TORNAR

Junqueras presideix el Sopar de la República d'ERC-Anoia

El Ball de Faixes de Tous rep el Premi Estel Blanc 2009

politica
Dilluns, 27 abril 2009. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El cap de llista d'ERC a les properes eleccions europees, Oriol Junqueras, va ser el protagonista principal del sopar de la República celebrat divendres passat. Prop de 300 militants i simpatitzants republicans d'arreu de la comarca van escoltar amb atenció el llarg discurs de Junqueras, que va demanar compromís i unitat per 'seguir l'herència de Francesc Macià'. L'altre protagonista de la nit va ser el Ball de Faixes de Sant Martí de Tous, que va rebre el Premi Estel Blanc.

Actuació en directe del Ball de Faixes de Tous

Membres del Ball de Faixes de Tous recullen el premi Estel Blanc

El president comarcal d'ERC, Josep M. Palau, acompanyat de la diputada Marina Llansana i Oriol Junqueras

El cap de llista a les eleccions europees per ERC, Oriol Junqueras

Oriol Junqueras va ser l’encarregat de presidir el Sopar de la República Catalana, que la federació comarcal d'ERC va organitzar per commemorar el 78è aniversari d'aquesta efemèride. El cap de llista per ERC a les eleccions europees del proper 7 de juny, Oriol Junqueras, va aixecar força expectació, i l'assistència al sopar, amb prop de 300 persones, va ser superior a la de l'any passat.

Junqueras: 'Els catalans financem cada any un Pla Obama a canvi de res'

El candidat republicà va fer valer els seus dots d'historiador i professor universitari en un discurs final que, tot i durar tres quarts d'hora, va aixecar molts aplaudiments. Els exemples històrics de Catalunya per sobreposar-se als conflictes i les dificultats van servir a Junqueras per animar als assistents, 'hereus del compromís social i nacional', davant l'actual escenari polític i econòmic.

Per exemple, Junqueras va reivindicar l'obra de govern de Companys davant les nefastes conseqüències de la Gran Depressió econòmica de 1929 després que, sense una hegemonia prèvia, el partit republicà aconseguís una majoria social a les urnes.

'Quan falta per la llibertat?', va preguntar Junqueras al públic-. 'El temps que tardeu a convèncer dues o tres persones', va respondre ell mateix, abans de presentar dos arguments. El primer: 'El dèficit fiscal anual amb l'Estat de cada català és de gairebé 3.000 euros; cada any financem un pla Obama a canvi de res', i el segon, en relació a la negociació del finançament: 'El rescat de Caja Castilla La Mancha ha costat a Zapatero 9.000 milions; una sola entitat val 6 cops més que un país amb més de 7 milions d'habitants'.

Finalment, i davant la tensió interna que viu el partit republicà arran de noves pugnes entre sectors, també a la comarca, Junqueras va utilitzar la metàfora d'un partit Barça-Madrid per comparar el cas de Catalunya i Espanya. 'Juguem en inferioritat numèrica, som 4 contra 33, i perdem 5 a 0, però en lloc de treballar units per guanyar ens fem ferides els uns als altres'. Així, l'historiador va concloure que ERC necessita 'unitat per guanyar'.

El perill de l'abstenció

Davant un dels reptes de les properes eleccions europees, Junqueras va dir que la millor forma per combatre l'abstenció és 'explicar als nostres ciutadans el molt que s'hi juguen a Europa, en l'àmbit econòmic i dels drets socials'.

El candidat republicà va posar com exemple la directiva de 65 hores de treball, la directiva pirotècnica o la directiva de serveis, que 'amenaça el model comercial català de proximitat'. Arguments similars als emprats pel cap de llista d'ICV, Raül Romeva.

Segons Junqueras, doncs, tan polítics, com mitjans, sindicats i empresaris haurien de fer un esforç, 'perquè Catalunya no es pot permetre el luxe de no tenir representació directa a les eleccions europees'.

El Ball de Faixes de Tous, guanyador del Premi Estel Blanc

Durant el sopar, el Ball de Faixes de Sant Martí deTous va rebre el Premi Estel Blanc, que entrega la mateixa Federació Comarcal d'ERC. Els republicans van voler reconèixer així la importància d'un ball tradicional únic recuperat fa 50 anys que, com els propis assistents al sopar van poder comprovar en directe, es manté ben viu malgrat el pas del temps.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.