TORNAR

L'Escola d'Enginyeria d'Igualada espera doblar alumnes i arribar als 500 estudiants el 2017

Ja ha començat el trasllat de mobiliari de la Teneria al nou campus, que s'estrenarà aquest setembre

Dimarts, 22 juliol 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El nou edifici de l'Escola d'Enginyeria d'Igualada ja està acabat. Aquest dilluns ha començat el trasllat del mobiliari de la Teneria al nou campus, que s'estrenarà aquest setembre. La directora del centre i regidora d'Ensenyament i Universitats, Anna Bacardit, confia que les noves instal·lacions permetran doblar el nombre d'alumnes. S'espera passar dels 250 estudiants actuals a 500 el 2017.

Uns operaris netegen l'espai que serà la futura biblioteca.

La directora de l'Escola d'Enginyeria mostra una de les proves de qualitat que acull la Càtedra A3 in Leather Innovation

Vista exterior de la nova Escola d'Enginyeria

La nova Escola d'Enginyeria té tres pisos i una superfície d'uns 6.000 metres quadrats. La planta superior del nou edifici està destinada als usos acadèmics. Comprèn set aules i dos laboratoris, i integra l'antic edifici de la Càtedra A3, amb els seus laboratoris, les plantes pilot del cuir i el paper, l'administració, la consergeria i la sala d'actes. La planta baixa està reservada al professorat i compta amb tretze despatxos dobles i una sala de doctorat. Finalment, a la planta inferior hi ha la biblioteca i la cafeteria. Aquest pis és independent de la resta de l'edifici, i pot estar obert durant els períodes festius o de vacances, encara que la resta de l'Escola estigui tancada.

L'edifici té tres entrades, una per al públic en general per la planta inferior, una altra per als alumnes a la planta superior, i una tercera reservada per als usuaris de la Càtedra A3. També s'ha creat un espai d'aparcament per vehicles, motocicletes i bicicletes propi de la universitat, per tal que la mobilitat dels estudiants no afecti als veïns del barri.

L'arquitecte Carles Crespo destaca que un dels reptes a l'hora de dissenyar el nou edifici era "aconseguir integrar les instal·lacions de la Càtedra, sense haver de tocar l'edifici original, i que tot el conjunt semblés un sol edifici". De fet, només ha calgut transformar un vidre exterior de l'edifici de l'antiga AIICA en una porta automàtica, que connecta els laboratoris de la Càtedra A3 amb la nova facultat. D'altra banda, també s'ha hagut d'adaptar l'immoble a l'orografia del terreny i integrar-lo a la zona residencial del Pla de la Massa. A més, s'ha construït una placeta exterior "creant un nou espai urbà, perquè no donés la impressió que la universitat queda en un descampat sinó que forma part de la ciutat", explica Crespo.

Doblar el nombre d'alumnes

La directora de l'Escola d'Enginyeria i regidora d'Universitats d'Igualada, Anna Bacardit explica que "estem en ple trasllat, les obres acabaran el 31 de juliol, i començarem a ple rendiment el 15 de setembre". Bacardit no amaga la il·lusió d'estrenar unes instal·lacions "de magnífica qualitat i última generació".

El nou espai permetrà que l'Escola d'Enginyeria d'Igualada pugui créixer. "Una de les fites que teníem, a part de guanyar en imatge i qualitat de les instal·lacions, era també incrementar el nombre d'estudiants", afirma Bacardit. En aquest moment hi ha uns 250 alumnes, i en un termini de tres anys es vol arribar als 500.

De fet, ja s'ha notat un lleuger augment dels preinscrits i matriculats aquest juliol, tot i que s'espera que la diferència es faci més evident l'any vinent, quan l'edifici ja estigui en marxa i les instal·lacions siguin visibles. "Hem captat deu alumnes més que l'any passat, encara és aviat però ja es nota un canvi de tendència", apunta la directora.

Ampliar l'oferta formativa

L'oferta actual de l'Escola d'Enginyeria d'Igualada comprèn el Grau d'Enginyeria Química, el més consolidat, i des de fa quatre anys també s'ofereix el Grau d'Enginyeria en Organització Industrial, que aquest any veurà sortir una primera promoció d'alumnes. Aquest grau només s'ofereix en dos centres arreu de Catalunya, la UAB i la UPC a través d'Igualada.

A més, a curt termini es vol ampliar l'oferta de postgraus i màsters, que permetin una especialització dels estudiants. "Estem estudiant diferents tipus de postgrau per a poder-los implantar, des de manteniment industrial, química aplicada a la cosmètica, tractament d'aigües, entre d'altres", cita la regidora d'Universitats.

En aquest sentit, "actualment, tal com tenim el mapa de titulacions a Catalunya, hi ha una certa restricció a l'hora de crear nous graus, i veiem que podem créixer més per la via dels postgraus i els màsters", diu Bacardit. De tota manera "no descartem la possibilitat que a mig termini puguem incorporar un nou grau, encara estem en fase d'estudi".

A més, l'Escola també forma doctorands, i en aquest sentit Bacardit destaca que les noves instal·lacions "ens permeten fer doctorands a mida de les empreses". Per exemple, la setmana passada es va presentar una tesi doctoral d'un alumne que treballa per a Louis Vuitton.

Internacionalitzar els estudis

Un altre dels objectius estratègics de l'escola és guanyar més internacionalització. Un dels estudis que actualment funciona molt bé és el Màster en Enginyeria del Cuir, a través del qual l'escola rep alumnes de Mèxic, Turquia, Xina, França, i recentment, Holanda. "Som un referent a nivell mundial pel que fa a la pell", afirma la directora. Pel que fa als estudis de grau l'Escola treballarà per a atraure alumnes "no només d'arreu de Catalunya sinó també d'arreu de l'Estat espanyol i d'Europa".

Sens dubte, un dels reclams per arribar a doblar el nombre d'estudiants és la bona sortida laboral dels estudis que s'ofereixen a Igualada. "Tenim una borsa de treball molt àmplia i una inserció laboral molt alta, estem al voltant del 95% en el cas del grau d'Enginyeria Química", afirma la directora. En el cas del grau d'Organització Industrial encara no hi ha dades ja que la primera promoció es graduarà aquest any. I pel que fa al Màster en Enginyeria del Cuir, "no donem a l'abast per servir totes les demandes de les empreses, necessitem tenir més gent formada".


2 Comentaris

m

marc

igualada

22 de juliol 2014.14:57h

Respondre

¡¡ Ostres Joanma ¡¡ es cert ..la propera vegada que l’ajuntamnet hagi de fer alguna cosa,no pateixis que ja t’ho preguntarem,no se com sens va passar aquesta vegada.

J

Joanma

=ada

22 de juliol 2014.11:28h

Respondre

Veig que les obres estan molt atraçades perquè pugin estar finalitzades el 31 de Juliol. L’ajuntament no tenia cap altre indret mes adient, per no tenir que construir l’escola en una zona... Llegir més residencial?.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.