TORNAR

Es presenta el llibre que fa memòria del poble abandonat d'Esblada

Molts descendents dels seus habitants viuen a l'Anoia

cultura
Dimarts, 23 setembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Esblada, a la vora de la Llacuna, és un de les 29 viles abandonades catalanes que apareix a 'Els pobles oblidats', un recull de relats sobre aquests llogarets. Joan Pinyol, escriptor capelladí, ha escrit sobre Esblada i el diumenge vinent es fa la presentació del llibre.

A les 11 del matí d’aquest proper diumenge 28, després de la missa que se celebra a l’església romànica cada final de mes i que aplega els veïns dels masos propers al que avui és el poble abandonat d’Esblada, tindrà lloc la presentació del llibre 'Els pobles oblidats', que ha publicat Edicions Sidillà aquest 2014 i que recull les cròniques de 29 viles abandonades de Catalunya, entre les quals Esblada (a l’Alt Camp), una mica més enllà de la carretera de Miralles i a prop de la Llacuna.

Durant l’acte intervindran els escriptors Xavier Cortadellas (un dels dos coordinadors del llibre) i Joan Pinyol, autor de la crònica “Un passat a canvi d’un feix de bitllets” que el capelladí va dedicar a Esblada després d’haver parlat amb diverses persones que hi van viure i de documentar-se en diverses fonts. També es donarà veu a totes aquelles persones que tenen algun vincle directe amb el poble abandonat, es comentaran les causes que van provocar que avui no hi visqui ningú i es projectaran imatges antigues del poble. Entre els assistents hi haurà els descendents de Cal Gol, una de les cases que va ser punt de trobada del poble i que després van obrir el parador “El Bon Rovelló” situat a l’antiga escola, entre la carretera que va d’Igualada a Valls i l’església romànica. L’acte és obert a tothom, sobretot a aquelles persones que guarden encara una vinculació directa amb el que va ser Esblada.

Avui en dia, molts descendents dels habitants del vell poble viuen a diverses localitats anoienques. Esblada ha estat notícia darrerament per ser un dels més de cent pobles catalans abandonats que estan en venda com a conjunt rural. Capitalistes russos, noruecs i anglesos, podrien estar a la vora d'adquirir aquest nucli a cavall entre l'Anoia i l'Alt Camp.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.