TORNAR

25 anys recordant en Xesco Boix

El pioner de l'animació infantil

cultura
Dimarts, 21 juliol 2009. 13:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Avui, 21 de juliol, es compleixen vint-i-cinc anys de la mort de Xesco Boix, més que un referent musical per a diverses generacions de catalans. Francesc "Xesco" Boix Masramon (Barcelona, 1946 - Malgrat, 1984 ) va ser el pioner de l'animació infantil al nostre país, i el seu llegat és encara avui eina de treball per a pares i mares, mestres i educadors.

Xesco Boix va ser escoltat per petits i grans / Foto: labicicleta.cat

Xesco Boix / Foto: labicicleta.cat

En Xesco Boix continua en la memòria de molta gent vint-i-cinc anys després de la seva mort, ja sigui pels seus contes i cançons dedicats a la mainada, o bé pel seu pas com a fundador del Grup de Folk o la seva participació al grup Ara va de bo.

Com expliquen Lluís M. Panyella i Maria Josep Hernàndez al seu llibre 'Xesco Boix. Un amic, un mestre' (Edicions Raima, 1995) al llarg de la seva vida aquest recordat animador va fer més de 6.000 cantades en directe, majoritàriament per a públic infantil, va gravar 35 discos i cassettes, i va publicar 10 llibres. La seva feina va esdevenir una lluita pacífica, amb l'arma com a guitarra, les cançons com a eina i la voluntat de canviar moltes coses de la nostra societat.

Boix va fer una tasca molt important en la recuperació de cançons i l'adaptació a la nostra llengua de molts temes estrangers que sobreviuen al pas del temps, i que avui continuen essent útils per a pares i mares, mestres i educadors.

La xarxa bull de Xesco Boix

Els homenatges i records de la figura de Xesco Boix proliferen a Internet. A mitjans de març, en Joan Requesens recordava en aquest article a anoiadiari.cat com va descobrir per primer cop Xesco Boix, que acabaria convertint-se en tot un referent per a ell.

Un dels llocs més recomanables és el web Xesco Boix, creat pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana i diferents entitats com Rialles i La Xarxa, conté informació molt completa sobre la biografia, la discografia i bibliografia, fotografies, contes, material didàctic...

També val la pena una visita a la pàgina de Lluís M. Panyella i Maria Josep Hernàndez, autors del llibre 'Xesco Boix. Un amic, un mestre' (Edicions Raima, 1995), i membres del grup d'animació La Bicicleta que aquest passat Sant Jordi van presentar un nou llibre amb CD, 'Xesco Boix. Història de la nostra història' (Publicacions de l'Abadia de Montserrat).

Finalment, també recomanem el reportatge de TV3 'Xesco Boix. Ningú no comprén ningú' i la revista Enderrock d'aquest mes, que inclou el documental 'Xesco Boix, 25 anys: Vull ser lliure', dirigit per Carme Canet, del qual en podeu veure els primers cinc minuts en aquest vídeo.


1 Comentaris

P

Pep R.

Igualada

22 de juliol 2009.10:41h

Respondre

A mi, en Xesc Boix em va marcar profundament. Ell i el seu banjo Framus de 5 cordes i màstil llarg. Vull ser lliure i encara no ho he aconseguit.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.