TORNAR

J. Calpe: 'Quedar exclosos de l'Anoia per apropar-nos al Baix Llobregat seria una mala passada'

2 anys de mandat als Hostalets de Pierola

politica
Dijous, 23 juliol 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
En les últimes eleccions municipals dels Hostalets de Pierola, ERC i CIU van arribar a un acord per governar plegats, trencant la majoria absoluta que el PSC tenia des de 1991. Arribats a mig mandat, l'alcalde, el republicà Jordi Calpe, es mostra satisfet amb l'acció de govern perquè assegura que aviat hauran assolit el 75% dels objectius fixats a l’inici de la legislatura, i remarca que també s'han assolit canvis importants en les formes, com més transparència i comunicació amb els veïns. En relació a la crisi econòmica, l'alcalde hostalatenc afirma que com tots els pobles petits, la pressió política ha augmentat per la manca de finançament i la necessitat de despesa social. Calpe aposta per un futur creixement pausat del poble i, si bé es mostra partidari de la vegueria Penedès, conclou que cal anar amb Igualada i l’Anoia, perquè quedar exclosos en favor del Baix Llobregat seria una mala passada per als veïns d'Hostalets de Pierola.

Montserrat, una paisatge que forma part de la identitat dels Hostalets / Foto: Met, Google

Acte informatiu del balanç de la gestió de govern, celebrat el passat 26 de juny

Imatge d'una de les entrades del poble / Foto: Viquipèdia

Jordi Calpe, alcalde dels Hostalets de Pierola

Quines accions i projectes de l'equip de govern destacaria arribats a mig mandat?

Com a mesures estructurals, el trasllat de l’Ajuntament a unes noves dependències més espaioses, que faciliten el treball i l’atenció al ciutadà, la urbanització de carrers i, finalment, la nova llar d’infants i tot el seu entorn. Però també n’hi ha de molt importants en el canvi de formes: hi ha més transparència i més comunicació de la tasca de govern; en definitiva, més compromís de l’equip de govern amb el poble.

I de cara als propers mesos, quines són les prioritats?

La nova escola de música, acabar la remodelació del camp de futbol (ja tenim la gespa artificial), la recuperació del centre històric del poble, la residència pels nostres avis i el centre d’interpretació paleontològica.

Preveu, doncs, que al final de la legislatura la majoria d’objectius fixats en l’acord de govern s’hauran pogut complir?

Sens dubte. Haurà estat una legislatura de molta feina, però amb moltes recompenses. A data d’avui tenim assolits 8 dels 19 punts del pacte de govern, i 6 punts més en fase d’execució. És a dir, en poc temps haurem assolit el 75% dels objectius prioritaris marcats a l’inici de la legislatura.

Com valora la tasca de l’oposició política?

El que és més habitual és que l’oposició valori l’equip de govern, ja que forma part de la seva responsabilitat en la tasca que li ha estat encomanada. Jo, com a màxim responsable d’un projecte, el que haig de fer és treballar per a desenvolupar-lo en la seva màxima expressió i seran els ciutadans qui, amb els seus vots, manifestaran la seva opinió i ens posaran a cada opció política on creguin que ens mereixem.

D’altra banda, com està afectant al municipi l’actual crisi econòmica?

Crec que és bastant igual per tot arreu: increment d’aturats, més atencions des dels serveis socials, preocupació dels industrials pel futur,...

En aquest sentit, Els Hostalets no és diferent i, com en tots els pobles petits, la pressió cap als ajuntaments és més intensa degut a la proximitat.

S’han beneficiat d’algunes ajudes econòmiques d’altres administracions superiors?

Sí. Com a més destacable hem optat i aconseguit el finançament del 'Pla Zapatero' (FEIL), hem triplicat el PUOSC de l’anterior legislatura i hem mantingut els ajuts del programa xarxa Barcelona de la Diputació. A més, també hem sol·licitat altres subvencions per actuacions més específiques que ens han concedit.

