TORNAR

Prop de 1500 persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental reclamen els seus drets a Igualada

En el marc de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que va comptar amb la presència del conseller de Salut Boi Ruiz.

societat
Diumenge, 12 octubre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Amb el lema "Construïm una nova salut mental, ara sí", prop d'un miler i mig de persones del moviment social de persones amb problemes de salut mental i les seves famílies, juntament amb els professionals socials i sanitaris del sector, es van aplegar ahir dissabte al Parc de l’Estació Vella d’Igualada, en el marc de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que s'ha celebrat per primera vegada a la capital de l'Anoia, organitzat per la Federació Salut mental Catalunya (SMC) i l'Associació per la rehabilitació del malalt mental de l'Anoia (ARMPA), amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Igualada. L'acte va comptar amb la presència del conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, que es va comprometre a augmentar els serveis i apropar-los a cada territori, i a incrementar la participació del col·lectiu en la presa de decisions.

Prop de 1500 persones van participar a la jornada

El conseller va atendre les demandes -històriques- del col·lectiu de la salut mental, que reclama construir una nova manera d'entendre i atendre a les persones i a les seves famílies, i a contribuir a la recuperació de les persones amb problemes de salut mental, més enllà de la prestació de serveis, recursos i tractaments. Les demandes van sortir de llavis de Jessica Ruiz, presidenta de l'Associació per la rehabilitació del malalt mental de l'Anoia (ARMPA), i del president de la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), Xavier Trabado. Jessica Ruiz va fer un esment per "totes aquelles persones que treballen i lluiten perquè totes aquestes persones puguin viure dignament", afegint que "no reclamem privilegis, sinó drets, que són nostres", tot demanant a les institucions "que vetllin per aquests drets, perquè volem continuar en la nostra lluita contra l'estigma". Per la seva banda, Xavier Trabado va reclamar, en nom del col·lectiu de salut mental “que es recuperin els nivells d’atenció en salut mental i la freqüència de les visites” i es doni resposta “al finançament del món associatiu i buscar solucions als endarreriments en els pagaments de Benestar Social, perquè sinó, no podem continuar amb la nostra feina”. Trabado destacà la feina feta amb el Pla Integral de Salut Mental de la Generalitat, tot reclamant que al 2015 s’abordi de manera decidida la reconversió de la llarga estada. El president de la Federació SMC denuncià la reforma del Codi Penal que prepara el Govern espanyol, que ha qualificat com una “aberració jurídica perquè associa erròniament trastorn mental i violència”. Trabado va assenyalar que "tenim una gran oportunitat de transformar el sistema i que tots poguem viure millor".

El conseller de Salut, Boi Ruiz va respondre a les demandes remarcant que “hem d’abordar la salut mental com a repte i no com a problema” tot afegint que “la salut està en totes les polítiques”, posant l’exemple del dret a una feina: “no hi ha inserció social sense inserció laboral”. El conseller va assenyalar que "tenir cura de la salut mental no vol dir tenir cura de la malaltia". El conseller es va comprometre davant el miler i mig d'assistents a l'acte "a millorar els serveis en salut mental i a apropar-los a cada territori, així com a fer participar el col·lectiu de salut mental en els processos de presa de decisions de l’administració i l’àmbit polític". Boi Ruiz va manifestar "que el fet que la gent demani l'atenció a la salut mental de proximitat és un bon canvi, un canvi de paradigma, ja que abans les famílies, si tenien un malalt, ho amagaven. Aquest és un signe de canvi, d'una nova salut mental". Per la seva banda, l'alcalde d'Igualada Marc Castells, va aplaudir "als pares i mares i familiars que durant molts anys han treballat per superar el que era un estigma". Castell demanà nous serveis i millores per la ciutat i l’Anoia, i ha ofert Igualada com a localitat que aposta que la salut mental, remarcant que Igualada "és una ciutat on es viu bé, molt bé".

L'acte ha estat conduït per l'actor igualadí Joan valentí i ha comptat amb la participació del periodista Xavi Coral, que ha llegit el manifest del Dia Mundial, en el qual es demana treballar intensament en el desenvolupament del Pla Integral de Salut Mental, destinar bé els recursos tècnics i econòmics necessaris, i donar suport a la tasca de les associacions. En el transcurs de l'acte també han participat el cantant Rikki, que ha interpretat la cançó “I què si” composada expressament per a SMC, la colla gegantera El Bisbalet, el grup de percussió BATinKAT i el còmic calafí David Vilaseca, que ha amenitzat el dinar.

En aquest enllaç podeu veure una galeria d'imatges de la jornada.



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.