TORNAR

J. Carretero: ‘A Catalunya no es pot fer política ni de dretes ni d’esquerres perquè tot es decideix a Madrid’

Presentació de Reagrupament

politica
Divendres, 10 juliol 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Ahir dijous al vespre va tenir lloc la presentació pública de Reagrupament a l’Anoia, amb la presència de Joan Carretero, el seu líder. L’exconseller de Governació de la Generalitat per ERC, que va aplegar unes dues-centes persones a l’Hotel Ciutat d’Igualada, va afirmar que la política catalana es troba en ‘un carreró sense sortida’ i va defensar Reagrupament per fer possible la independència de Catalunya, ‘una solució viable i necessària’.

Prop de 200 persones van assistir a la presentació

Toni Palmés, Joan Carretero i Emili Valdero

Joan Carretero va explicar ahir al vespre que l’objectiu fonamental de Reagrupament és assolir la majoria absoluta al Parlament de Catalunya les properes eleccions autonòmiques, per proclamar unilateralment la independència: l’única sortida ‘viable i necessària’ davant ‘el fracàs’ de les diferents estratègies del catalanisme polític dels últims anys.

La presència de l'exconseller de Governació de la Generalitat va reunir a Igualada prop dues-centes persones de diferents edats, des de reagrupats i simpatitzants, militants de formacions polítiques o gent simplement interessada en la presentació. Un èxit important d’assistència, tractant-se d’una acte polític, que el temps dirà si va ser més aviat fruit de l’actual i agitada conjuntura política o no.

Més enllà de la posició i objectius finals de Reagrupament, Carretero no va desgranar en detall ni l’estratègia ni el seu possible programa electoral, afirmant que ‘l’únic problema és assolir una majoria social favorable a la independència, la resta són qüestions tècniques’.

Independentisme o unionisme

Segons l’exconseller, l’actual incompliment de l’Estatut i 'la impossibilitat d’assolir un nou model de finançament' demostren que la relació de Catalunya amb Espanya ‘està acabada’ i ‘no té cap garantia de millora’ sinó que ‘més aviat sembla atrapada en el temps’.

El líder d’aquesta associació política va afirmar que després de les promeses fallides de la Unió Europea i l’Espanya federal, l’únic encaix polític de Catalunya passa per la creació d’un estat propi o bé per la ‘dissolució final en una comunitat autònoma de règim comú més’. Per fer com Kosovo o bé per igualar-se a Múrcia.

Una dicotomia, segons Carretero, que obliga als partits polítics a definir-se davant la ciutadania com a independentistes o bé com a unionistes, sense més posicionaments possibles, ja que ‘a Catalunya no es pot fer política ni de dretes ni d’esquerres perquè tot es decideix a Madrid’. Per exemple, l’exconseller de Governació va explicar que des de Catalunya ‘no es pot fer res per afrontar la triple crisi que pateixen comarques com l’Anoia, perquè no tenim capacitat normativa ni recursos suficients per impulsar les mesures necessàries’.

Partidari de la primera opció, l’exalcalde de Puigcerdà va presentar Reagrupament com ‘una xarxa de patriotes al servei de la independència i el benestar dels catalans’. Tot i que va dir que molts mitjans els hi han fet una ‘apagada informativa’, Carretero va afirmar confiar en el factor humà i el boca-orella per créixer en nombre d’associats i de suport ciutadà.

D’altra banda, l'exconseller també va apuntar com a segon eix del seu projecte la regeneració democràtica, punt en què va criticar l’actual classe política catalana per prioritzar la fidelitat als partits enlloc de a valors com la transparència, la eficiència i l’austeritat, molt més comuns al Regne Unit o als països nòrdics.

En el torn d’intervencions prèvies a Carretero, el també reagrupat i professor universitari d’economia Emili Valdero va explicar que ‘la manca de competències per aplicar mesures contra la crisi econòmica i el dèficit fiscal tenen conseqüències molt negatives sobre els catalans’, que ‘si tinguessin Estat serien la quarta economia europea’.

