TORNAR

Savall: 'no' al Premio Nacional de Música

Refusa el premi per mostrar el seu desacord amb la política cultural espanyola

cultura
Dijous, 30 octubre 2014. 14:30. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Jordi Savall ha donat carbasses al Ministerio de Cultura que dirigeix José Ignacio Wert. El músic igualadí refusa el Premio Nacional en desacord amb la política cultural del govern espanyol i denuncia el menysteniment als artistes

Per carta. El compositor i intèrpret igualadí Jordi Savall, de 73 anys, ha decidit dir 'no' al guardó que li atorgava el Ministerio de Cultura. El Premio Nacional de Música en la modalitat d'interpretació tenia una dotació de 30.000 euros i el cèlebre anoienc l'ha rebutjat en una carta adreçada José Ignacio Wert, el ministre d'Educació i Cultura.

Savall argumenta que l'estat és un dels causants del "dramàtic desinterès" en la promoció de l'art i els seus creadors i acusa a les autoritats de "greu incompetència". El musicòleg igualadí, un dels més anomenats intèrprets i recuperadors de la música antiga al món, afegeix que hi ha una "política de menysteniment del govern espanyol a la immensa majoria dels músics".

Tot just es coneixia ahir que el Ministerio guardonava a Savall amb el Premio Nacional de Música. El text esmentava la concessió del premi per "ser un dels grans intèrprets del nostre temps" i es parlava de "la infatigable tasca en la recuperació i difusió del nostre patrimoni musical, que ha portat a través dels cinc continents durant quatre dècades".

Medalla d'Or de la Generalitat

Recentment, Savall sí que va recollir i agrair la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya en reconeixement a la seva trajectòria. L'igualadí està al capdavant de la formació Hespèrion XXI i la Capella Reial (que acaba de fer les Noces d'Argent) . Va rebre amb la seva esposa, Montserrat Figueras, el 2008, el reconeixement de l'Unesco d'Artistes per la Pau. I l'any passat, l'escriptor franco-libanès Amin Maalouf li va posar la insígnia de Cavaller de la Legió d'Honor francesa.


4 Comentaris

G

Gina

Igualada

31 d'octubre 2014.18:45h

Respondre

Felicitats al Mestre per aquest acte de de rebuig que tan dignament ha fet del premi Nacional de la Música que li atorga el Ministerio de Cultura .
Molts hauríem de seguir l’... Llegir més exemple de plantar cara a aquestes injustícies flagrants ,en front la defensa de les nostres creences en qualsevol dels àmbits en que ens movem.
En quantes ocasions més d’un ha elevat el crit al cel ,davant les mutilacions i traves que darrerament esta patint la cultura del nostre país , però malauradament queda en això, un crit, però no ens mobilitzem.
Per això davant del coratge d’una persona ( qualsevol que fos, però en aquest cas , una eminència con en Jordi Savall, ho fa més evident) em trec el barret i el felicito i espero que molts de nosaltres seguim l’ exemple en les reivindicacions d’ allò que creiem just, en qualsevol esfera que sigui

j

josep m. torras payerol

Igualada

31 d'octubre 2014.12:30h

Respondre

Que no esperi que ses ”eminències” entenguin el gest de la renúncia.

La rigidesa mental i la facilitat de les seves butxaques, no abasten l’altruisme, que és una altra manera de veure... Llegir més les coses pensant en el bé comú.

Creuran que és estúpid per no acceptar els diners i és que qui es prostitueix habitualment, no pot entendre que hi hagi gent, amb una dignitat que no te preu!

Felicitats mestre!

A

ALBERT

31 d'octubre 2014.09:04h

Respondre

BRAVO

J

Josep d'Orpí

Orpí

30 d'octubre 2014.20:15h

Respondre

Bravo mestre Savall!!. Aixó es tenir-los ”ben posats”

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.