntament valorarà si aquesta exposició fa que l'artista pugui o no rebre el premi.

L'acte d'entrega va estar conduït per periodista igualadí Jordi Cuadras i l'actriu igualadina Diana Gómez, i va comptar amb diverses intervencions culturals, el ritme dels Protons, les veus de la formació a capella de les Sextetes, i dues coreografies de dansa, clàssica i contemporània, de la ballarina Mònica Esteve.

Els guardonats anoiencs

Carles Prat Vives ha estat l'únic primer premi igualadí d'aquesta nova edició dels Premis Ciutat d'Igualada. La seva obra Cançó d'un enamorat està adreçada a joves del darrer cicle del grau professional. L'autor explica que és una obra adaptada per aquest nivell, amb sonoritats 'que no són clàssiques però que els joves podran començar a integrar i a conèixer. De fet crec que els pot ajudar en la seva formació com a músics'. D'uns 8 minuts de durada, aquesta obra està inspirada en els diferents estats d'ànim de l'enamorament, la correspondència, la indiferència, quan s'és feliç... una obra que com explica l'autor és 'descriptiva i on hi intervé la imaginació del que l'escolta'. Serà interpretada en la Trobada de Joves Orquestres del febrer - març del 2011.

La capelladina Elisenda Castells ha guanyat el Premi Pintura Gaspar Camps amb l'obra Ensurt. Castells explica que aquest oli sobre tela és una de les tècniques artístiques que més utilitza i que treballa especialment 'l'expressió humana, del cos, de la cara i les faccions, les expressions'. Aquesta obra va ser finalista en diversos certamens, i exposada pel 3r Premi de Pintura Torres-Garcia Ciutat de Mataró 2009.

Maribe Nogué ha estat l'altra guardonada igualadina, amb el segon premi de Narrativa Breu Josep Còdol. Nogué explica que l'obra La maleta del capvespre és un 'relat a partir de l'experiència de vida de les dones; un recorregut biogràfic d'una dona, que va participar en la República, i la seva relació amb la filla i les netes'.

Altres sis guardons marxen de la comarca

El primer Premi de Narrativa Breu ha estat per Carme Cabús amb l'obra El miracle. Un text inspirat en un passeig per les capelles gremials de Santa Maria del Mar i que narra l'ansietat i la passió d'una jove que embarassada demana un miracle a la mare de déu per poder trobar el pare de la criatura. Podeu llegir el conte online.

La barcelonina Ana Gil ha rebut el Premi d'Escultura Josep Campeny, amb una obra Tu i jo de fosa de bronze i fotogravat. Explica 'que parteix del rastre que deixem les persones, des d'una mirada molt íntima, no només les empremtes físiques, com poden ser, tot i que invisibles, un petó, una carícia, sinó també els sentiments o la paraula'. L'artista té diverses obres en les que treballa aquesta idea del rastre, amb diverses tècniques i motius, però aquesta és una de les més íntimes.

Quelic Berga ha rebut el Premi d'Art Digital Jaume Graells per Babel Quantic, una reflexió sobre la barreja cultural, 'una celebració de la diversitat. A través de píxels que són les lletres dels diversos abecedaris del món', i utilitzant imatges reals de gent africana, sudamericana, asiàtica, europea i americana, crea com un retrat robot de la futura mescla cultural que esdevindrà. El segon premi d'aquesta disciplina ha estat per Helena Rubio, amb l'obra Charles Bukowski.

Irene Tarrés ha rebut el Premi de Poesia Joan Llacuna per l'obra Murs de Tlacatl, uns versos que parlen de la separació i alhora acostament de dues veus allunyades per la paraula i la distància. Amiga i Tlacatl, les dues veus, una més propera i l'altra una llengua nàhualt, centreamericana, ara ja morta. L'autora explica que és 'com l'aigua, que separa però també uneix, la paraula és igual de transparent i separa però també uneix'.

Els guanyadors dels premis de Fotografia Procopi Llucià han estat per Tomas Martin amb Jacaranda i José Ramon Moreno amb En Blanco.


