TORNAR
PUBLICITAT

Els tres empresaris implicats en l'operació Pretòria en llibertat

500.000€ de fiança per Singla i Casamitjana

societat
Dilluns, 2 novembre 2009. 16:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Els tres empresaris implicats en l'operació Pretòria han sortit aquest dilluns en llibertat una vegada pagades les fiances. La de l'igualadí Josep Singla era de mig milió d'euros, com la del president del Grup Espais, Lluís Casamitjana. També ha quedat en llibertat el director gerent de Serveis de l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet, Pasqual Vela. Segons les diligències prèvies fetes públiques per l'Administració de la Justícia, dels diferents càrrecs dels que s'acusa als 9 implicats en l'operació, Singla només es veuria afectat per un possible delicte d'associació il·lícita i tràfic d'influències, sense veure's afectat per les acusacions de blanqueig de capital, suborn, frau a hisenda, frau per subvencions, exaccions il·legals, falsedat documental i encobriment d'un article del codi penal.

L'audiència Nacional

El jutge que investiga la trama de corrupció que afecta a tres ajuntaments de l'àrea metropolitana, ha deixat els quatre imputats en llibertat sota la condició que paguessin les seves fiances abans de la una del migdia d'aquest dilluns. Tots ells les han abonat a través d'avals bancaris.

El jutge Baltasar Garzón creu que Singla va cometre un delicte d'associació il·lícita i un altre de tràfic d'influències per haver-se beneficiat de diversos contractes gestionats per la trama. La interlocutòria del cas també fa públiques les quantitats de diners que els imputats haurien arrambat a través de diverses operacions, sumes importants en els casos de Lluís Prenafeta (637.590 € derivada de les operacions Niesma i Badalona, la mateixa quantitat que Macià Alavedra a qui s'hi afegeixen imports a fora de l'estat, o Luís Andrés Garcia, l'alcalde de Santa Coloma, que hauria percebut 8.026.000 € per las operacions Pallaresa, Niesma i Badalona. La interlocutòria detalla diferents relacions, tractes i negocis i recorda que encara hi ha més informació estudiant-se i que les quantitats podrien ser superiors.

Pel que fa a Josep Singla, el document parla d'un tracte de favor des de l'ajuntament de Santa Coloma de Gramanet cap a Proinosa, 'aparecen datos de los que se desprende que PROINOSA habría sido favorecida con varias adjudicaciones. Así se desprende de las conversaciones del Sr. Singla con Luis Andrés y de este con Manuel Dobarco. El 19 de septiembre, Singla habla con Luis Andrés sobre una adjudicación de un parking en la Avenida “Dels Bamís” por 3.093.000 euros y en el cual habría quedado el segundo por detrás de la empresa CAPSA y a pesar de ello probablemente se le adjudicara.Según se desprende de la documentación que se está analizando, PROINOSA (José Singla) habría hecho pagos a diferentes personas por distintos conceptos'.

L'acta de Garzón parla d'un buit total de gairebé 45 milions d'euros que la trama hauria sostret de tres municipis catalans: prop de 18 de l'ajuntament de Badalona, 14 de Sant Andreu de Llavaneres i 13 de Santa Coloma de Gramenet.

Set dels nou imputats formaven "un grup organitzat de persones" dirigit per Luis García, al qual Garzón cita com a "conseller de facto o en l'ombra", que invertia capitals procedents de paradisos fiscals en la compra de terrenys que estan adjudicats i després requalificats gràcies a una xarxa d'"intermediaris i comissionistes" formada per Alavedra, Prenafeta i el mateix García.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.