TORNAR

Els diputats anoiencs afronten una setmana decisiva al Parlament amb la consulta a l'agenda

Calbó assegura que s'impugnarà immediatament la llei de consultes

politica
Dimarts, 16 setembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La llei de consultes pot aprovar-se divendres vinent. La diputada de CiU Maria Senserrich avisa que els passos estan marcats i que tenen el mandat popular d'aconseguir que es voti el 9 de novembre. Per la seva part, el també anoienc Pere Calbó (PPC) avisa que no hi pot haver una legalitat alternativa a l'espanyola i que s'impugnarà immediatament la llei

Pere Calbó, un dels homes forts del PP a la cambra catalana

Maria Senserrich, diputada de CiU al Parlament

Els tres representants de l'Anoia al Parlament de Maria Senserrich, Alba Vergés i Pere Calbó afronten una setmana històrica al Parlament de Catalunya. L’aprovació de la llei de consultes que farà la cambra catalana pot donar pas a la convocatòria de la jornada electoral del 9-N per part del president Artur Mas. La llei ha de ser aprovada pel bloc sobiranista (CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP) amb el suport del PSC. Tindrà el rebuig frontal del PP. El diputat popular igualadí Pere Calbó ja anuncia que "si hi ha una aprovació i publicació 'exprés' hi pot haver una impugnació 'exprés'".

Al Parlament s'obria ahir un curs polític tan apassionant com decisiu, marcat pel Tricentenari del 1714 i, amb això, el rerefons d'una Diada marcada per una manifestació on una part important del poble català va mobilitzar-se per recuperar la sobirania nacional. La consulta per la independència el proper 9 de novembre és la fita que s'ha marcat l'actual Govern i aquesta setmana es determinarà com encarar-la. Anoiadiari ha parlat amb dos dels tres diputats anoiencs a la cambra catalana, Maria Senserrich i Pere Calbó.

Malgrat el clam popular de la Diada, el govern espanyol i el PP català s'han enrocat contra la celebració de la consulta, que consideren il·legal. En espera de l'aprovació de la llei, Pere Calbó avança que "per molt que es faci una aprovació ràpida, 'exprés', es pot fer una impugnació 'exprés'". El diputat conservador considera que "coneixem ja un 90% del contingut de la llei de consultes" i aquest és un fet decisiu perquè des de Madrid i l'estat central ja pugui preparar una resposta. "És una llei 'ad hoc' per fer la consulta d'autodeterminació" argumenta Calbó, que afegeix "volen fer una legalitat catalana que empari la consulta, però la llei no entra dins les competències".

Els arguments de l'igualadí són entorn la legalitat i que "no hi pot haver dues legalitats enfrontades" i que "només hi ha un ordenament jurídic". Entén que "els treballs i la ponència s'ha anat fent amb parades i acceleracions, en funció dels interessos dels grups que la promouen".

Senserrich: "hem de fer el que ens correspon"

Durant la jornada d'ahir va guanyar força la possibilitat que, amb l'alta probabilitat que des de Madrid es freni la llei de consultes, es puguin produir unes eleccions plebiscitàries. La diputada convergent Maria Senserrich demana en tot cas esperar. "Per la nostra part, els passos estan marcats. Tenim un mandat per fer possible la consulta, és el que ens correspon".

La parlamentària igualadina admet que "els populars faran un recurs immediat al Tribunal Constitucional i aquest segurament ho paralitzarà". "Ho tenen tot preparat" adverteix. De tota manera, "ho pararan, però no hi haurà sentència, només cal recordar que van tardar anys i panys a fer una sentència definitiva per a l'Estatut". De moment, "cal esperar a que el president faci el decret de convocatòria".


1 Comentaris

J

Jepis

Igualada

18 de setembre 2014.10:15h

Respondre

Es molt sectari, i manca la tercera opinió de ERC i crec que no es correcte; pel demés es bo, saber directament que pensen els nostres representats + directes es a mes necessari.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.