TORNAR

La Torre de Claramunt amplia a tot el municipi el seu model guardonat de recollida de l’orgànica

Després de l’èxit de l’experiència als nuclis de Pinedes de l’Armengol, Vilanova d’Espoia i La Serra

Dimecres, 23 abril 2014. 10:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Després de l’èxit de l’experiència als nuclis de Pinedes de l’Armengol, Vilanova d’Espoia i La Serra, l’Ajuntament decideix extendre el servei a tot el poble.

El novembre del 2011 es va implantar als nuclis de Pinedes de l’Armengol, Vilanova d’Espoia i La Serra la gestió de la fracció orgànica amb compostadors comunitaris i individuals i la recollida porta a porta de les restes vegetals, una fórmula guardonada amb el premi Conama de la Fundación Congreso Nacional de Medio Ambiente. D’acord amb els bons resultats i la bona participació rebuda dels veïns s’ha decidit estendre aquest model a la resta del municipi.

Aquest model permet als veïns lliurar les restes vegetals (branques i fulles) d’una manera més còmoda i a la porta de casa. La recollida de branca i poda es fa amb un vehicle que incorpora una trituradora i que tritura davant de casa les restes lliurades pel veí. Així, es pot disposar de triturat vegetal per incorporar al compostador o utilitzar com encoixinat a l’hort o jardí. Les fulles i restes vegetals petites es recullen prioritàriament amb saques que facilita l’Ajuntament i que permet l’estalvi de bosses de plàstic.

Aquestes es carreguen a un camió amb pop i es transporten a la planta de compostatge de Jorba, on es transformen en compost. Actualment, la recollida de la fracció orgànica (restes de fruita i verdura, pa, tovallons de paper,...) es fa amb contenidors marrons al carrer. Amb la implantació del compostatge comunitari i individual es reduirà la quantitat de contenidors i s’acabarà substituint la recollida pel compostatge.

El procés de compostatge permet reciclar les restes orgàniques al mateix lloc on es generen, d’aquesta manera s’estalvia en cost i emissions atribuïdes al transport dels residus. Al cap d’uns mesos, dels compostadors s’obtindrà compost, un adob natural, que es posarà a l’abast dels veïns i veïnes i es podrà utilitzar per adobar les plantes d’horts i jardins.

Per sol·licitar la recollida porta a porta de les restes vegetals, es pot trucar al telèfon informatiu 646 34 11 76 o bé a la web de l’Ajuntament www.latorredeclaramunt.cat.

Els veïns que vulguin disposar d’un compostador individual per fer compostatge a casa, el poden sol·licitar al telèfon informatiu fins al dia 25 d’abril i assistir a una de les sessions que es realitzarà al Centre Social Sant Joan Baptista els dies 28 i 29 d’abril i 8 de maig a les 19 hores.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.