TORNAR

La veu de Josep Romeu i Figueras es torna a sentir

Presentació del llibre pòstum 'Dietari sense dates'

cultura
Dilluns, 20 abril 2009. 11:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
'Al Dietari sense dates trobem el Romeu més tendre, la persona'. Amb aquestes paraules la regidora de Cultura de l’Ajuntament d’Igualada, Maria Enrich, va presentar el llibre pòstum del poeta i estudiós odenenc Josep Romeu i Figueras (Òdena, 1917-Barcelona, 2004). L’acte del pasaat dijous, 16 d’abril, a la Biblioteca Central d’Igualada, va comptar amb la presència de la vídua del Dr. Romeu i impulsora de la publicació del llibre, Núria Font. Maria Enrich va destacar que es tractava d’un volum escrit en 'una prosa lírica, tendra, viva, des d’una absoluta llibertat'.

La regidora Maria Enrich i l'escriptor Joan Pinyol en la presentació

Per la seva banda, l’escriptor Joan Pinyol va glossar els eixos temàtics d’un llibre que en certa manera suposa la continuació del Quadern de memòries de Josep Romeu. “Llegim aquest Dietari i tornem a sentir la seva pausada veu”, va explicar Pinyol. L’amistat, l’estat actual de la llengua i literatura catalanes, l’oralitat i l’escriptura, la quotidianitat familiar i els comentaris sobre les notícies d’actualitat són alguns dels temes de les reflexions que Romeu va deixar escrits al seu Dietari. Un altre tema escrit amb especial emoció és el que recull els records d’infantesa del poeta, a Igualada: el seu pas per les escoles de l’Ateneu, les tradicions, la vida familiar... Romeu escriu els seus records i converteix així el llibre en un “petit homenatge a Igualada”, van coincidir a destacar Joan Pinyol i Maria Enrich.

A més de poesia, Romeu i Figueras va deixar escrits un gran nombre d’estudis sobre la literatura catalana i, en concret, sobre el teatre medieval català, del qual era un gran especialista. En morir va cedir el seu llegat literari i documentació personal a la Biblioteca Central d’Igualada, on actualment es conserva.

Biblioteca Central d'Igualada


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.