TORNAR

Les opcions davant la consulta porten 200 persones a l'Ateneu

Josep Miserachs, Manuel Puerto i Antoni Castells expliquen els seus arguments

politica
Dimecres, 17 setembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
L'acte organitzat pel Casal Independentista La Teixidora d'Igualada va reunir 200 persones al Teatre Municipal de l'Ateneu. El públic va interpel·lar als tres convidats després de la xerrada per canviar punts de vista sobre l'escenari polític que s'obre

Manuel Puerto, de Súmate

Els tres protagonistes, en el torn de preguntes

El Teatre Municipal l’Ateneu va ser un espai de debat sobre com avançar cap a la consulta per la independència i quines són les diferents opcions. Tres persones de tres perfils diferents, el regidor igualadí Josep Miserachs (UDC), el membre de Súmate Manuel Puerto i l’ex conseller d’Economia Antoni Castells (PSC) van intervenir davant unes 200 persones. En el torn de preguntes, van respondre als assistents sobre diferents elements del procés. L’acte, plantejat per als indecisos, forma part del programa del Casal Independentista La Teixidora d’Igualada, dins la campanya “Voler és poder”

Va arrencar amb les intervencions Josep Miserachs, que va admetre que la seva condició de militant d’Unió “un partit que no té una posició clara en el tema de la independència” era un fet determinant en que fos un dels convidats. El primer tinent d’alcalde d’Igualada es va presentar com un independentista sense complexos i va recordar amb frases de Josep Carrasco i Formiguera, el fundador dels democratacristians, que els objectius fundacionals del partit són aquests: “la plena llibertat de Catalunya”.

Després va venir el torn de Manuel Puerto, de Súmate, que va deixar pas després a Antoni Castells. L’ex conseller va remarcar la necessitat “de no dividir el bloc que està a favor de la consulta. La línia divisòria que estableix ara la política nacional és estar a favor de la consulta. No podem dividir aquest bloc” i també la importància de “vetllar pel reconeixement internacional”. Interpel·lat pel públic, sobre si la independència catalana seria acceptada per Alemanya, que veuria sorgir llavors aspiracions als ‘lander’, Castells va replicar que “ja hauríem volgut la descentralització alemanya. Baviera és una potència econòmica, però sap que amb el govern federal alemany la seva capacitat de cara a créixer encara és més gran”.

Manuel Puerto: “volem un poder que emani del poble”

El convidat pertanyent a la plataforma cívica Súmate, formada per persones d’orígens espanyols que aposten per la independència, va manifestar que “el meu anhel és votar el 9-N”. Puerto, que ha treballat durant dècades al sector bancari i és coneixedor dels seus mecanismes, creu que les elits de Madrid “no són tan nècies com per no veure el problema”. Va recordar que l’actual legalitat, la constitució, ve de la Transició tutelada pels militars. Ara cal trencar aquesta legalitat i amb la independència “construir unes lleis catalanes pròpies, que emanin del poble”. Davant una pregunta del públic, va demanar “no menysprear Espanya. Hi ha molta gent que hi té les seves arrels”.

A les reunions i trobades de Súmate amb veïns “ens dediquem a parlar i aclarir dubtes entre aquestes persones de parla castellana”. Tarragoní, Manuel Puerto es mou pels barris de la seva ciutat en aquestes xerrades. Precisament a Tarragona hi va haver l’acte del grup espanyolista Societat Civil Catalana: “van fer un assaig i van demanar voluntaris. Van aconseguir-ne 200 per l’assaig, però només n’hi van anar 50 i d’aquests, quan van veure que haurien de sostenir una senyera... van quedar-ne 22. Haurien preferit l’espanyola amb el pollastre”. Per Puerto, el gruix de seguidors de SCC volen un espanyolisme més pronunciat. A l’amfiteatre “hi caben 800 persones... i no estava pas ple”. El missatge de Súmate no és només econòmic. Al parer de Puerto “a l’inici sí que es parlava més de l’economia, de l’expoli fiscal, de les pensions, però la qüestió és que la base és una: pel fet de parlar castellà, no pots quedar fora del procés. La gent entén que és un factor de dignitat, com s’ha vist des de la sentència de l’Estatut”.


1 Comentaris

P

Pere

Igualada

17 de setembre 2014.09:45h

Respondre

Felicitats per l’acte, tots tres ponents van estar a l’alçada i també als membres de ”Sabor de Gracia” que van cloure l’acte engrescant a la gent.
Crec que érem força més de 200... Llegir més persones.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.