TORNAR
PUBLICITAT

'Conviure amb la malaltia pulmonar obstructiva crònica MPOC'

Llibre escrit per professionals sanitaris anoiencs

societat
Dilluns, 15 juny 2009. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El Servei d'Atenció Primària de l'Anoia ha publicat la 1era edició del llibre: “Conviure amb la malaltia pulmonar obstructiva crònica MPOC”. Aquest llibre va adreçat als pacients que pateixen aquesta malaltia així com als seus familiars i / o cuidadors. Un personatge dibuixat, el pulmó.net és qui guia als lectors per tot el llibre, i els permet conèixer millor la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).

El pulmó.net

Portada del llibre

El pulmó.net és qui guia als lectors per tot el llibre, i els permet coneixer millor la malaltia. Explica en què consisteix aquesta malaltia, com es fa el seu diagnòstic i quins són els diferents tractaments a utilitzar, com són: l´abandonament del tabac, els exercicis de rehabilitació respiratòria, els bons hàbits alimentaris, els inhaladors a utilitzar i les diferents tècniques inhalatòries. També arla de l´oxigenoteràpia domiciliària, les vacunacions aconsellades, els signes d´alarma a tenir en compte, com es poden evitar les descompensacions de la malaltia, com abordar el sexe i com conviure amb els pacients. Per últim ens proporciona una sèrie d’adreces i webs d´interès.

Les malalties del sistema respiratori són un dels grups de malalties que produeixen una morbiditat i mortalitat més elevada a nivell mundial. Es troben dins de les malalties cròniques ateses amb més freqüència en atenció primària i és un dels principals motius de freqüentació hospitalària.

El tractament de la MPOC no és una intervenció sobre l’etiologia de la malaltia, sinó que va dirigit a preservar la funció pulmonar, millorar la simptomatologia, prevenir i detectar precoçment les complicacions, augmentar la qualitat de vida i la supervivència. D'altra banda s'ha demostrat que els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica es beneficien de programes de rehabilitació respiratòria, ja que milloren la funció muscular, la capacitat d'esforç i redueixen els recursos sanitaris.

El grup de treball de MPOC en Atenció Primària ha iniciat un estudi que planteja millorar la qualitat de vida de les persones afectades de MPOC millorant la capacitació del pacient cap a la seva malaltia.

Perquè donar-ho a conèixer en forma de llibre?

La MPOC és una malaltia que produeix un impacte substancial en les activitats habituals de la vida diària, moltes de les quals poden no ser possibles en pacients amb malaltia greu, o haurien de ser modificades en pacients amb malaltia moderada. Pot ser de gran utilitat instruir als pacients en estratègies per al maneig dels problemes de la vida diària i sobre com afrontar aquest tipus de dificultats. En la pràctica diària, el personal sanitari ensenya als pacients individualment a modificar els hàbits de vida que comporten un risc per a la seva salut (tabac, exercici, compliment del tractament, dieta..). Aquest propòsit resulta fallit en nombroses ocasions i el pacient segueix sense realitzar canvis actius. És per això que volen oferir des de l’Atenció Primària un altre mètode de treball que s’integri en la dinàmica assistencial del centre de salut.

Equip de treball

El grup de treball que ha participat en la seva el.laboració ha estat format per professionals de diferents estaments del nostre àmbit sanitari: Dra. Aurora Garriga, Sra. Maite Raga, Sra. Montse Sallés, Sra. M.Alba Cuenca, Dra Mª José Garcia, Dr. Victor López, Sra. Dolors Solé, Dra. Carmen Ruiz, Dra. Judith Ginesta, Sra. Mª Angels Gibert, Sra. Anna Bonet i Sr. Ferran Villavecchia.

La il.lustradora ha estat la Sra. Purificación Capitán Díaz, veïna de Vilanova del Camí, que ha creat el personatge: pulmó.net.

SAP Anoia


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.