TORNAR

Les JERC Igualada insten l’Ajuntament a retirar les 24 plaques franquistes que hi ha a la ciutat

Consideren "inadmissible" que avui en dia encara perdurin mostres i ensenyes de la època de la dictadura

politica
Dimarts, 29 juliol 2014. 18:15. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les Joventuts d’Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) d’Igualada van presentar dimarts una petició a l’Ajuntament on demanen al govern que retiri les 24 plaques franquistes que encara hi ha als carrers i places de la ciutat.

Segons denuncien les joventuts republicanes, a Igualada hi ha 23 plaques de “El Instituto Nacional de la Vivienda” i de “La Obra Sindical del Hogar“, institucions franquistes, totes elles amb símbols i gravats del règim. També en destaquen una situada al carrer Nou (núm. 55) de pedra en què s’hi pot llegir el següent: “Sor Rita Mercader y Mussons. Nació en esta casa el día 11 de diciembre de 1847 y murió en Madrid el día 2 de julio de 1908. Declarada oficialmente hija ilustre de Igualada por sus relevantes méritos, su Patria, agradecida le dedica este recuerdo. 24 de agosto de 1914. Lápida repuesta por la Comisión Gestora Municipal del año 1939, por haber destruido la anterior, en 1936, los elementos rojos”.

Les JERC Igualada demanen a l’Ajuntament la “retirada immediata” d’aquestes 24 plaques d’acord amb el compliment de la “Llei de memòria històrica”, que va entrar en vigor el desembre del 2007, i que tal i com es va publicar al BOE (núm. 269) s’obliga “la retirada de tots els símbols franquistes que es troben en propietat de les administracions públiques i dels seus òrgans dependents”, alhora que consideren “inadmissible que avui en dia encara perdurin mostres i ensenyes de l’època franquista tant al nostre país com a la nostra ciutat. És una vergonya històrica i un insult a la memòria d’aquest país. No ens expliquem com pot ser que encara no s’hagin retirat 24 plaques a la nostra ciutat”.

Finalment, en en la petició també condemnen que “uns 7.700 símbols franquistes encara perviuen en carrers, places i façanes de Catalunya”.


16 Comentaris

R

Ramon F.

Igualada

30 de juliol 2014.20:24h

Respondre

Ramona F., desprès del teu comentari me rellegit la llei i que en el seu article 15 sobre símbols i monuments públics diu el següent:

1.- Les Administracions públiques, en l’exercici de les... Llegir més seves competències, prendran les mesures oportunes per retirar els escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col-lectiva, de la sublevació militar, de la Guerra Civil i de la representació de la Dictadura.

2.- Lo previst en l’apartat anterior no serà d’aplicació quan les mencions siguin d’estricte record privat, sense exaltació dels enfrontats, o quan hi hagi raons artístiques o artistic-religioses protegides per la llei.

4.- Les Administracions públiques podran retirar subvencions o ajudes als propietaris privats que no actuïn de la manera prevista en l’apartat 1 d’aquest article.

Tant per l’enunciat de l’article: símbols i monuments PUBLICS, com per l’apartat 4 en que fa menció a la actuació dels propietaris PRIVATS, fan que encertada o equivocadament jo em reafirmi de que la competència municipal es solament sobre els edificis municipals

F

Felip R

Igualada

30 de juliol 2014.15:12h

Respondre

Carai aquests de les JERC! Han demanat exactament el mateix que: La Cup de Reus (http://reus.cup.cat/node/3135), la Cup de Riudebitlles... Llegir més (http://xarxapenedes.cat/el-ple-de-riudebitlles-aprova-finalment-retirar-la-simbologia-franquista/), la CUP de Banyoles (http://www.diaridegirona.cat/comarques/2012/07/31/cup-demana-retirar-200-simbols-franquistes-capital-del-pla-lestany/574724.html), la CUP d’El Vendrell, ETCÈTERA. Però com que són ERC, està mal fet. Jeje. Visca la unitat.