Toni Palmés, portaveu de Reagrupament-Anoia va definir el projecte com una ‘resposta de regeneració política honesta i inequívocament sobiranista’, que 'també incorpora la rauxa'.


17 Comentaris

m

marc

igualada

12 de juliol 2009.21:33h

Respondre

Aquests d’ERC que van votar NO a l’estatut perquè deien que era insuficient, ara donen suport a un finançament que no compleix (per defecte) l’estatut. Visca Reagrupament, fora botiflers.

S

Simó

Igualada

12 de juliol 2009.08:55h

Respondre

Pep,

Com pots separar els problemes de la Conca de dels de la resta del país? L’espoli fiscal i cultural de l’Estat Central perjudica directament a la Conca.

Com que això és tan evident em... Llegir més sembla que a tu la independència no t’interessa per altres motius, totalment respectables, que aquí no ens expliques....si ho vols els debatem

F

Farners

Igualada

12 de juliol 2009.08:19h

Respondre

Pep no sé si vas anar a l’acte. Si dius NO a la independència, dius SÍ a tenir menys recursos per a Igualada i per a Catalunya. Dius SÍ a que continuï l’expoli fiscal. Informa’t!

P

Pep

Igualada

11 de juliol 2009.23:24h

Respondre

M’interessen més els problemes de la ciutat, l’atur i la salut empresarial de la conca, els futurs projectes que ens puguin regenerar com a territori per a viure tranquils. Fora Reagrupament, no... Llegir més independència. Si al treball i Si a Igualada !

T

Txitxo

Igualada

11 de juliol 2009.14:13h

Respondre

Conec a tots els membres de Reagrupament-Anoia i li puc dir al Robert que jo no he vist cap infiltrat, és cert que tots teniem les nostres tendències i fins hi tot militem encara en algun partit... Llegir més polític però això només és circumstancial. Tan de bo en vinguin més de militants d’altres formacions polítiques, tothom és ben rebut, això si, la independència ha de ser l’objectiu. Per cert, els que diuen bona sort a Reagrupament, moltes gràcies, però el que ha de ser és bona sort Catalunya.

j

josep-m ramonjoan

igd

11 de juliol 2009.10:22h

Respondre

Transversal i senzill, és la virtud del discurs del Dr.Carretero. Pretèn aglutinar a tots els que creuen que primer cal ser independents, després ja decidirem. Per què ”decidir” és la clau,... Llegir més i ara no decidim res.
El Dr. Carretero cerca un sol objectiu, l’independència. Per assolir-lo sap que cal una acció unitària d’aquells que tenim el mateix objectiu, sense fissures. També cal orgull patriòtic (sovint semblem masoquistes, no?) i capacitat de visualitzar que és factible i senzill a l’hora que bo per a tothom qui viu a Catalunya.
Despres, ja decidirem qui i com ens goberna, ja vindran partits i tendències, econòmiques i socials, com a tots els païssos democràtics.

S

Simó

Igualada

11 de juliol 2009.10:12h

Respondre

De moment el missatge és clar: prioritzar la independència, tranversalitat política i augmentar la transparència en l’activitat política. M’hi apunto. Quan es concreti més poden venir... Llegir més decepcions? pot ser sí, aleshores potser m’esborri. Salut i independència.

R

Robert

Igd

11 de juliol 2009.00:04h

Respondre

Feia temps que no veia tanta gent de CDC i d’Unió junts en un acte a Igualada. No hi van faltar les famílies de CDC i d’Unió a la ciutat. Molts interessos conflueixen en que Reagrupament faci... Llegir més mal a un partit en concret. Per això sembla que alguns ja han infiltrat els seus membres a Reagrupament-Anoia. Molta sort a Reagrupament.

