TORNAR

La Jove Cambra convida a commemorar el Tricentenari de 1714 a Igualada

Els actes, oberts i gratuïts, tindran lloc el proper 5 de setembre al Teatre de l'Aurora

cultura
Dimarts, 2 setembre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Enguany es compleix el 300 aniversari dels fets del 11 de setembre de 1714, i la Jove Cambra Igualada es suma als actes de commemoració organitzant un programa engrescador pel proper dia 5 de setembre a la tarda, a Igualada. El programa està pensat per a petits i grans, per això inclou des de l'enlairament d'estels a una conferència narrant la història d'un miquelet exiliat a Viena, passant per un tastet de plats de l'època.

Els actes tindran lloc al Teatre de l'Aurora i començaran a les sis de la tarda amb l'activitat per a nens i nenes: taller d'estels i enlairament dels mateixos. En acabar la Guerra de Successió, el governador militar de Barcelona va prohibir que la canalla fes volar estels, un dels passatemps dels infants d’aquella època. Durant el taller de confecció d'estels s'explicarà la prohibició en forma de conte, per tal que els participants es posin en la pell dels nens d’aquella època i entenguin el perquè d'aquella prohibició.

Seguidament, a les set començarà una xerrada - conferència a càrrec d'en Xavier Tort, un jove tousenc, historiador i expert en el 1714. La xerrada ens explicarà la història d'un miquelet exiliat a Viena després de la guerra, en Francesc Busquets i Mitjans. El 1732, escriu una carta al seu fill on li explica els motius de l’exili. Aquesta carta es troba en un cofre d'on van sortint objectes que ens ajudaran a entendre qui va ser i què va fer.

En acabar la conferència començarà el passi del documental "Vèncer o Morir", facilitat per l’associació de Miquelets de Catalunya.

Per acabar l'acte, cap a dos quarts de nou del vespre, hi haurà un tast de plats i productes típics de la Catalunya del 1700 en forma de tapes. Aquesta activitat estarà amenitzada per músics que també tocaran peces de l'època.

La JCI Igualada compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya i per tant totes les activitats són gratuïtes per als participants i assistents.


1 Comentaris

J

Julio

16 de setembre 2014.23:30h

Respondre

Malgrat l’activitat és molt maca i adequada per fer amb la canalla, la prohibició de fer volar estels data del 1775, i no té cap relació amb la guerra de Successió (referència a... Llegir més dialnet.unirioja.es/descarga/articulo/85900.pdf). Anys més tard, durant la Guerra del Francès, es va tornar a activar perquè la gent de Barcelona no fes senyals als vaixells anglesos ancorats al port (http://www.altresbarcelones.com/2008/12/fer-volar-estels-en-temps-de-guerra.html).

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.