TORNAR

Milers de noves restes trobades a l’Abric Romaní avalen la capacitat d’organització de les comunitats neandertals

Enguany s’ha excavat un nou nivell molt ric en fòssils i d’una antiguitat de sobre 58.000 anys

cultura
Divendres, 22 agost 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Fa uns 58.000 anys les poblacions neandertals que van viure a l’Abric Romaní, a Capellades, van deixar milers de vestigis arqueològics durant les seves estades. Així s’ha constatat durant la campanya d’excavació que s’ha efectuat aquest mes i que finalitza el dia 24, sota la direcció de l’arqueòleg Eudald Carbonell, director de l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social). Els resultats obtinguts avalen la capacitat d’organització que tenien aquelles comunitats prehistòriques.

Fogars vora la paret de l'Abric Romaní - P. Saladié/IPHES

Indústria lítica i restes de fauna associades, entre els fogars - P. Saladié/IPHES

Equip que excava aquests dies a l'Abric Romaní, en plena acció, sota la direcció de l'arqueòleg i director de l'IPHES Eudald Carbonell, dret al centre de la imatge - Palmira Saladié/IPHES

Les noves troballes, localitzades, però que encara no han pogut ser extretes ni completament documentades, han estat possibles gràcies al treball d’un equip format per unes 50 persones, entre elles personal investigador de l’IPHES, altres d’internacionals i estudiants també d’arreu del món, que s’han dedicat a descobrir el nivell Q de l’Abric Romaní, destinant tots els esforços per arribar a la seva superfície en una extensió d’uns 140m2 .

“Cal destacar que tan sols en el sostre del nivell, tot just descobert, però encara sense excavar a fons, s’han recuperat milers de peces d’indústria lítica i de fauna. A més s’han detectat abundants fogars d’habitació vora la paret, així com altres tipus de llars, més grans i relacionats amb la presencia d’abundants ossos cremats, amb la qual cosa sembla que comencen a moure’s per la part central del jaciment”, indica Eudald Carbonell. “Aquesta distribució o especialització de l’espai és una prova clara de la capacitat d’organització de les poblacions neandertals, en el marc del comportament complex que nosaltres sempre hem defensat”, ha afegit.

Una possible habitació

Eudald Carbonell ha avançat: “Les evidències de les que disposem a hores d’ara semblen indicar que ens trobem davant les restes del que va ser una habitació neandertal, en la qual es van desenvolupar de forma reiterativa les diferents activitats de la seva vida quotidiana, com pot ser l’elaboració eines”.

També es tracta d’un lloc referencial o campament central on transportaren les restes dels animals caçats per al consum de tot el grup. Tant la quantitat de fauna trobada com la diversitat de matèries primeres indiquen que l’Abric s’ocupà durant períodes més o menys llargs de temps i de forma repetida.

Un nou tipus d’ocupació

Aquesta característica representa un nou canvi en el tipus d’ocupació de l’Abric ja que el nivell excavat durant la campanya de l’any passat era el producte de ocupacions breus Tanmateix, caldrà esperar a l’excavació del proper any per tal de comprovar si les noves hipòtesis són certes. Si més no, sí que es pot afirmar que el nivell Q s’inclou entre els més rics dels que s’han intervingut fins ara a l’Abric Romaní.

Pel que fa a les eines d’indústria lítica descobertes enguany, estan realitzades sobre una gran varietat de matèries primeres, que inclouen el sílex, la calcària i el quars, com a tipus de roques més explotades. En aquest conjunt han aparegut una gran quantitat de denticulats i altres tipus de peces retocades.

Tant aquestes com les restes ja recuperades durant més de trenta anys d’excavació a l’Abric Romaní, “demostren clarament que els neandertals foren actius caçadors”, assegura Eudald Carbonell. “Les seves estratègies de subsistència en aquest jaciment estigueren destinades a la caça de gran ungulats, principalment cavalls i cérvols”, puntualitza.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.