TORNAR

Els Prats del Rei i Sant Martí de Sesgueioles són declarades zones vulnerables a la contaminació per nitrats per fonts agràries

Dissabte, 1 agost 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Govern català va aprovar dimarts passat la proposta de revisió i designació de noves zones vulnerables en relació amb la contaminació per nitrats procedents de fonts agràries. Aquesta ampliació respon, segons l'executiu català, a l'increment de concentracions de nitrats a les aigües subterrànies que ha patit Catalunya entre el 2004 i el 2007.

Imatge d'arxiu

A les zones declarades vulnerables, els productors agraris i els ciutadans han de respectar unes normes més estrictes que passen per l'aplicació d'unes pràctiques de fertilització que previnguin la contaminació dels recursos hídrics. Des del 2004 fins ara, a les zones vulnerables s’han establert 56 noves granges i s’han ampliat 429 instal•lacions.

L'ampliació de les zones vulnerables s'ha realitzat segons tres criteris: la definició estricta de zona vulnerable que preveu la Directiva europea 91/676/CEE; la presència de nitrats i la seva tendència a l'augment; i la necessitat d'aplicar polítiques preventives per evitar la filtració de nitrats a les aigües subterrànies, ja que no es pot esperar a prendre mesures quan les zones ja es troben afectades per la contaminació.

El Govern proposa ampliar ara les zones vulnerables a tres àrees: la Catalunya Central, les Terres de l'Ebre i l'àmbit del Segre-Garrigues. D'aquesta manera, els 322 municipis declarats vulnerables l'any 2004 s'incrementaran fins a un total de 421.

Alguns d'aquests nous municipis tenen una afectació total i d'altres parcial.

A l'Anoia

Les noves zones vulnerables proposades en l'àmbit de la Catalunya Central són els Prats del Rei i Sant Martí Sesgueioles.

En l'àmbit d'aquestes comarques de la Catalunya Central, els aqüífers corresponents són els associats als al•luvials dels rius Cardener i Llobregat i el paleògens de la Depressió Central (Conca Llobregat). Amb aquesta designació, queda inclosa dins les zones vulnerables els al•luvials de la Depressió Central i els aqüífers locals que, segons un estudi, es trobava en risc de no assolir els objectius ambientals marcats per al 2015.

ACN


1 Comentaris

J

Joan

Els Prats de Rei

10 de setembre 2009.21:58h

Respondre

ja tocava! a Prats de Rei no podem veure aigua de l’aixeta per l’alt contingut de nitrats i fins hi tot l’any passat l’Ajuntament d’amagatotis ens varen tancar l’aigua quan es varen... Llegir més arribar a uns nivells de toxicitat elevats

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.