D

David

Igualada

10 de juliol 2009.22:09h

Respondre

No crec que hi hagi una formula màgica per aconseguir la independència. El com només n’és un i el Carretero ja ho va explicar: aconseguir la majoria parlamentària per poder celebrar un... Llegir més referèndum d’autodeterminació. No sé què més cal concretar.

Com s’aconsegueixen 68 diputats independentistes? Doncs que partits independentistes treguin 68 diputats. Repeteixo, no hi ha una formula màgica, simplement s’ha d’aconseguir i de lluitar perquè la majoria vulgui la independència, res més.

N

Narcís

Igualada

10 de juliol 2009.21:23h

Respondre

Em va agradar força. Va fer una radiografia de l’estat en que es troba Catalunya com a país, la identitat catalana, el fet diferencial, etc. Va dir veritats que segurament tots sabem però ningú... Llegir més diu. És cert, que pot ser no va dir el ”COM” però per com a bon metge va saber diagnosticar la malaltia, ara caldrà trobar entre tots el remei.

J

Jordi

Igualada

10 de juliol 2009.20:36h

Respondre

Una hora per dir-nos les bondats de l’independència de Catalunya. Discurs fluix. Això ja ho sé des dels 10 anys (aprox). Més del mateix. No va dedicar ni 5 minuts a explicar el ”COM”.... Llegir més Només ens va dir que calen 68 diputats per proclamar l’independència de Catalunya unilaterlament. Ja ho sabíem.
I com s’aconsegueixen 68 diputats independentistes?

D

Dani

Igualada

10 de juliol 2009.17:52h

Respondre

Força gent per escoltar un discurs molt fluix.
No vaig veure en cap moment una estratègia clara,el mateix carretero parla de que, això,allò, l’altre,... ho hauran de decidir els associats.
No... Llegir més es pot anar dient allò que tothom vol escoltar, sense després explicar com arribar-hi.
Ja veurem com acaba.

Sort

m

marc

10 de juliol 2009.17:26h

Respondre

Endavant les atxes, fora els botiflERCS

J

Josep M.

Igualada

10 de juliol 2009.16:46h

Respondre

Jo no hi era, però endavant Dr. Carretero.

J

Joan V.

Igualada

10 de juliol 2009.16:11h

Respondre

Jo també hi era, i com, suposo, la majoria dels que érem allà, no feia gaire falta que ens convencessin de res, però...

La música em va agradar i força, però a aquella tonada li vaig trobar a... Llegir més faltar alguna cosa. No demano solucions màgiques, se que es una feina feixuga, però en cap moment vaig tenir la impressió que es proposes alguna cosa ferma.

En un dels moments, en Carretero deia que donava suport als pro... (seleccions, etc) però que totes aquestes coses no acabaven de servir més que per fer bullir l’olla. Però com a mínim dona la sensació que es fa alguna cosa, que algú està fent accions concretes.

Suposo que, malgrat el parell de preguntes que es van fer en aquest sentit, ahir ”no tocava” mostrar estratègies. Personalment, i ja que estem en horari protegit faré servir un altre símil, em vaig quedar com quan després d’un bon dinar no puc prendre un cafetó d’aquells amb escuma.

Això sí, els donaré la meva confiança (sí, ja se que no la demanaven) i esperaré a veure propostes concretes

M

Manel

Piera

10 de juliol 2009.12:37h

Respondre

Hi havia unes 240 persones. Jo vaig comptar 190 cadires, totes plenes, i unes 50 persones dretes. L’acte va estar molt bé, el missatge és clar i ben estructurat. Reagrupament transmet honestedat... Llegir més i il·lusió. Faran forat a les properes eleccions al Parlament.

D

David

Igualada

10 de juliol 2009.11:32h

Respondre

Més aviat hi havia 250 persones, va haver-hi molta gent dreta aspectant l’acte.
Endavant Reagrupament, i molta sort!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.