TORNAR
PUBLICITAT

L'Alta Segarra podria ser comarca el 2015

Inclouria set municipis i es podria ampliar a Veciana, Torà i Biosca

societat
Dijous, 2 octubre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'Alta Segarra, amb els pobles de l'extrem nord de l'Anoia, podria ser una realitat el 2015. Si el Moianès i el Lluçanès havien avançat la seva intenció de constituir-se en comarca per mitjà de la llei de consultes, el Tribunal Constitucional ha aturat aquesta opció. En canvi, la comarca que orbitaria entorn de Calaf ho seria a través de la Llei d'Ens Locals

Calaf seria la capital

Després de les properes eleccions municipals podria constituir-se definitivament un nou ens comarcal a Catalunya, la 42ena comarca amb capital a Calaf i que reuniria les poblacions de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca. Són set: Calaf, Els Prats de Rei, Pujalt, Castellfollit del Riubregós, Calonge de Segarra, Sant Martí de Sesgueioles i Sant Pere Sallavinera. Podria afegir-s'hi Veciana. Aquesta nova comarca administrativa es concretaria així a partir del juny del 2015.

Joan Caballol, tinent d'alcalde de Calaf, explica que "el procés serà diferent al Moianès i al Lluçanès. Per nosaltres no hi haurà una llei específica". Aquestes comarques volien constituir-se mitjançant una consulta, però l'actuació del Tribunal Constitucional que ha suspès la llei -i el decret de convocatòria del 9-N- les ha afectat de retruc. Caballol espera que la concreció de l'Alta Segarra es produeixi a través de la Llei d'Ens Locals. L'avantprojecte contempla diverses casuístiques. El cas de l'Alta Segarra té a veure també amb la instauració de les vegueries, ja que un cop es creessin, les set poblacions passarien a formar part de les Comarques Centrals, mentre la resta de l'Anoia ja ha manifestat que no vol pertànyer a aquesta demarcació. En tot cas, "no ens faria res que fos mitjançant una consulta".

La nova comarca podria no ser sols dels set municipis de la Mancomunitat Intermunicipal Voluntària Segarrenca, sinó també Veciana. En el cas de concretar-se la divisió en vegueries i que es fes la vuitena, el Penedès, aquesta població veuria amb bons ulls afegir-se a les altres set del nord de l'Anoia. Caballol no descarta que Torà de Riubregós i Biosca, que fa poc van votar per deixar la Segarra i entrar al Solsonès, s'incloguessin a l'Alta Segarra. Aquesta opció els mantindria dins les Comarques Centrals.


4 Comentaris

p

pages

5 d'octubre 2014.10:04h

Respondre

alsa manela!mes funcionaris, mes sous, mes gastos. Jo estudiaria tambe una sub-comarca amb capital a Pujalt i naturalment amb un edifici propi ple d´escribents amb els seus ordinadors i tot el que... Llegir més fagi falta. Com deu interessar aixó amb uns quants...Estem ben arreclats!

F

Felip

Calaf

3 d'octubre 2014.11:30h

Respondre

Gerard: tot i que jo també veig molt poc probable la constitució d’aquesta comarca, demostres molt desconeixement al comparar Calaf amb La Llacuna. Així ràpidament, només dir que Calaf té el... Llegir més triple de població (sense comptar altres municipis), i que realment JA exerceix com a capital d’una àmplia zona geogràfica que, i aquí és on ve l’inconvenient a ulls administratius, no té la població que tenen altres zones.

Joanma: pel fet de passar a ser capital, Calaf no s’allunyaria d’Igualada en termes geogràfics ni tampoc de Manresa, així que mantindria allò que ara ja li ofereixen. Així que la teva pregunta no té cap sentit. Ara, al ser capital, és de preveure que disposaria d’alguns serveis que a dia d’avui no té, ja que pertoquen als caps de comarca. Per tant, poc o molt hi guanyaria, clar. Un clar exemple és el tema dels Mossos... que, com a actuació ràpida, a l’Alta Segarra has de comptar que triguen uns 45 minuts en personar-se al lloc dels fets, habitualment robatoris (veure episodis constants de robatoris de catenàries del tren, per exemple).

I com a resum, això: fum del senyor Caballol (perquè entenc que la font de tota la notícia és ell exclusivament, oi?). L’Alta Segarra té molt difícil de constituir-se en comarca degut al seu poc pes demogràfic, no per cap altra cosa. I sobre la possible incorporació de Torà i Biosca... quan ni tan sol volen estar a la MIVS i acaben de passar-se de la Segarra al Solsonès... no cal ni parlar-ne. Qualsevol mínimament informat sap que no en volen ni sentir a parlar. Així que res. No és que no arribem als 20.000 habitants que es van fixar com a mínim; és que amb prou feines superem els 5 o 6.000.

J

Joanma

=ada

2 d'octubre 2014.12:00h

Respondre

Calaf seria una capital de comarca molt petita. No els atrau mes tenir una capital de 40.000 habitants?.

G

Gerard

Igualada

2 d'octubre 2014.08:45h

Respondre

Perdó però no puc parar de riure. Algú es creu que un govern com el català que s’ha passat quatre anys retallant es posarà ara a crear noves estructures amb el cost econòmic que això té ?... Llegir més Una altra cosa és que es vulgui fer contenta a la gent del territori i es facin volar coloms de temes que tothom sap que no es poden complir. No menteixi més, senyor Caballol. Falta poquet per a les eleccions municipals, però si Calaf és la capital de l’Alta Segarra, La Llacuna pot ser-ho de l’Alta Ancosa...

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.