6 Comentaris

J

Josep Rabell

Igualada

4 de desembre 2009.08:50h

Respondre

Benvolgut Joan Guasp,

durant la setmana vinent es farà arribar a tots els participants del premi de Narrativa una còpia de l’acta del jurat on hi consten de forma anònima els títols dels... Llegir més contes finalistes. Un total de 10. Es tracta dels contes que van estar millor valorats pels membres del Jurat.

Gràcies per la teva participació.

PD: de tota manera els aclariments i consultes sobre els premis considero que és millor fer-los directament a l’Institut Municipal de Cultura imc@aj-igualada.net, i no com un comentari en un article, que pot passar inadvertit.

J

Joan Guasp

Consell

3 de desembre 2009.21:07h

Respondre

Insisteixo: si us plau, em podríeu informar de les obres finalistes del premi Josep Còdol. Sóc un dels participants i voldria saber si la meva obra estava entre les 10 seleccionades.
Salutacions... Llegir més cordials.

Joan

M

Manel López i Seuba

Igualada

3 de desembre 2009.18:46h

Respondre

Això és un missatge per en Marc Martínez, en referència al premi d’Art Digital del que et sents marginat.

Sóc Manel López, president del jurat i escric en aquest mitjà, ja que tu ho has... Llegir més fet així abans d’esperar la nostra resposta oficial, per a comentar-te que la teva obra no hi és degut a que va ser descalificada pel jurat.

El motiu va ser que ens va arribar el DVD buit. Després, se’t va reclamar que l’enviéssis de nou i així ho vas fer, però el disc també era buit. Una de les coses que fem els jurats, segons les bases, és descartar directament les obres no visualitzables o amb complicacions de visualització. En el teu cas se’t va demanar una vegada i, en no solucionar-se a la segona, es va retirar d’aquest. Òbviament no tenim l’obligació d’avisar qui ha estat retirat i qui no del premi per qüestions de bases, ja que ocuparia molt de temps. Tampoc tenim l’obligació d’exposar totes les obres presentades a la nostra exposició virtual.

Tot i amb això, t’animo a que presentis la teva obra el proper any, en condicions i seguint les bases del nostre premi.

T’agraïré que qualsevol altre comentari l’adrecis a l’e-mail del premi que t’hem proporcionat, per no monopolitzar aquest medi i fer polèmica on no n’hi ha.

Salutacions Cordials
Manel López i Seuba
President del jurat del premi d’art digital Jaume Graells

M

Marc Martínez Jordán

Calella

3 de desembre 2009.18:12h

Respondre

Hola, primer de tot voldria felicitar als guanyadors/es dels premis ciutat de igualada, felicitats a tots. En segon lloc, m’agradaria exposar un tema que m’ha tocat d’aprop. En la branca de art... Llegir més digital, si veieu en el nombre de obres exposades (en un article de fa uns dies del mateix diari), veureu que s’hi han presentat 21, i si mireu en en la web de ceina d’art digital (link abaix), veureu que n’hi han exposades 20. La UNICA obra no exposada ha estat la meva (per aixo deia que ma tocat d’aprop). Voldria exposar, dabant de qui vegi aquest misatge la meva obra perque quedi constancia que tot i que no protesto per el veredicte, si QUE HO FAIG PER EL FET QUE LA MEVA OBRA HAGI ESTAT INTENCIONADAMENT MARGINADA DE LA RESTA DE LES 20 OBRES PRESENTADES. Abaix us deixo el link, jutgeu vosaltres masteixos, gracies.

http://www.ceina.com/artdigital/index.php?md=articles&id=412&lg=2 (exposició)

http://vimeo.com/7927954 (la meva obra en questió).


Espero algun comentari, m’inporta la opinió de tots vosaltres.

Atentament,Marc Martínez.

J

Joan

1 de desembre 2009.16:29h

Respondre

Voldríem saber quines foren les deu obres finalistes del premi Josep Còdol. Gràcies

j

josep

terrassa

30 de novembre 2009.19:48h

Respondre

Crec que no es pot premiar aqueta obra en el premi de pintura, donat que no es una pintura inedita, queda molt clar a les bases del premi. Tal com es comenta al escrit anterior a estat exposada en el... Llegir més premi ciutat de Mataro, axí com esta editada en el catalec de la exposició, els premis d’aqueta ciutat d’Igualada que tenen un prestigi de una feina ben feta, no poden quedar en entre dit.

salutacions Josep

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.