TORNAR

Una passejada pel paper de la impremta al museu Molí Paperer

Nova exposició permanent

cultura
Dimecres, 18 novembre 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Museu-Molí Paperer de Capellades inaugurarà avui dimecres una nova exposició permanent que duu per títol “El paper de la impremta”. Amb un espai de poc més de 150 m2 es mostra la relació entre el paper i els sistemes d’impressió des de l’invent de la primera impremta per part de Gutenberg cap a 1450 fins als sistemes d’impressió més actuals.

Fragment de l'exposició

Reproducció de la imprempta Gutenberg

El paper de la imprempta

L’exposició compta amb diverses màquines d’impressió i un gran nombre de peces que el museu ha adquirit per aquesta nova part del museu. D’entre aquestes peces es pot destacar una rèplica de la premsa de Gutenberg, un incunable, un fonedor de tipus mòbils, un gravat de Francisco de Goya, etc.

L’exposició fa una clara distinció entre la impressió de text i la estampació d’imatges. Pel que fa al text, l’espai compta amb una Minerva que va donar la impremta Romanyà Valls.

Aquest projecte ha suposat una inversió de més de 300.000 € i ha estat finançat per la Generalitat de Catalunya, el Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, la Diputació de Barcelona, la Caixa de Terrassa, la Caixa de Catalunya i la Caixa de Pensions. El guió de l’exposició ha estat realitzat pel propi Museu-Molí Paperer; el disseny i el projecte tècnic ha estat desenvolupat per l’arquitecte Joan Sibina, autor de projectes museogràfics a nivell internacional.

El projecte s’emmarca dins del projecte de reforma del museu iniciada el 1993 amb la rehabilitació de l’antic assecador de la 3a planta del museu com a sala d’exposicions temporal, la creació d’una biblioteca i dipòsit d’arxiu i un laboratori. Durant el 2006 es va executar la renovació de la recepció i de la botiga del museu, la construcció d’un auditori i la finalització d’aquesta nova sala d’exposició permanent. L’estimació és que d’aquí 2 anys el museu quedi acabat amb l’execució una altra exposició permanent sobre la fabricació del paper en el decurs dels segles XIX, XX i XXI.

Com a museu Secció del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, la nova sala d’exposició vol que el visitant pugui entendre el funcionament bàsic de cada sistema, des de la impressió de text fins als diversos sistemes d’impressió d’imatge a partir de veure la maquinària i les eines pròpies de cada tècnica.

Sense voler convertir-se en el museu de la impremta, el Museu-Molí Paperer sí que vol recalcar que actualment a Catalunya no existeix cap altre museu amb una exposició sobre la impremta.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.