Quin és el missatge que l'Ajuntament transmet als veïns i veïnes en plena crisi econòmica?

Compromís que, dins de les nostres possibilitats, estarem al seu costat en tot allò que faci falta, ajuts, adjudicació de feines... És una situació dura que agafa desprevinguda fins i tot a l’administració. Malauradament, no hi ha receptes màgiques i els ajuntaments també estem agafats per aquesta crisi: tots tenim projectes i inversions pendents d’executar per manca de finançament i per prioritzar despesa social per davant d’inversió.

I el futur econòmic del poble, per on passa, després d’aquesta situació?

Crec que, amb crisi o sense, el futur dels Hostalets passa per consolidar-se com a poble, evitant els creixements explosius que acabaran repercutint en la implantació de més serveis i, per tant, de més despesa corrent. Això s’evitarà si s’aposta per un creixement pausat i molt meditat.

També és imprescindible tenir una bona estratègia d’inversions i que aquestes siguin el més autosuficients possibles; cal no gravar insistentment l’estructura municipal, doncs això s’acaba traduint en més diners de despesa ordinària.

Quina opinió li mereixen alguns dels projectes comarcals com l’aeroport corporatiu, l’outlet d’Òdena...

Als Hostalets acollim una instal·lació de caire supramunicipal i, per tant, podem entendre les diferents opinions que es generen al seu voltant.

Dit això, com tot projecte que tingui una repercussió positiva pel seu entorn hi estic d’acord. De tota manera, amb qualsevol actuació que afecti a un territori divers s’ha de tenir en compte les diferents sensibilitats. No hem de menystenir els efectes negatius que per alguna zona puguin suposar i per tant també haurem de ser capaços d’establir els ponts de diàleg per aconseguir la major acceptació possible, i la menys dolorosa.

A quina vegueria creu que hauria de pertànyer el seu municipi?

En aquest mandat ja vam deixar clar, per acord de ple, que preferentment hem de quedar inclosos en la vegueria Penedès, per proximitat, similitud, pes demogràfic... . Tot i així, el que és més important, per raons de rigorosa actualitat i de la tendència natural dels nostres veïns, és que hem d’anar amb Igualada i l’Anoia. No podem ser exclosos d’aquesta realitat per quedar incorporats al Baix Llobregat. Seria una mala passada per a la nostra gent.

Molts pobles estan apostant per la participació política, en accions com la renovació del POUM o de la Llei de Barris. En el cas del seu municipi han incorporat aquest àmbit a la seves polítiques?

No tenim encara iniciat el POUM, però, és vital la participació ciutadana en el dia a dia més polític. Crec que hem revitalitzat aquesta participació i apostem per incrementar-la més en un futur.

I, en relació a les TIC, quines accions fetes i mancances a corregir destacaria?

Destaca la implantació de la xarxa wi-fi gratuïta en el nostre municipi, per cobrir la mancança de servei de les operadores i facilitar l’accés al present real de la nostra societat. Cal corregir les dificultats d’accés, ja sigui per raons de preu o bé tècniques, i pensar si no hem de contemplar aquest servei com de primera necessitat i, per tant, donar-li la màxima prioritat i facilitat.

Finalment, a nivell personal, quants anys fa que es dedica a la política, quants en fa que és alcalde, i quines expectatives té de cara al futur?

En política activa ara fa deu anys, dos d’aquests com a alcalde. El futur personal ara no em preocupa massa: hi ha molts factors que influeixen i que avui per avui no puc ni tant sols saber. És evident que tothom que inicia un projecte el vol veure acabat o, si més no, consolidat, però la realitat del dia a dia és tossuda i prioritària i, per tant, la meva principal expectativa és anar pas a pas i quan sigui l’hora de prendre les decisions més personals ja ho faré; no és una preocupació que avui em tregui el son.


1 Comentaris

A

Anna Martín

Hostalets

23 de juliol 2009.07:33h

Respondre

Bona feina alcalde!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.