TORNAR

Només tres municipis anoiencs no superen la mitjana catalana de participació el 9-N

Igualada, tercera capital de comarca amb més sí-sí sobre el cens de 2012

politica
Dijous, 13 novembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L'Anoia va ser la dotzena comarca amb un percentatge més baix de doble resposta afirmativa en el 9-N, amb un 82,42%, però queda per sobre de la mitjana catalana, d'un 80,76%. Pel que fa a localitas, només tres van quedar per sota de la mitjana nacional en participació

L'Anoia és la sisena comarca que va ser més rotunda en el sí-sí de la demarcació de Barcelona. Amb quasi el 83% de 'sí-sí', el territori anoienc quedava per darrere del Maresme per escassos punts. En canvi, Igualada, la capital, figura entre els caps de comarca de la demarcació amb un percentatge de doble 'sí' més alt sobre el cens de les autonòmiques de 2012: 47,9%. Només Vic, amb un 60,9%, queda més amunt. I a nivell de Catalunya, entre les ciutats importants, Igualada fins i tot supera a Girona, que té una xifra lleugerament inferior, 47,5%. Josep Maria Oller, coordinador comarcal, lamenta que ha estat impossible "aconseguir un cens de garanties per establir una comparativa clara amb les xifres del 2014, sumant persones amb NIE i la franja dels 16 als 18 anys". En tot cas, les aproximacions que es poden fer a partir del cens que es va utilizar a les autonòmiques del 2012, aboquen que només tres punts de l'Anoia han estat per sota de la mitjana catalana de participació, que és poc més d'un 36%. Es tracta de Montbui, Vilanova i Cabrera d'Anoia.

Montbui, Vilanova i Cabrera d'Anoia, amb un 29,1, un 29,3 i un 30,18% de participació sobre el cens de 2012 van ser les poblacions on menys incidència va tenir el procés participatiu. Queden més d'un 6% per sota de la participació mitjana de Catalunya. També van ser les poblacions que menys percentatge de doble 'sí' hi va haver. Vilanova del Camí, un 65,90%, tres punts més Montbui i quasi un 75% ja Cabrera d'Anoia.

En participació positiva, les zones de l'extrem nord de la comarca van ser les que -sempre en base al cens de les darreres autonòmiques- van tenir més ciutadans a les urnes. Sant Pere Sallavinera va arrossegar 104 persones a les urnes, que és un 74,1% dels possibles electors. Just darrera, amb un 73,1%, hi ha Castellfollit de Riubregós, i amb un 71,7% Carme i quasi amb la mateixa xifra La Llacuna. En aquestes dues poblacions, més de 400 persones van anar a votar. En quan a vots afirmatius, la població més independentista és Pujalt, amb un 94,30%.

Potència del 'sí-sí'

A Igualada, el sí-sí, va aconseguir 13.367 vots. Més del doble del que han aconseguit les primeres forces municipals en les dues darreres eleccions. Fins a 22 municipis, el sí-sí supera la força guanyadora en vots de les darreres municipals, entre ells Capellades, Piera, Masquefa o Vilanova del Camí. L'Anoia és una de les comarques del doble 'sí', però també la cinquena on hi ha hagut una xifra més important en la categoria d"altres", un 3,63%. Josep Maria Oller comenta que "en aquesta categoria, hi havia autèntiques estupideses escrites o també persones que s'havien errat i posat 'no-no'".

Bloqueig de telèfons

Els darrers dies s'ha parlat en alguns mitjans de la intervenció de mòbils de persones de l'ANC. Josep Maria Oller confirma que "a partir de les 9 del matí de dissabte ens en vam adonar que el telèfon d'una de les nostres coordinadores estava punxat. Ja havíem fet la feina abans i havíem adquirit un segon mòbil pel que pugués passar", El coordinador comarcal del dispositiu afirma que "almenys a dues persones més els va passar el mateix. A les 11 de la nit del diumenge va anar de baixar. Però no m’hi vull trencar el cap".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.