A

Artur

igualada

30 de juliol 2014.14:45h

Respondre

N’hi ha per llogar-hi cadires,el mes ruc sempre al devant
Potser que els hi digueu a tots aquets que en Franco va ser el primer en fotre a lam garjola al XORIÇO Jordi Pujol,i Uns quants mes,el te... Llegir més de fer es tornar 6 mesos en Franco o bé un de igual,sols sis mesos ens treuria un munt de abraçafanals de sobre...........

R

Ramona F

Igualada

30 de juliol 2014.14:02h

Respondre

Ramon, la llei diu clarament que més enllà dels símbols de propietat pública, els ajuntaments (i administracions públiques) han de fer servir les seves competències per retirar els símbols de... Llegir més la via pública. Que el llegir no ens faci perdre l’escriure.

T

Tinguem cap

Igualada

30 de juliol 2014.11:53h

Respondre

El comentari ”1”, tinguem seny: Avui al matí hi he passat per davant i he vist que a més a més d’haver-hi aquesta placa de pedra també n’hi ha una de l’ajuntament (sense rastres de... Llegir més franquisme). Per tant ja se li fa un homenatge a aquesta Senyora i es pot treure la de pedra i franquista sense problema. Tinguem cap.

G

Guillem

Igualada

30 de juliol 2014.11:50h

Respondre

Roc i Roger, si aquests d’aran van anar a treure les plaques, se’n van deixar unes quantes. La de pedra no la van veure?

R

Ramon F

Igualada

30 de juliol 2014.11:46h

Respondre

Tens tota la raó Marta, però aquets nois de la JERC son molt impetuosos encara que la feina volen que la faci un altre.

Però a vegades l’ímpetu no et deixa veure les coses tal com son, i per... Llegir més això no es deuen haver adonat que hi ha una cosa que es diu propietat privada i per tant les plaques que hi ha a les façanes dels edificis privats, entre elles les que aquets nois denuncien, son responsabilitat del o dels propietaris de l’edifici, per lo que l’ajuntament no és ningú ni te cap autoritat per tocar-les.

A vegades l’ímpetu porta a per exemple no tenir en compte que potser no son ells els primers en adonar-se del fet del que es queixen.

En altres temps, quan alguns érem mes joves, si teníem molt clar segons quines coses sé molt be el que fèiem, però no demanàvem res a ningú i sobretot no en fèiem propaganda

j

joan enrich

igualada

30 de juliol 2014.10:30h

Respondre

no sería millor primer rotular millor la ciutat i accesos
lo de les plaques dit i fet¡

r

roger

Igualada

30 de juliol 2014.10:16h

Respondre

Em sumo a lo que diu el Roc...
http://vimeo.com/15789351 l’assemblea de joves(actualment arran) fa un parell d’anys va retirar les plaques i van fer una acció.

J

Joanma

=ada

30 de juliol 2014.10:11h

Respondre

També podrien fer una batuda per la ciutat i denunciar a tots els restaurants d’Igualada que no tenen la carta amb català. A mes es obligatori que la tinguin esposada a fora i amb l’iva inclòs.

G

Gerard

Igualada

30 de juliol 2014.08:49h

Respondre

Quina poca feina que tenen alguns !

M

Marta

Igualada

30 de juliol 2014.02:14h

Respondre

Que vol dir ”insten”? Algú hauria d’explicar a les jerc que ERC governa a Igualada amb CIU. per tant que no instin tant i que parlin amb els regidors que tenen al govern. Ara, si el que volen... Llegir més són titulars fàcils, ja es una altra cosa.

L

Laura

Igualada

29 de juliol 2014.23:44h

Respondre

Quina vergonya!!!! com pot ser q després de tants anys encara hi hagi això a igualada?????

R

Roc

29 de juliol 2014.23:29h

Respondre

I per què no ho feu vosaltres mateixos i deixeu de fer ”postureo”?

M

Martí

Igualada

29 de juliol 2014.22:37h

Respondre

Per fi una bona proposta de les JERC!!!!! Ja tocava!!!!

T

Tinguem seny

Igualada

29 de juliol 2014.20:06h

Respondre

La placa de Sor Rita Mercader, es patrimoni de la ciutat. En tot cas un mestre en l ’ art del marbre podria esborrar ”elementos rojos”.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.