TORNAR

Aquest dimarts, Festa del Sant Crist a Igualada

La festa es porta a terme a Igualada des de 1590

societat
Dimarts, 22 abril 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La Festa del Sant Crist d'Igualada, que es duu a terme el dimarts de Pasqua és una festa religiosa que commemora el fets succeïts el 20 d'abril de l'any 1590 quan es va produir el fet miraculós de la suor de sang de la imatge del Sant Crist. Del fet, en consten com a testimonis una noia, Coloma, vidua Masarda, Miquel Quadres i Gaspar Sanjust, entre altres, les declaracions dels quals consten ben documentades. La tradició i la devoció està arrelada a la capital de l'Anoia des d'aleshores.

Imatge del Sant Crist d'Igualada

Des de 1590, exceptuant uns pocs anys, la festa del Sant Crist sempre s’ha celebrat el dimarts de Pasqua. És la festa més viscuda i participada, sovint i darrerament sempre, presidida per bisbes i abats, cantada per predicadors il·lustres i acompanyada de la presència multitudinària dels fidels, tant a l’ofici litúrgic com a la processó.

Processó del Sant Crist d’Igualada

Dimarts de Pasqua, Igualada celebra la Festa del Sant Crist amb una processó, recordant el trasllat de la imatge des de l’església del Roser fins a l’altar de la Minerva de la basílica de Santa Maria.

La celebració començarà a les onze del matí, a la Basílica, amb la solemne concelebració Eucarística presidida per Mons. Romà Casanova, bisbe de Vic, acompanyat de sacerdots i religiosos igualadins i forans. La Schola Cantorum, dirigida per Josep Miquel Mindán, acompanyada a l’orgue per Gina Miranda, tindrà cura dels cants. Dirigirà el poble Florenci Oliva. Després de la comunió Antoni Prat i Tort, acompanyat a l’orgue per Gina Miranda, oferiran la interpretació del sonet verdaguerià “A Igualada, en el centenari del Sant Crist”, musicat per Daniel Mestre. En acabar, benedicció solemne i cant dels Goigs al Sant Crist.

Seguidament, i a la mateixa Basílica hi haurà concert a càrrec de la Capella de Música de la Tossa, sota la direcció de Frederic Prat.

A dos quarts de set de la tarda es durà a terme la processó d’homenatge a Jesús Crucificat que recorrerà el següent itinerari: Santa Maria, plaça de l’ Ajuntament, carrer de l’Argent, Plaça de la Creu, carrer Garcia Fossas, rambles de Sant Isidre i General Vives, carrer de Sant Jordi, plaça del Rei, carrer del Roser. A l’església del Roser es cantarà el sonet, a càrrec d’Antoni M. Prat i Tort, acompanyat a l’orgue per Gina Miranda i Aranda.

Seguidament a la Plaça Pius XII tindrà lloc l'actuació de Bitrac Dansa amb l’escenificació reduïda de la Moixiganga d’Igualada, després de la qual el poble i les banderes gremials i d’entitats precediran al Sant Crist en la seva entrada a la Basílica de Santa Maria.

En acabar, a la Basílica hi haurà la veneració de la Imatge i Eucaristia, presidida per Mn. Joan Mir, que va ser vicari de Santa Maria, amb acompanyament de la Coral de Santa Maria, dirigida per Coni Torrents. Lluís Victori a l'orgue i drigirà el poble Florenci Oliva.



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.