TORNAR
PUBLICITAT

Un any d'èxits al restaurant La Tossa

S'ha incrementat en un 80% les visites a l'espai

societat
Dissabte, 25 octubre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquest dissabte dia 25 d’octubre es celebra la Festa del Primer Aniversari del restaurant, amb activitats gratuïtes, per a totes les edats, a l’entorn natural de la Tossa

Tot just farà un any que es va inaugurar el Restaurant La Tossa, ubicat en el conjunt preromànic de la Tossa de Santa Margarida de Montbui, datat dels segles X i XI, en el mateix emblemàtic restaurant-refugi que va romandre tancat durant quasi 15 anys i que es va rehabilitar amb la col•laboració de l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui i la Fundació la Tossa. L’objectiu no era només reobrir aquest restaurant, sinó revitalitzar i dinamitzar l’entorn natural de la Tossa amb diferents activitats culturals, esportives, històriques, geològiques, espirituals… aptes per a tots els públics, que posen de relleu l’importància d’aquest simbòlic paratge de la comarca de l’Anoia.

En motiu del seu primer aniversari, aquest dissabte 25 d’octubre es duran a terme una sèrie d’activitats, totes gratuïtes, obertes a tots els públics i a les que tothom hi està convidat. Entre les activitats que es faran en aquest dia festiu, a partir de les 6, trobem la narració de contes, de la mà d’Anna Garcia acompanyada de la il•lustradora Elisabet Serra, una xocolatada infantil i familiar “per llepar-se els dits”, també, el concert “1714. Terra de Guitarra” a càrrec de David Murgades, tot seguit el concert Afro-Flamenc amb el so de Kidi i, més tard, podrem gaudir del concert de The Xonses. Per acabar, DJ fins ven entrada la matinada. A més, durant tota la tarda i la nit es serviran entrepans de botifarra nostrada i cervesa Moritz, a un preu molt assequible. Com si fos poc, els assistents a la festa d’aniversari podran lliurar una butlleta amb la qual entraran al sorteig d’un sopar per a dues persones, que se celebrarà el dia 28 d’octubre.

Després d’aquest primer any en funcionament, Salva Millera, director del projecte, valora “molt positivament” l’any inaugural. “El restaurant ha sigut un èxit, un èxit que rau molt en la gent; la gent estava esperant poder tornar aquí per recuperar aquest restaurant que havia sigut molt emblemàtic”. Afirma, a més, que s’han assolit els objectius que es van marcar des d’un bon principi: “comencem amb la idea de no només treballar de portes endins, sinó tenint en compte que estem en un espai amb molts interessos a part del gastronòmic: esportiu, cultural, geològic, espiritual, històric… Llavors, intentem ser sensibles a aquest interessos múltiples que té la muntanya en sí. Som molt sensibles, també, amb els infants, venim del món de l’educació i les escoles saben que aquí els cuidem”. I és que durant aquest any s’ha incrementat en un 80% l’assistència a la Tossa, cada setmana hi passen unes 250 - 300 persones —12.000 a l’any, aproximadament—, per gaudir d’un bon àpat i passar el dia en aquest paratge natural de tanta rellevància a l’Anoia. A més, tal com apunta Millera, “cada cop ve més gent de fora, més estrangers, ben documentats, que saben on venen i què venen a veure”. Per tant, es pot considerar que la iniciativa ha estat tot un èxit, tant pel propi restaurant, com per la dinamització de l’entorn de la muntanya, consolidant-la com a lloc de referència a la comarca. Un altre dels èxits d’aquest projecte és el tipus de cuina que es fa, una cuina de proximitat, local: “estem parlant d’una cuina mediterrània de mercat. Tenim un molt bon cuiner, Nacho Garcia, que ha fet una gran feina, aquest també és un dels motius de l’èxit. Oferim una gran varietat de plats, són racions abundants, cuina mediterrània de mercat, elaborada, treballada, amb gust, amb presentació. Més del 90% dels nostres plats es fan en el moment, dóna frescor, tarannà…”.

Ara, després d’aquest primer any de treball, es proposen tornar a despuntar amb algunes idees que, potser, es faran realitat: “Una idea, és fer la “tirolina” (pont tirolès) més llarga d’Europa, d’uns dos quilòmetres. Geogràficament, tenim les condicions per poder fer un recorregut aeri, tot amb la idea de posar la Tossa al ‘mapa de Catalunya’. Això, però, s’ha de fer amb la implicació municipal, del consorci, depèn de propietaris, de gent, de polítics… de moltes coses”.

L’inici del projecte

Com és sabut, l’antic restaurant de la Tossa va tancar ja fa uns anys i així va romandre durant quasi 15 anys. Els propietaris de la muntanya de la Tossa, la Fundació la Tossa, es va veure sense recursos per reobrir-lo i la solució va passar per formar un consorci amb l’Ajuntament de Santa Margarida de Montbui que, a través de subvencions i ajudes econòmiques, principalment, de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, va dur a terme una reforma estructural de l’edifici amb l’objectiu de dinamitzar i revifar aquest espai. Un cop fetes les reformes, es va obrir un concurs públic per adjudicar la gestió del restaurant. L’únic candidat que s’hi va presentar va ser la cooperativa Frescoop que, evidentment, va guanyar el concurs i va començar amb la gestió del restaurant on, primerament, calia fer la instal•lació: “vam haver de fer tot el que seria la instal•lació del bar; barra, maquinària, mobiliari, instal•lació de llum i aigua… amb la col•laboració de Ricard Vila, dissenyador que ens ajuda a donar-li una mica de forma a aquest lloc i, també, de Cesc Boria, l’enginyer d’obra. Tot plegat va requerir una inversió de 100.000 euros, que vam aconseguir a través d’una banca ètica amb micro-avals dels mateixos treballadors de la cooperativa”. Un cop fet tot això, va arrencar el projecte que, al cap i a la fi, no pretenia ser més que una oportunitat de generar llocs de treball a la comarca i enriquir el patrimoni.

Un innovador model empresarial

El finançament per tirar endavant aquest projecte ve de la mà de Coop57, una banca ètica que té els seus orígens a Catalunya. Coop57 els va finançar la iniciativa amb l’única condició d’avalar-la amb una nòmina dels treballadors de la cooperativa. “L’únic que ens van demanar és l’aval de la nòmina dels treballadors de la nostra cooperativa, cada un dels seus socis ha d’avalar la cooperativa, no amb el seu patrimoni, sinó amb la nòmina dels treballadors i en el moment que deixen de ser socis de la cooperativa se’ls hi treu aquest aval”. Tal com afirma Millera, “és un model totalment diferent, molt creatiu, molt innovador: la unió fa la força i la implicació dels treballadors de l’empresa pot fer que funcioni o no funcioni. És un model que no es coneix gaire, però mostra que hi ha altres maneres de fer negoci, no només des del capital. Si això no funcionés i no poguéssim tornar els diners, el banc retiraria les nòmines d’un mes dels treballadors”.

Així, després d’aquest primer aniversari, el Restaurant La Tossa vol seguir al peu del canó: “volem seguir treballant. L’únic objectiu que tenim amb tot això és tindre feina i donar feina, poder generar llocs de treball i riquesa al patrimoni, sempre des d’una política de proximitat”.

Xènia Castillo


1 Comentaris

P

PEPITA

IGUALADA

27 d'octubre 2014.10:02h

Respondre

ENHORABONA I ENDAVANT AMB EL PROJECTE.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.