TORNAR

El Parlament vota la llei de consultes

Alba Vergés: "viurem un dia històric"

politica
Divendres, 19 setembre 2014. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Aquesta tarda s'aprovarà la històrica llei de consultes al Parlament de Catalunya. Un moviment que ha de ser seguit per la convocatòria de la consulta i un més que probable bloqueig per part de l'Estat espanyol. Representants anoiencs que estan o han estat a la cambra catalana ens expliquen les seves sensacions

Els diputats anoiencs, en una foto recent

En unes poques hores, el Parlament de Catalunya votarà i tirarà endavant la llei de consultes. Una llei que ha d’emparar la votació del proper 9 de novembre. La convocatòria espera la firma del president de la Generalitat, Artur Mas. Des de Madrid, la intenció és impugnar la llei immediatament i la cúpula governamental podria reunir-se en qüestió d’hores també per iniciar el procés amb el Tribunal Constitucional. Per la seva part, el president català podria retardar la firma de la convocatòria com a moviment tàctic, de manera que a Madrid no es pugui impugnar res encara.

A la votació d’aquesta tarda hi serà la diputada igualadina Alba Vergés (ERC). La representant anoienca explica que ha quedat clar “que ningú que estava dins el pacte de data i pregunta del 12 de desembre està disposat a trencar-lo, sinó tot el contrari, som més forts i estem més units que mai en allò que cal que ens unim”. “Tot i no ser iguals, UDC, CDC, ERC, ICV, EUA, CUP i alguns del PSC o no adscrits vam votar a favor de tirar endavant amb tot el suport del Parlament a aquelles decisions que es prenguin. La Llei de Consultes, que a més a més, afegirà tots els diputats del PSC en la seva aprovació” recorda. El procés que viu el país “és històric i meravellós”.

Marina Llansana: “les amenaces de Margallo són estratègia”

L’ex diputada d’Esquerra Marina Llansana, que va ser al Parlament fins el 2010, té la seguretat que el camí que pren el Parlament té avals. Recorda que “la declaració de sobirania que es va aprovar el gener del 2013 donava prioritat al marc legal català” i aquest mateix marc legal donaria empara a la consulta. La llei ha passat el Consell de Garanties Estatutàries. El que cal ara “és la unitat política”. Pel que fa a les amenaces del ministre Margallo sobre la suspensió de l’autonomia, la igualadina les veu com “estratègia” i que “si hi ha fermesa, no actuaran contra la majoria”. Creu que “la comunitat internacional està amb la democràcia”.

Teresa Estruch, a favor, però escèptica

La masquefina Teresa Estruch va ser diputada al Parlament pel PSC fins fa quatre anys, també. “No sé exactament el contingut de la llei de consultes, però crec que votaria afirmativament”. Ara bé, es mostra escèptica sobre la reacció espanyola: “Veig molt difícil que es pugui fer. Està tot a punt perquè no es pugui fer. Els mecanismes de l’estat no ho permetran”.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.